Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Oběd kancelářských krys: Kam za českou kuchyní v centru Prahy?

Jídlo

  6:00
Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, která restaurace či bistro stojí ve vaší čtvrti za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz přináší další díl exkluzivního seriálu, ve kterém vás seznámí jen s podniky, které za to opravdu stojí.

Staročeská uzená kachna foto: Viktor ChladLidové noviny

Mincovna

Neokázalá řemeslně perfektně zvládnutá česká kuchyně v samém srdci Prahy za rozumné ceny: kombinace těchto přívlastků dělá z Mincovny podnik v lokalitě výjimečný.

  • Staroměstské náměstí 7, Praha 1 
  • www.restauracemincovna.cz, 727 955 669

I na poledním menu můžete najít speciality jako jelení ragú, hovězí plec na česneku nebo koprová omáčka se zastřeným vejcem. Jedno z jídel je vždy dražší, ovšem kachní stehno s lokšemi a zelím za 160 – to je na Staroměstském náměstí pořád dobrá cena.

Náš tip: Šéfkuchař Mincovny se jmenuje David Kalina, příbuzným slavnějšího jmenovce z nedalekého restaurantu Kalina nicméně není.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Polední menu tady dostanete 119 až 145 Kč, polední polévka stojí pětatřicet korun a dezert stejně tak.

U Rudolfina

Hospodu u Rudolfina tvoří rozsáhlý suterén a pak skromnější zadní místnost v úrovni ulice a výčep. Na jídlo se chodí spíš dolů, nadzemní prostory přirozeně přitahují spíš ty, co se zastaví na rychlé pivo, které se někdy dokáže pěkně protáhnout. 

  • Křížovnická 10, Praha 1
  • www.urudolfina.cz, 210 320 853

Od kuchyně nečekejte michelinské výkony, ale poctivou hospodskou klasiku.

Náš tip: Rudolfinum patří mezi klasické pivnice, jakých už v centru nezbylo mnoho. Pivo je zde řízné, obsluha též. Oboje patří k žánru.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: I ve stálé nabídce najdete dost jídel, s nimiž se vejdete do dvoustravenkového limitu 180 Kč.

U Rotundy

  • Karolíny Světlé 17, Praha 1
  • www.pivniceurotundy.cz 224 227 227

V Rotundě se zastavil čas. Nebo možná plyne, ale velmi pomalu. Oblíbený podnik populárního biologa Jiřího Sádla v sobě má až jakýsi zenový klid. Čepuje se akorát desítka Staropramen, nejste vystaveni žádné rotující pípě. A co dostanete na oběd? Smažený květák, buřty na pivu nebo krůtí roládu s bramborovou kaší a okurkem. 

Náš tip: Rotunda patří k nemnoha místům v centru, kde za dvě stravenky pořídíte i pečené vepřové koleno. Hořčice a křen v ceně.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Hlavní jídla z denní nabídky začínají lehce pod stokorunou, polévka pak bývá za třicet.
Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.