Krupavé pšenično-žitné placičky s česnekem
Ingredience (10 ks)
na kvásek:
- 10 g vlažné vody
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžíce hladké mouky
na těsto:
- 200 g žitné mouky
- 300 g hladké mouky
- 200 g vlažné vody
- 50 g kysané smetany
- 60 g rozpuštěného sádla
- 2 stroužky česneku prolisovaný/utřený
- 2 lžíce konopného semínka (můžete přidat i jiná semínka dle svých preferencí)
- 2 lžičky soli
Nejdříve si z uvedených surovin připravte kvásek. V míse kuchyňského robotu vše smíchejte pomocí balónové metly a nechejte chvíli odpočívat na teplém místě. V druhé míse si mezitím připravte všechny suroviny na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Vše pak nechejte robot asi 10 min. zpracovávat pomocí hnětacího háku. Zpracované těsto nechejte na teplém místě hodinu kynout.
Po vykynutí rozdělte těsto na 10 stejných částí. Pomocí dlaně tvarujte placičky a tupou stranou nože vytvořte zářezy. Takto připravené placky přesuňte na plech s pečícím papírem a nechejte ještě 20 min. dokynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 min.
Recept pro KitchenAid. cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství FoodBodyLife.