Středa 22. září 2021, svátek má Darina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Tradiční česká svatomartinská husa? Většinou bude mražená a z ciziny

Ekonomika

  6:00
PRAHA - Na opozdilce, kteří si s předstihem nezajistili místo na svatomartinských hodech, zřejmě zbude v nejbližší restauraci jen obrané stehýnko. Také kuchaři, kteří se chtěli spolehnout jen na české chovy pasené na trávě, si museli s rezervací pospíšit. Domácí produkce totiž apetit místních jedlíků nenasytí.
Českých hus je málo, do obchodů dorazí maďarské či německé (Ilustrační foto).

Českých hus je málo, do obchodů dorazí maďarské či německé (Ilustrační foto). foto: Shutterstock

Vyprodáno! hlásí od minulého týdne farma v Rohozné na Vysočině. Husu od jejího majitele Josefa Třísky si tak budou moci dopřát jen zákazníci, kteří si drůbež předem zarezervovali.

„Nákup hus začíná v říjnu, ale vrchol přichází až na Martina, kolem 11. listopadu. Všichni chtějí maso čerstvé, proto toho ani nejsme schopni dělat více,“ řekl LN Tříska, u něhož se ročně vylíhne 40 tisíc housat.

Drobní odběratelé, malé prodejny a restaurace od něj kupují nejen husy, ale i kachny. I ty budou znovu až napřesrok.

Tříska se chovem drůbeže zabývá osm let, místní farma ale má padesátiletou tradici. Patří k pouhé hrstce těch, které se v Česku chovu hus ještě věnují. „Samotný výkrm náročný není, ale chov pro produkci vajec, obsluha a odchov housat už ano,“ říká Tříska.

Velkochovy zanikly, dováží se z Maďarska

Že se chov českých hus sotva drží na nohou, potvrzuje i předseda Svazu chovatelů drůbeže Pavel Dobrovolný. „Jde o náročnou činnost, a nakonec je husa na talíři celkem drahá. Musíte je chovat na velké ploše a mají jinou spotřebu krmiva než hrabavá drůbež. Produkce vajec je u nich taky nižší,“ řekl LN.

Velkochov hus v Česku již neexistuje. Drobné farmy tak uspokojí spíše poptávku restaurací než supermarketů.

Grafika husy

„V rámci vodní drůbeže funguje v Česku pouze zpracovatel Vodňanská drůbež, a to jen v sortimentu kachen. Všichni ostatní zpracovatelé jsou vzhledem k objemu pro naše potřeby bohužel nedostačující,“ řekla LN mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková. Poptávku tak uspokojují převážně husami z Maďarska.

V mraženém stavu je odebírá i řetězec Makro. „Chlazené husy máme také české, ale v omezeném množství. Jsme nuceni uspokojit poptávku po chlazených husách rovněž maďarským či německým zbožím,“ přidává se mluvčí řetězce Makro Romana Nydrle.

„Zájem o husy se v posledních letech zvyšuje a pokud je jich nedostatek, tak je v restauracích nahrazují kachnami a různými kříženci, v řetězcích pak dovozem hus například z Maďarska,“ řekla LN Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie.

Stavy v rozmnožovacích chovech hus se loni jen lehce zvýšily na 8,8 tisíce matek. Vykrmeno bylo v Česku asi 144 tisíc housat, o 27 tisíc méně než před dvěma lety.

Příště s rezervací neotálet

V hotelu Bukovanský mlýn u Hodonína připravují speciální menu nejen z hus, ale také z kachen, již deset let. Nadcházející víkend je vyprodán již delší dobu. Událost se neobejde bez svěcení svatomartinského vína pod vedením faráře z Kyjova. Ani tady ale česká produkce drůbeže nestačí.

„Husy i kachny zajišťujeme převážně z českých chovů, částečně pak z kapacitních důvodů na straně dodavatelů i z dovozu – Maďarska nebo Slovenska,“ řekl LN ředitel hotelu Roman Šikuta.

„Nepoužíváme žádné křížence,“ reaguje na otázku, zda také využívají v posledních letech oblíbenou pižmovku přezdívanou husokachna, přestože nemá s husou nic společného. Bílostrakatý pták původem z Jižní Ameriky dosahuje hmotnosti husy, jeho maso je jemné a méně tučné.

Zájemcům o tradiční husu přitom nemusí stačit ani to, že si zamluví místo v hospodě, kde se pořádají svatomartinské hody. „Zejména v Lokálech je potřeba si rezervovat nejen stůl, ale i svoji porci husy,“ řekla LN Šárka Hamanová, mluvčí sítě restaurací Ambiente, kam značka Lokál patří. Drůbež v podnicích Tomáše Karpíška prý nakupují od rodiny Tůmových z Chelčic, případně od dalších českých dodavatelů. Spoléhají se tak jen na husy z tuzemska.

Jednou do roka

Drůbež obecně si čeští strávníci dopřávají často. „Každý měsíc ji nakoupí alespoň 70 procent domácností,“ tvrdí Vladimíra Šebková z výzkumu trhu GfK. Na váhu je to průměrně 25 kilogramů drůbežího za rok. Pro srovnání: vepřového sní Češi něco přes 40 a hovězího či telecího méně než deset kilogramů za rok.

Samotná husa se v českém jídelníčku objevuje málo, s výjimkou listopadu, kdy se podle pověsti o ukejhaných opeřencích tradičně připravuje na pekáči.

Na svatého Martina si husí pečínku dopřeje podle GfK až 300 tisíc domácností. Pokrm o průměrné váze tři kilogramy se z 80 procent připravuje z mraženého ptáka. Cílem pro nákup svatomartinské drůbeže bývají hypermarkety, specializované prodejny jsou na druhém místě. Tři čtvrtiny hus se prodají v promočních akcích, kde spotřebitelé zaplatí asi o 50 korun méně než při nákupu za standardní cenu mezi 150 a 190 korunami za kilogram.

Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

„Očkovat sa nechcu, je v tom sajrajt.“ Reportáž z obce, kde odmítají vakcínu

Premium Vyškovec je obec, kde se nejméně lidí z celé země nechalo očkovat proti koronaviru – jen necelých sedmnáct procent. V...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Grafton Recruitment Praha
Večerní směny ve výrobě | 17:00 - 1:30 | SLATINA

Grafton Recruitment Praha
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 24 000 - 26 000 Kč

Mohlo by vás zajímat