Uvedla to Česká televize. Výrobci přiznávají, že složení některých výrobků se stejnou značkou se pro jednotlivé trhy liší.
Čtěte také: |
"Výsledek testu ukázal to, co si mnozí spotřebitelé už roky šeptali. Firmy často posílají nižší kvalitu do nových zemí EU, kde mají pocit, že se spotřebitelé ještě tak nebrání," řekl předseda Asociace spotřebitelů Slovenska Miloš Lauko.
Podle agrárního analytika Petra Havla je to známá věc i v Česku. "Je potřeba ale říci, že tato skutečnost má dvě strany. Při plnohodnotném složení by ty výrobky byly dražší, než jsou," řekl Havel.
"Je neslýchané, aby v Evropě platily dvojí standardy pro prodej potravin. Pokud se skutečně prokáže, že se k Bulharsku přistupovalo jako k druhořadé zemi, Sofie zváží veškeré právní kroky," řekl bulharský ministr zemědělství Miroslav Naydenov.
"Já si nedokážu představit, že by jednotlivý členský stát začal komunikovat s nějakým silným výrobcem, řetězcem, aby měnil receptury tak či onak," řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.
Fuksa: Pošlete mi tu studii
Ministr Fuksa prý už požádal své zahraniční kolegy, aby mu studii poslali. Až ji bude mít v ruce, zváží další potup. "Nejde o kvalitu, jde o to, že občas se musí produkty přizpůsobit chuti místních. Každá země má své standardy nasazeny jinak vysoko. Běžné to dělá třeba Knorr. I v Evropě najdeme hodně rozdílů v chuti, na které musíme reagovat," řekl Paul Polman, generální ředitel společnosti Unilever, třetího největšího producenta potravin a spotřebního zboží na světě.
EU do sporu vstupovat nechce. "Ty potraviny nejsou nebezpečné, může to být volba firmy. I produkty úplně stejného jména se můžou v různých zemích lišit. Je to jen volba spotřebitele," reagoval mluvčí Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele Frederic Vincent.