Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Jedlá a kvetoucí zahrada se nevylučují. Odbornice radí, jak být „zeleninově“ soběstačný


Cheer. Vzrůstná rostlina vhodná pro pěstování na poli plodí tmavě zelené salátové okurky s délkou kolem 20 cm. Dobře se skladují. | foto: SEMO

Premium Rozhovor
Leckoho možná v souvislosti s rostoucími cenami potravin napadlo, jestli místo okrasných záhonů letos nezasadit víc zeleniny než obvykle či záhony z gruntu nezaložit nově. Lenka Eywa Večerková v online kurzech na webu Lenka-eywa.cz učí začínající i pokročilé zahradničit efektivně a v souladu s přírodou.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Lze být alespoň trochu zeleninově soběstačný?
Dokonce je možné být i úplně soběstačný, záleží jen na velkosti pozemku a na množství času, který můžete zahradě věnovat. Pěstujte to, co rodina jí a co můžete zpracovat pro uchování. Objevují se prognózy o možném nedostatku či extrémním zdražení potravin, má tedy smysl zaměřit se na energeticky významné plodiny. 

Třeba dýně rostou téměř samy, mají vysoký výnos, jsou nutričně významné a lze je skladovat v obýváku na skříni i rok až dva. Výhodná je i cibule, která je základem mnoha jídel. Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin, brambory škrobu. Vhodná je i jakákoli zelenina, kterou zkvasíte, nebo ovoce, které zavaříte. Máte-li zahradu na chalupě a nemůžete denně zalévat, nelze se však zaměřit na plodovou zeleninu jako rajčata či okurky. Udržet vlhkost půdy však jde i mulčováním.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:
Témata: Záhon, zahrada, jídlo