Čokoládu ochucenou kořením a květy si gurmáni mohou zakoupit ve specializovaných prodejnách čokolády a delikates, vinotékách i prostřednictvím autorových internetových stránek, na nichž publikuje řadu zajímavostí o čokoládách a jejich chuti. "Snažím se učit lidi objevovat, co jim čokoláda může přinést nového," řekl Syrový.
Zajímavá chuť i tvar
Jeho "model" čokolády je zajímavý nejen chutí, ale i tvarem. Speciální kazeta konstruovaná tak, aby dlouho uchovala vůni sladkého obsahu, skrývá kousky čokolády tvarované jako květy známé pouze z prastarého a tajemného herbáře sepsaného dosud nerozluštěným jazykem, takzvaného Voynichova rukopisu. Čokoláda je vytvarována, aby se dala nasunout na hrdlo sklenice s alkoholem; spojení jejich chutí poetickým jazykem tvůrce "vytváří nečekané melodie".
ČTĚTE TAKÉ: |
"Snažím se podle vlastní fantazie znovu vytvářet chutě již zapomenutých koření a květin. Inspiraci jsem nalezl u rudolfínských alchymistů a francouzských parfémářů," uvedl Syrový, který chuť čokolády vytváří ve své laboratoři, jež prý připomíná právě alchymistickou dílnu. "Jsou tam vyskládané sklenice s kořením z celého světa, baňky, křivule, lázně a macerační přístroje. Zkouším extrahovat chutě a experimentovat s nimi," přiblížil své tvůrčí postupy Syrový, který se označuje za jediného Čecha vytvářejícího ve velkém vlastní čokoládu; jinak zde prý působí jen několik pralinkářů.
Výroba SyrovéhoLetos vlastní čokolády vyrobil asi dvě tuny a postupně hodlá se svými novinkami podnikat ve velkém. Doporučená cena nových čokolád je 150 korun za krabičku. |
Labužníci mohou ochutnat jeho sérii Heart Soul obsahující 73 procent čokolády z Tanzanie obohacené květinami z jihu Evropy. Na svou Růži z Jericha zase Syrový využil devětašedesátiprocentní surovinu z Dominikánské republiky ochucenou různými druhy koření, květem chrpy a troškou mořské soli. Celkem jeho čokolády obsahují dvě až tři desítky příměsí z bylin a koření. "Nejsou ale vůbec pálivé a nemají ostré chuti, které by chuť čokolády přebily," zdůraznil autor.
Podobně jako u vína také u čokolády podle Syrového záleží na tom, v jaké půdě a za jakých klimatických podmínek použité kakao vyrůstá. "Čokolády z Indonésie jsou jemně nakyslé, z Kolumbie mají smetanovo-karamelový základ, ve střední Africe chutnají po květinách a červeném ovoci, zatímco ze Svatého Tomáše pocházejí zemité, hutné čokolády," zasnil se experimentátor.
PSALI JSME: |
Podle Syrového dokáže stále více Čechů ocenit kvalitní delikatesy. Jak uvádí, obyvatelé západní Evropy objevili skutečné kouzlo čokolády teprve před dvěma desítkami let a nyní jsme podle něj svědky "čokoládové revoluce". "Myslím si, že čokoláda může lidem poskytnout explozi chuťových zážitků a být pro ně takovým objevem, jako byla i pro mě," dodal.