Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čerstvé pečivo nejen ke snídani. Zkuste křupavé houstičky s česnekem

Jídlo

  6:55
Kdo by také nemiloval vůni, která se line z trouby po celé kuchyni a ten úžasný pocit, když se zakousnete do čerstvého pečiva s křupavou kůrkou? Pokud rádi zkoušíte nové kombinace, tvary, do těsta přidejte různá semínka či bylinky. Jak na křupavé houstičky s česnekem?

Křupavé houstičky s česnekem foto: Lucie Jahelková

Krupavé pšenično-žitné placičky s česnekem

Ingredience (10 ks)

na kvásek:

  • 10 g vlažné vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hladké mouky

na těsto:

  • 200 g žitné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g vlažné vody
  • 50 g kysané smetany
  • 60 g rozpuštěného sádla
  • 2 stroužky česneku prolisovaný/utřený
  • 2 lžíce konopného semínka (můžete přidat i jiná semínka dle svých preferencí)
  • 2 lžičky soli

Nejdříve si z uvedených surovin připravte kvásek. V míse kuchyňského robotu vše smíchejte pomocí balónové metly a nechejte chvíli odpočívat na teplém místě. V druhé míse si mezitím připravte všechny suroviny na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Vše pak nechejte robot asi 10 min. zpracovávat pomocí hnětacího háku. Zpracované těsto nechejte na teplém místě hodinu kynout.

Po vykynutí rozdělte těsto na 10 stejných částí. Pomocí dlaně tvarujte placičky a tupou stranou nože vytvořte zářezy. Takto připravené placky přesuňte na plech s pečícím papírem a nechejte ještě 20 min. dokynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 min.

Křupavé houstičky s česnekem jsou skvělé například k dýňové polévce
Krupavé pšenično-žitné placičky s česnekem

Recept pro KitchenAid. cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství FoodBodyLife.

Autor:
Témata: česnek, těsto, Kvas