Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi se vrací ke zvěřině, zájem posiluje móda sezonních potravin

Jídlo

  15:09
PRAHA - Zájem Čechů o zvěřinu v posledních letech roste. Podle restauratérů, které ČTK oslovila, se zvěřinové hody stávají módní spolu s vlnou zájmu o sezonní pokrmy. Větší množství zkonzumovaného masa se odráží i na množství porážek, které potravinářské firmy v Česku uskuteční.

Zvěřina (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Například společnost Bidvest, která se zaměřuje na prodej téměř výhradně do restaurací, letos očekává, že zpracuje 800 tun zvěře, loni to bylo zhruba o sto tun méně. to řekl vedoucí divize zvěřiny ve firmě Lukáš Volf.

Nejvíce se Česku podle Volfa zpracuje kančího a jeleního masa, o něco méně daňčího a mufloního. Naopak téměř chybí z domácích zdrojů maso zaječí, které se dováží z Německa. To podle prezidenta Asociace Kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce souvisí s vykácením remízků mezi poli, které jsou přirozeným prostředím, ve kterém zajíci žijí.

PUNČOCHÁŘ: Kvalitní zvěřinu v Česku nekoupíte. Vše putuje do zahraničí

Na druhou stranu patří zaječí stehno upečené v bylinkách, zahradní zelenině se slaninou a podávané s bramborovým knedlíkem k pokrmům, které zažívají renesanci. Právě tento pokrm je na podzim oblíbený podobně jako mezi drůbeží stále častější svatomartinská husa, uvedl Kubec. Mezi dalšími oblíbenými jídly je třeba daňčí maso s vinnou omáčkou.

Kančí Ragú

Zatímco cizinci zvěřinu chápou jako tradiční součást české kuchyně, Češi ji paradoxně ve větších počtech začínají objevovat v posledních letech, řekl Lukáš Křížek z restaurace Zvonice v Jindřišské věži v Praze. Typickým jídlem, které si Češi rádi dávají, je například panenka z divočáka s ostružinovou omáčkou, škubánkovými placičkami a hříbkovým tataráčkem, uvedl Křížek.

Spotřeba masa ze zvěřiny loni meziročně vzrostla o sto gramů na zhruba kilogram na člověka ročně. Jde o předběžná čísla, definitivní hodnotu potvrdí Český statistický úřad na začátku příštího roku. Znatelnější je růst při porovnání delšího časového období. Například v roce 2006 snědl průměrný Čech 600 gramů zvěřiny za rok. Opačný trend je u domácích králíků, které statistici vedou samostatně. Spotřeba králičího masa plynule klesá, v roce 2014 se meziročně snížila o zhruba pětinu na kilogram ročně.

Autor: