Řeřicha posiluje imunitu, pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na celý lidský organismus, především na funkce jater a ledvin. Řeřichu také můžeme konzumovat při nachlazení, prospívá právě díky vitaminu C. Pomáhá léčit kašel a skvěle se hodí také při detoxikačních kůrách.
PSALI JSME: |
Krémová řeřichová polévka
Na rozpáleném oleji orestujeme na plátky nakrájený pórek. Zhruba po pěti minutách ho zalijte vodou a chvíli poduste. Přidejte brambory a vývar a vařte tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké. Poté přilijeme mléko a nadrobno nasekané řeřichové lístky a rozmixujte. Přidejte sůl a pepř, ozdobte celými lístky a můžete polévku podávat.
Řeřichová pomazánka s celerem
Velice jednoduchý recept z řeřichy. Budeme potřebovat pouze lučinu, řeřichu, celer a smetanu. Lučinu smícháme se smetanou a vmícháme nadrobno nasekané lístky řeřichy, poté přidáme nastrouhaný celer. Ochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým pečivem.
Pěstování řeřichyPěstování řeřichy je jednoduchá záležitost, není zapotřebí ani zeminu. Řeřicha nám vyroste i v obyčejné vatě, kterou dáme do misky nebo na tácek a navlhčíme ji. Klíčem úspěchu je umístit misku nebo tácek na místo s dostatkem světla a tepla. Na vatu nasypeme semínka řeřichy a každý den "zaléváme", aby vata zůstala stále vlhká. Bylinka vyroste už za týden. |
Řeřichový salát s kerblíkem a ředkvičkami
Natvrdo uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a připravíme se očištěnou a omytou řeřichu a kerblík. Na ořechovém oleji opražíme píniové oříšky a poté necháme ochladit. Do misky se všemi ingrediencemi (kromě vajíček) vmícháme ocet, pepř, sůl a podle potřeby cukry. Připravíme do misek, zakápneme ořechovým olejem, navrch přidáme vejce a podáváme.
Studená křenová omáčka s řeřichou
Jednoduchá omáčka, jejíž příprava vám zabere nanejvýš deset minut. Křen oloupeme a najemno nastrouháme na struhadle a smícháme jogurtem a majonézou, cukrem, citronovou šťávu a podle chuti osolíme a popepříme. Na závěr vmícháme přidáme najemno nasekanou řeřichu. Smetanu, kterou předem necháme vychladit, vyšleháme do polotuha a přidáme do omáčky. Omáčka se nejvíce hodí k masu nebo rybám.
Francouzský koláč s řeřichou
Slané francouzské koláče jsou velice oblíbené a často jednoduché na přípravu. Zkuste řeřichový. Nejdříve nakrájejte šunku na kostky a řeřichu nadrobno. Připravte si listové těsto, rozložte ho do dortové formy a natřete po celém povrchu hořčicí. V misce smíchejte smetanu, vajíčka, ochuťte solí a pepřem. Nejdříve do korpusu vložte šunku s řeřichou a poté zalijte připravenou směsí a zapečte v troubě.