Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak si vychutnat Salcburk

Salcburk nebo - jak se mu říkalo kdysi - Solnohrad, hlavní město stejnojmenné rakouské spolkové země, už dávno nezískává své bohatství ze soli v dolech v Alpách, ale z turistů. Sedm milionů návštěvníků ročně dělá z tohoto malebného města metropoli rakouské turistiky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jeden vetsi znalec nez druhy. Re

28. 1. 2009 15:45
Prdlinka

0 0
možnosti

Andersen

26. 1. 2009 21:38
clovek se stale uci

Tak konecne vim co je to Videnska  kava, tedy   kaffee a na nem velka kopice smetany.  nejlepsi je GROSSER  BRAUNER ,  ve Vidni u Hawelky :) , in Dorotheumgasse . A muzete u nej sedet hodiny a cist noviny z cele Evropy.

http://www.hawelka.at/cgi-bin/TCgi.cgi?Target=home&P_Kat=1" target="_blank" rel="nofollow">http://www.hawelka.at/cgi-bin/TCgi.cgi?Target=home&P_Kat=1

0 0
možnosti

Rico

21. 1. 2009 11:26
Bide, bide, noch ajn cestopis!

Vřele miluju popisy cizích měst klávesami naťukávanými zlatou ručičkou českou: to vám člověk holt přijede do „Salcburku“ (pokud to vůbec najde, neb domorodě v domorodsku: Salzburg), a jme se palatně vyhledávat „Obilnou uličku“: Bide vo zajn Obilná ulička? Iz in Starém městě? Bide zagn!

Světoobčan Palata! Bide, znalosti jazykové, nejsou nikdy k zahození!

Inkonsistentní je pak ale psát o cukrářské rodině Fürstů, když se jedná přeci o Knížatovic! Zy, Bide, Luboš Palat, unt vo Zy sagen vas nojez? Zy zajn Železný, otr Macek?

Či spíš po úderu Mozartovou koulí do čela?

Ach, teďkáác: Takže - „vídeňské kávě“ se v Rakousku říká Einspänner, podává se v malém skleněném hrnku a je daleko silnější a chutnější než její česká mutace. Stejně jak u lineckého těsta a kremžské hořčice?

0 0
možnosti

baník

21. 1. 2009 21:11
Re: Bide, bide, noch ajn cestopis!

... sis dal trávu, ne?

0 0
možnosti

JirkaCV

19. 1. 2009 14:27
Konečně...

...slušná kultivovaná diskuse (až na  ubožáka "kk" s příspěvkem "o ničem"). Díky za tipy, v létě je určitě vyzkouším.

0 0
možnosti

Marie

19. 1. 2009 13:23
SALZBURG

!!SALZBURG

0 0
možnosti

Magor Milda

18. 1. 2009 21:07
Jako dávný štamgast bych návštěvníkům doporučil štrůdl

ten mívá v Salzburgu ješte tu pravou, nefalšovanou pražskou chuť, se skořicí a hrozinkami. Ta pravá pražská káva se jmenuje melange, čili melanž. Ona ta Praha totiž není daleko, pozná se to i na jménech u dveří tamějších činžáků.

Ty shora zmíněné koule nejsou jaksi nikde vidět, ale třeba i v Mnichově je jich v každém cukrářství plno, mandlový marcipán uvnitř s čokoládovou polevou, bývají ještě sypané praženými a rozdrcenými mandlemi. Jinak stojí za návštěvu i Linec, z prahy je to zrovna jednodenní výlet. Nejezdil bych tam ale v neděli, je to katolický kout a všichni mají zavřeno.

0 0
možnosti

Rico

21. 1. 2009 11:47
Re: Jako dávný štamgast bych návštěvníkům doporučil štrůdl

Moh byste, v duchu Palaty, alespoň mírně naznačit, jako dávný štamgsat, obsah a význam výrazu melange, čili melanže?

Něco jako melasa?

A geniálně sebestředně české: "štrůdl mívá v Salzburgu ješte tu pravou, nefalšovanou pražskou chuť, se skořicí a hrozinkami."

Štrůdl přivezli na vembloudech před Videň Turci, dávný štamgaste!

0 0
možnosti

kk

16. 1. 2009 9:20
o ničem

ubohý článek o ničem :-((

0 0
možnosti

baník

18. 1. 2009 17:10
Re: o ničem

Tebe s enikdo na nic neptal.

0 0
možnosti

Surfer

16. 1. 2009 6:00
Solnohrad

Solnohrad neboli Salzburg je opravdu kouzelné město a stojí skutečně za návštěvu.

0 0
možnosti

Venca

15. 1. 2009 21:07
navsteva kavarny vyjde levneji

nazor, ze restaurace je pro Cechy draha, tak jdou do levnejsi kavarny je urazlivy pro vsechny, kteri nejsou socky a nemaji problem s navstevou restaurace ani v Praze, ani v Salzburgu.

0 0
možnosti

jara

21. 1. 2009 10:52
Re: navsteva kavarny vyjde levneji

Ano, je to urazlive, jeste byste meli pripomenout, abychom my Cesi nechodili v Salzburgu do obchodu, protoze prece kradem.

0 0
možnosti

Pavel

14. 1. 2009 17:04
sorry

 Tomaselli je z roku 1705  (viz:  http://www.tomaselli.at  ). A s nejstarsim cafe v Evrope to mas take moc popletene: prave jsem skoncil obed v dnes restauraci (v poledne) PROKOP, nejstarsi parizske kavarne : viz   http://www.procope.com/    z roku 1686.  Take bych vam mohl dat lekce o tom co je to kavarna, na definici tihoto slova moc zalezi ...pk

Pro dalsi lekce' o evropskych kavarnach zustavam k disposici. Znam je az presprilis moc, ("diky" me manzelce)

0 0
možnosti

Rico

21. 1. 2009 11:49
Re: sorry: Vy jste chtěl určitě napsat: Sony, že!?

Ježyšmarja, další mudr: "Také bych vam mohl dat lekce o tom co je to kavarna, na definici tihoto slova moc zalezi ..."

No tak jen do toho, svět klečí žádostivě (na kolenách)!

0 0
možnosti