Diskuze
Smažený sýr? Ten Francouzi prostě nepochopí, říká Češka
Děkujeme za pochopení.
Žabožrouty nebrat. Smaženej sýr nechápou, protože jsou líní si ho usmažit. Moc práce. Proč by ho obalovali a smažili, když jde sežrat rovnou s bagetou.
U vědomí pravidla „nikdy neříkej nikdy“ bych řekl, že tohle nikdy jíst nebudu. Jako mě asi nikdo nenaláká na pražené chrousty nebo stonožky.
Pokud jde ale o děti, záleží na tom, jak staré a s jakým kulturním předporozuměním čili předsudky; konečně strkají-li si mnohé děti do úst žížaly, možná byste se divil.
A na okraj – my „by nejsme“.
J. Škodák
Smažený sýr? To se pochopit nedá jako mnohé libosti Čechů. Nejsem Čech ale Moravan a smažený sýr který se připravuje z třiceti procentního eidamu se v horké podobě táhne jako žvýkačka a když jen trochu vychladne, tak chutná jako umělá hmota. Tak na tuto postkomunistickou kulinářskou zvrhlost jsem si nezvykl a nehodlám tento paskvil české kuchyně konzumovat a v tom Francouzům rozumím!
Smazak je nahodou super. Ja zase nepochopim ty moravske cervene patoky. Vzdyt krivi usta lame vaz
V jednom ten zdravotní systém nechápu – když má někdo třeba rakovinu a jeho léčba se pohybuje v řádu set tisíc € měsíčně, tak on to opravdu má, dá a pojišťovna mu to (někdy? kdy?) proplatí?/pravidelně proplácí?
A ten kdo nemá, není léčen?
Takhle šíleně to přece nemůže fungovat.
Tady se jedná o neurgentní lékařské úkony, léky (zvláště vámi zmiňované onkologické) proplácí pojišťovna pochopitelně všem. Nic šíleného v tom není.
Tak pro doplnění: 1)Smažák...Jmenuje se to fromage pané a je to běžná klasika v některých regionech. 2) Doplatky u lékaře-přes 90 procent Francouzů má připojištení zvané mutuelle které je povinně z velké části hrazeno zaměstnavatelem. Lékaři jsou buď v secteur 1, a státní pojišťovna plně proplatí veškerou jejich péči nebo secteur 2 (5 let assistanátu na univ. pracovišti) a pak mohou účtovat nadstandardní úhradu z velké části krytou pripojištěním. Nic složitého v tom není.
BTW žádné úplatky ve Francii díky tomuto systému nejsou a přístup k lékařské péči je narozdíl od jiných zemí (;-) mnohem demokratičťjší
V. Getz
A jak chápou to,že přišli o svět něčeho tak kouzelného jako Gitanes a Galulois?
Oni už je fakt přestali vyrábět? Oni si to už opravdu zakázali? Jestli k tomu opravdu došlo, pak žijeme věru v legrační době... :-/
Ono toho bude asi vic, co Francouzi nechapou. Treba to, ze uz nejsou vsude ve Francii doma. Uz jsou ve Francii mista, kam by Francouzi radeji nemeli chodit.
Chtěl jsem napsat, že já zase nepochopím žabí stehýnka a šneky. Ale to není pravda. Nikdy jsem je nejedl, ale i kdyby pro mě byly sebeodpornější, tak platí, že 'proti gustu žádný dyšputát'. A co se týká toho sýra, tak ten je dnes stejně drahý jako maso, takže ho dnes baštíme pouze proto, že nám prostě chutná. Stejně jako Frantíkům ty žáby a šneci.
C. Sangrail
Možná že za komunismu se smažený sýr dělal jako náhražka masa, ale v předválečných kuchařkách najdete pod názvem "smažený sýr" pravý ementál, takže původně zřejmě nešlo o cenu, nýbrž právě o chuť. Jinak mám ke smaženému sýru podobný vztah jako oni Francouzi z článku. Nechápu.