PES je rozdělen do pěti stupňů pohotovosti podle rizikového skóre, které se počítá na základě vybraných epidemiologických parametrů. Gastronomická zařízení budou podle tohoto modelu částečně omezena i v nejnižší úrovni rizika.
V nejlehčím, zeleném stupni budou moci být restaurace otevřené do půlnoci. Obsluhovat budou moci jen usazené hosty. Jejich počet u stolu není v této úrovni omezen. Ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím stupni se k jednomu stolu budou moci posadit nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni navíc bude moci být restaurace naplněna jen na polovinu své kapacity. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22:00 a 06:00.
Pro provoz obchodů platí nová pravidla. Dovnitř bude moci pouze omezený počet lidí |
Ve čtvrtém a pátém stupni pohotovosti mohou gastronomické podniky jídlo vydávat pouze přes výdejní okna, a to v době mimo zákaz vycházení. Ten v pátém stupni platí od 21:00, ve čtvrtém od 23:00.
Stravovací provozy musejí být od 14. října pro veřejnost uzavřené. Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle podnikatelských svazů třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků.