Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Smažený sýr? Ten Francouzi prostě nepochopí, říká Češka

Alena Coblence se přestěhovala do Paříže za svým manželem a vychovávají zde dceru. V Praze si ale dodělává doktorát. „Zdravotní systém z pohledu jedince je od českého naprosto odlišný. Lékař úkony neúčtuje přímo vaší pojišťovně, ale naopak vám a ‚pojišťovna’ je pak proplácí vám zpětně. Pojišťovna v uvozovkách, protože ani to není stejně jako v Česku. Je centrální instituce, od které máte kartičku, s níž jdete k lékaři, ale která proplácí jednotlivé úkony podle daných cenových stropů za úkon a v procentuálním poměru,“ říká.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KJ

19. 10. 2018 21:48

Žabožrouty nebrat. Smaženej sýr nechápou, protože jsou líní si ho usmažit. Moc práce. Proč by ho obalovali a smažili, když jde sežrat rovnou s bagetou.

0 0
možnosti

17. 10. 2018 9:03

Já zase zkusil dětem nabídnout šneky.Ten cirkus by jste měli zažít!

0 0
možnosti
MP

17. 10. 2018 14:36

U vědomí pravidla „nikdy neříkej nikdy“ bych řekl, že tohle nikdy jíst nebudu. Jako mě asi nikdo nenaláká na pražené chrousty nebo stonožky.

Pokud jde ale o děti, záleží na tom, jak staré a s jakým kulturním předporozuměním čili předsudky; konečně strkají-li si mnohé děti do úst žížaly, možná byste se divil.

A na okraj – my „by nejsme“.

0 0
možnosti

J. Škodák

16. 10. 2018 21:03

Smažený sýr? To se pochopit nedá jako mnohé libosti Čechů. Nejsem Čech ale Moravan a smažený sýr který se připravuje z třiceti procentního eidamu se v horké podobě táhne jako žvýkačka a když jen trochu vychladne, tak chutná jako umělá hmota. Tak na tuto postkomunistickou kulinářskou zvrhlost jsem si nezvykl a nehodlám tento paskvil české kuchyně konzumovat a v tom Francouzům rozumím!

0 0
možnosti
JT

16. 10. 2018 22:19

Smazak je nahodou super. Ja zase nepochopim ty moravske cervene patoky. Vzdyt krivi usta lame vaz

0 0
možnosti
MP

16. 10. 2018 16:53

V jednom ten zdravotní systém nechápu – když má někdo třeba rakovinu a jeho léčba se pohybuje v řádu set tisíc € měsíčně, tak on to opravdu má, dá a pojišťovna mu to (někdy? kdy?) proplatí?/pravidelně proplácí?

A ten kdo nemá, není léčen?

Takhle šíleně to přece nemůže fungovat.

0 0
možnosti
DD

16. 10. 2018 17:38

Tady se jedná o neurgentní lékařské úkony, léky (zvláště vámi zmiňované onkologické) proplácí pojišťovna pochopitelně všem. Nic šíleného v tom není.

0 0
možnosti
DD

16. 10. 2018 13:22

Tak pro doplnění: 1)Smažák...Jmenuje se to fromage pané a je to běžná klasika v některých regionech. 2) Doplatky u lékaře-přes 90 procent Francouzů má připojištení zvané mutuelle které je povinně z velké části hrazeno zaměstnavatelem. Lékaři jsou buď v secteur 1, a státní pojišťovna plně proplatí veškerou jejich péči nebo secteur 2 (5 let assistanátu na univ. pracovišti) a pak mohou účtovat nadstandardní úhradu z velké části krytou pripojištěním. Nic složitého v tom není.

0 0
možnosti
DD

16. 10. 2018 13:41

BTW žádné úplatky ve Francii díky tomuto systému nejsou a přístup k lékařské péči je narozdíl od jiných zemí (;-) mnohem demokratičťjší

0 0
možnosti
VP

V. Getz

16. 10. 2018 12:28

A jak chápou to,že přišli o svět něčeho tak kouzelného jako Gitanes a Galulois?

0 0
možnosti
MP

17. 10. 2018 19:00

Oni už je fakt přestali vyrábět? Oni si to už opravdu zakázali? Jestli k tomu opravdu došlo, pak žijeme věru v legrační době... :-/

0 0
možnosti
JT

16. 10. 2018 12:22

Ono toho bude asi vic, co Francouzi nechapou. Treba to, ze uz nejsou vsude ve Francii doma. Uz jsou ve Francii mista, kam by Francouzi radeji nemeli chodit.

0 0
možnosti
JV

16. 10. 2018 9:05

Francouzům vysvětlovat, poučovat kuchyn, je trochu mimo.

0 0
možnosti
VK

16. 10. 2018 8:31

Francouzi jsou prostě pomalejší... :-)

0 0
možnosti
DD

16. 10. 2018 13:27

No zvlášť ti v TGV, Rafalech atp... :-D

0 0
možnosti
JN

16. 10. 2018 6:56

Chtěl jsem napsat, že já zase nepochopím žabí stehýnka a šneky. Ale to není pravda. Nikdy jsem je nejedl, ale i kdyby pro mě byly sebeodpornější, tak platí, že 'proti gustu žádný dyšputát'. A co se týká toho sýra, tak ten je dnes stejně drahý jako maso, takže ho dnes baštíme pouze proto, že nám prostě chutná. Stejně jako Frantíkům ty žáby a šneci.

0 0
možnosti
CS

C. Sangrail

16. 10. 2018 10:40

Možná že za komunismu se smažený sýr dělal jako náhražka masa, ale v předválečných kuchařkách najdete pod názvem "smažený sýr" pravý ementál, takže původně zřejmě nešlo o cenu, nýbrž právě o chuť. Jinak mám ke smaženému sýru podobný vztah jako oni Francouzi z článku. Nechápu.

0 0
možnosti