Neděle 9. května 2021svátek má Ctibor 22 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Cestování

7 specialit portugalské kuchyně, které musíte ochutnat

Typické portugalské zákusky se skládají většinou z cukru a vajíčka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Typické portugalské zákusky se skládají většinou z cukru a vajíčka. | foto: Tereza Kramplová

Pokud máte chuť se vydat do Portugalska, až to tedy současná situace dovolí, nezapomeňte na těchto sedm specialit portugalské kuchyně. Určitě je musíte ochutnat.

Bacalhau na sto a jeden způsob

Slovo bacalhau znamená v překladu treska. Typické bacalhau je nasolené sušené tresčí maso (které lze jednoduše a levně nakoupit v každém větším obchodě), které je před přípravou jídla nutné namočit na den do vody. V minulosti bylo nasolení a usušení jediným způsobem, jak tresčí maso zakonzervovat. Jedním z možných způsobů úpravy je například „bacalhau a casa“ (v překladu „na domácí způsob“) s dušenou zeleninou a pečenými bramborovými chipsy.

Banner - hedvábná Stezka

Francesinha, originální recept z Porta

Francesinha nevypadá na první pohled, druhý pohled a ani při čtení ingrediencí moc lákavě, ale výsledek jistě předčí vaše očekávání. Jde vlastně o teplý sendvič se šunkou, sýrem, klobáskou a kusem masa, který je přelitý pikantní rajčatovo-pivně-vinnou omáčkou. Pochází z města Porto a můžete ji zde ochutnat na každém rohu. K francesinhe se nejčastěji servírují hranolky a podle některých receptů patří nahoru i volské oko. Zkuste to, vážně!

Pastel de bacalhau, tresčí koblížky

Zase to bacalhau! Tyto malé smažené „koblížky“ se připravují z těsta obsahující tresčí maso, brambory, vejce a koření. Naplněny bývají buď některým z lahodných portugalských sýrů (které jsou mimochodem výborné samy o sobě – například kozí pocházející z pohoří Serra de Estrella) nebo jsou bez náplně. Nejčastěji se servírují jako studený předkrm.

Pastel de nata neboli pastel de Belém

Sladký košíček z listového těsta plněný žloutkovým krémem se vám rozplyne na jazyku. Poprvé byl vyroben v 19. století v lisabonské přístavní čtvrti Belém, kde si dodnes můžete dát jeho „originální“ verzi. Pokud se vám ale nechce čekat několik desítek minut ve frontě s dalšími turisty, výborné home-made pasteis de nata prodávají v každé první pekárně a cukrárně.

Ovos moles a další zákusky

Zákusek ovos moles pochází z pobřežního města Aveiro a v překladu jeho název znamená „měkké vejce“. A také jako vejce vypadá. Uvnitř tenoučkého těsta se nachází krém ze žloutků a cukru. Ze způsobu přípravy je zvláštností především styl míchání žloutků, kde se nemíchá kolem dokola, ale zásadně dřevěnou lžící k sobě a od sebe.

Originální pasteis de nata přímo z Belému
7 specialit portugalské kuchyně, které musíte ochutnat

Vlastně většina portugalských sladkostí se skládá ze dvou hlavních ingrediencí – vajíčko a cukr. Pokud jim přijdete na chuť, ochutnejte ještě třeba také Fios de ovos (v překladu vaječné nitě – žloutkové pásky vařené v cukru) nebo obří „pusinku“ z bílků a… cukru.

Portské víno a i ta další

Portugalsko se dělí na několik vinařských oblastí a každá vyniká jinými druhy vína. Vyrábí se zde kvalitní červená plná chuti a vůní, ale i svěží bíla, která by se dala pít pořád. A nezapomeňme na typické portské víno! Může se vyrábět pouze z hroznů určitých odrůd, které rostou na hornatých svazích v údolí řeky Douro na severu země. Historie pěstování víno v tomto kraji je více než 2000 let! Nejlépe si portské vychutnáte na degustaci v některém z vinných sklepů ve městě Porto nebo v příjemné hospůdce na nábřeží řeky Douro.

Zelená polévka Caldo verde

Caldo verde je typická hustá portugalská polévka. Základ tvoří polévka z brambor a kapusty, je dochucena typickými místními bylinkami a mořskou solí a samozřejmě nesmí chybět ani kousky klobásy. Protože jde o klasický portugalský pokrm, servíruje se většinou na svatbách a různých významných událostech – něco jako „náš“ vývar s játrovými knedlíčky.

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Zdeněk Krpoun psycholog | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Vladimír Beneš | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Přehled služeb televize přes internet. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

Slyšeli jste už o Rossmánkovi? Vyhrajte speciální boxík pro maminky
Slyšeli jste už o Rossmánkovi? Vyhrajte speciální boxík pro maminky

Mnoho drogerií nabízí hodně výhod, ale žádná jako ROSSMANN. Pro maminky je zde speciální program Rossmánek, díky kterému získáte výhodné slevy,...