Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

V hospodě za obědy platíme víc. Vyšší útrata zrcadlí rostoucí cenu práce, potravin i energií


Svíčková, knedlíky se zelím, a hlavně plzeňské pivo. Tradiční česká gastronomie se čím dál více prosazuje také v milionovém čínském městě Šanghaj. Už půl roku zde totiž funguje Bohemia Original Beer restaurace a místní si jí oblíbili. | foto: Jiří Uhlíř

Premium
PRAHA - České restaurace a hospody pokračují ve zdražování. Na konci loňského posledního čtvrtletí vzrostla meziročně průměrná útrata za oběd o 6,5 procenta na 124,5 koruny. Nejdráž obědvají lidé v Praze a Brně, ale největší růst zaznamenala krajská města Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Plzeň a České Budějovice.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Vyplývá to z údajů stravenkové firmy Edenred na základě plateb více než 160 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají její stravenkovou kartu. Firma vyhodnocuje údaje téměř z 1,3 milionu transakcí měsíčně napříč regiony.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: