Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Anglie je nebe na zemi pro ty, kteří řeší zdravou stravu, říká Češka

Češi v cizině

  5:55
Francesca Kolowrat-Krakowská už několik let studuje v zahraničí. Nejdříve žila v New Yorku, nyní v Londýně. „V Anglii je většina reakcí zaměřená na krásu a historii Prahy, zatímco v Americe si stále myslí, že jsme Československo,“ říká.

Francesca Kolowrat-Krakowská foto: Archiv F. Kolowrat-Krakowské

Lidovky.cz: Vzpomenete si na první dny po přestěhování? Co vám nejvíce ulpělo v paměti?
Nejvíce si vybavuji svůj první nakup potravin. Poprvé v živote jsem viděla sortiment potravin a jídel, které jsem u nás zatím v žádném supermarketu neviděla. Od „proteinoveho” odtučněneho sýra přes nízkokalorické pizzy, až po fitness zmrzliny a různé veganské produkty. Myslím, že pro všechny, které zajímá zdravá strava, by to bylo nebe na zemi. 

Lidovky.cz: S čím jste v cizině narazila? Je nějaký český zvyk, který byl pro okolí krajně nezvyklý?
Nejvíce nezvyklé? Určitě kapr na Vánoce. Američané si o Vánocích udělají hostinu, nadívaného krocana s brusinkovou omáčkou, brambory a různou zeleninu. Na závěr si dají jako sladkou tečku jablečný nebo dýňový koláč, který je mimochodem dokonalý. Ale dát si k štědrovečerní večeři rybu? Koukali na mě nevěřícně.

Lidovky.cz: Chcete se do Česka ještě někdy vrátit?
Určitě se do Čech vrátím i ráda vracím, mám tam rodinu, kamarády, práci a hlavně restauraci, které se musím i na dálku věnovat.

Francesca Kolowrat-Krakowská

Francesca Kolowrat-Krakowská je dcerou správkyně rodového majetku šlechtického rodu krakovských Kolovratů a spolumajitelka pražské restaurace Café Elektric, kde má navíc na starosti spolu s šéfkuchařkou sestavování menu, sama také peče dezerty. Je jí 20 let, v Praze žila do roku 2016. Poté se vydala na studia do New Yorku, kde studovala Culinary Arts and management v Institute of Culinary Education, kde ji poprvé napadlo, že by si ráda otevřela vlastní restauraci. Aktuálně studuje v Londýně.

Lidovky.cz: Existuje nějaké české jídlo, které vám v cizině chybí?
Určitě mi tady chybí koprovka, segedínský guláš nebo vánoční cukroví. Nicméně to nejsou jídla, která jsou v mém jídelníčku zase tak častá, tak mi nevadí si na ně počkat a dát si je až v pohodlí domova. Přátelům jsem sice již vařila, ale česká jídla to nebyla. Jelikož mě velmi zajímá zdravá a lehká strava, většinou si přátelé vyžádají právě tu. A také milují moje dezerty – čokoládové fazolové koláčky anebo mrkvovou buchtu s tvarohem. 

Lidovky.cz: Máte děti? Učíte je česky?
Děti nemám, ale až je jednou mít budu, určitě bych chtěla, aby se česky uměly domluvit.

Lidovky.cz: Jaké jsou první asociace, které slýcháte, když řeknete, že jste z Česka?
V Anglii je většina reakcí zaměřená na krásu a historii Prahy, zatímco v Americe si stále myslí, že jsme Československo.

Lidovky.cz: Sledujete tamní politiku? Liší se politická kultura od té naší?
Noviny a zprávy sleduji často, ale netroufám si porovnávat naši politiku s politikou tamní.

Češi v cizině

Sledujete rubriku Češi v cizině a zdá se vám, že v seriálu některé země chybí? Jsou to zrovna ty, ve kterých žijete? Ozvěte se nám.

Pokud se s námi chcete podělit o svoje názory a dojmy, napište nám na adresu cesivcizine@lidovky.cz. Uveďte svoje jméno a krátce popište místo, kde žijete a důvod, proč jste do zahraničí odjeli. Jako předmět zprávy uveďte "Češi ve světě".

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...