Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čas bylinek. Zkuste pět jednoduchých receptů z řeřichy

Jídlo

  7:00
Oblíbená bylinka, která je bohatým zdrojem vitamínů. Řeřicha obsahuje nejen vitamin C, ale také vitamin B1 nebo beta karoten. Posiluje imunitu a mnozí věří, že tělo chrání před rakovinou. Hodí se nejen jako zpestření salátů, ale i do teplé kuchyně. Server Lidovky.cz vybral pět jednoduchých receptů.

Řeřicha posiluje imunitu, pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na celý lidský organismus, především na funkce jater a ledvin. Řeřichu také můžeme konzumovat při nachlazení, prospívá právě díky vitaminu C. Pomáhá léčit kašel a skvěle se hodí také při detoxikačních kůrách.

PSALI JSME:

Krémová řeřichová polévka
Na rozpáleném oleji orestujeme na plátky nakrájený pórek. Zhruba po pěti minutách ho zalijte vodou a chvíli poduste. Přidejte brambory a vývar a vařte tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké. Poté přilijeme mléko a nadrobno nasekané řeřichové lístky a rozmixujte. Přidejte sůl a pepř, ozdobte celými lístky a můžete polévku podávat.

Řeřichová pomazánka s celerem
Velice jednoduchý recept z řeřichy. Budeme potřebovat pouze lučinu, řeřichu, celer a smetanu. Lučinu smícháme se smetanou a vmícháme nadrobno nasekané lístky řeřichy, poté přidáme nastrouhaný celer. Ochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým pečivem.

Pěstování řeřichy

Řeřicha za oknem

Pěstování řeřichy je jednoduchá záležitost, není zapotřebí ani zeminu. Řeřicha nám vyroste i v obyčejné vatě, kterou dáme do misky nebo na tácek a navlhčíme ji. Klíčem úspěchu je umístit misku nebo tácek na místo s dostatkem světla a tepla. Na vatu nasypeme semínka řeřichy a každý den "zaléváme", aby vata zůstala stále vlhká. Bylinka vyroste už za týden.

Řeřichový salát s kerblíkem a ředkvičkami
Natvrdo uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a připravíme se očištěnou a omytou řeřichu a kerblík. Na ořechovém oleji opražíme píniové oříšky a poté necháme ochladit. Do misky se všemi ingrediencemi (kromě vajíček) vmícháme ocet, pepř, sůl a podle potřeby cukry. Připravíme do misek, zakápneme ořechovým olejem, navrch přidáme vejce a podáváme.

Studená křenová omáčka s řeřichou
Jednoduchá omáčka, jejíž příprava vám zabere nanejvýš deset minut. Křen oloupeme a najemno nastrouháme na struhadle a smícháme jogurtem a majonézou, cukrem, citronovou šťávu a podle chuti osolíme a popepříme. Na závěr vmícháme přidáme najemno nasekanou řeřichu. Smetanu, kterou předem necháme vychladit, vyšleháme do polotuha a přidáme do omáčky. Omáčka se nejvíce hodí k masu nebo rybám.

Francouzský koláč s řeřichou
Slané francouzské koláče jsou velice oblíbené a často jednoduché na přípravu. Zkuste řeřichový. Nejdříve nakrájejte šunku na kostky a řeřichu nadrobno. Připravte si listové těsto, rozložte ho do dortové formy a natřete po celém povrchu hořčicí. V misce smíchejte smetanu, vajíčka, ochuťte solí a pepřem. Nejdříve do korpusu vložte šunku s řeřichou a poté zalijte připravenou směsí a zapečte v troubě.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...