Diskuze
Jak si vychutnat Salcburk
Děkujeme za pochopení.
Andersen
clovek se stale uci
Tak konecne vim co je to Videnska kava, tedy kaffee a na nem velka kopice smetany. nejlepsi je GROSSER BRAUNER , ve Vidni u Hawelky :) , in Dorotheumgasse . A muzete u nej sedet hodiny a cist noviny z cele Evropy.
http://www.hawelka.at/cgi-bin/TCgi.cgi?Target=home&P_Kat=1" target="_blank" rel="nofollow">http://www.hawelka.at/cgi-bin/TCgi.cgi?Target=home&P_Kat=1
Rico
Bide, bide, noch ajn cestopis!
Vřele miluju popisy cizích měst klávesami naťukávanými zlatou ručičkou českou: to vám člověk holt přijede do „Salcburku“ (pokud to vůbec najde, neb domorodě v domorodsku: Salzburg), a jme se palatně vyhledávat „Obilnou uličku“: Bide vo zajn Obilná ulička? Iz in Starém městě? Bide zagn!
Světoobčan Palata! Bide, znalosti jazykové, nejsou nikdy k zahození!
Inkonsistentní je pak ale psát o cukrářské rodině Fürstů, když se jedná přeci o Knížatovic! Zy, Bide, Luboš Palat, unt vo Zy sagen vas nojez? Zy zajn Železný, otr Macek?
Či spíš po úderu Mozartovou koulí do čela?
Ach, teďkáác: Takže - „vídeňské kávě“ se v Rakousku říká Einspänner, podává se v malém skleněném hrnku a je daleko silnější a chutnější než její česká mutace. Stejně jak u lineckého těsta a kremžské hořčice?
JirkaCV
Konečně...
...slušná kultivovaná diskuse (až na ubožáka "kk" s příspěvkem "o ničem"). Díky za tipy, v létě je určitě vyzkouším.
Magor Milda
Jako dávný štamgast bych návštěvníkům doporučil štrůdl
ten mívá v Salzburgu ješte tu pravou, nefalšovanou pražskou chuť, se skořicí a hrozinkami. Ta pravá pražská káva se jmenuje melange, čili melanž. Ona ta Praha totiž není daleko, pozná se to i na jménech u dveří tamějších činžáků.
Ty shora zmíněné koule nejsou jaksi nikde vidět, ale třeba i v Mnichově je jich v každém cukrářství plno, mandlový marcipán uvnitř s čokoládovou polevou, bývají ještě sypané praženými a rozdrcenými mandlemi. Jinak stojí za návštěvu i Linec, z prahy je to zrovna jednodenní výlet. Nejezdil bych tam ale v neděli, je to katolický kout a všichni mají zavřeno.
Rico
Re: Jako dávný štamgast bych návštěvníkům doporučil štrůdl
Moh byste, v duchu Palaty, alespoň mírně naznačit, jako dávný štamgsat, obsah a význam výrazu melange, čili melanže?
Něco jako melasa?
A geniálně sebestředně české: "štrůdl mívá v Salzburgu ješte tu pravou, nefalšovanou pražskou chuť, se skořicí a hrozinkami."
Štrůdl přivezli na vembloudech před Videň Turci, dávný štamgaste!
Surfer
Solnohrad
Solnohrad neboli Salzburg je opravdu kouzelné město a stojí skutečně za návštěvu.
Venca
navsteva kavarny vyjde levneji
nazor, ze restaurace je pro Cechy draha, tak jdou do levnejsi kavarny je urazlivy pro vsechny, kteri nejsou socky a nemaji problem s navstevou restaurace ani v Praze, ani v Salzburgu.
jara
Re: navsteva kavarny vyjde levneji
Ano, je to urazlive, jeste byste meli pripomenout, abychom my Cesi nechodili v Salzburgu do obchodu, protoze prece kradem.
Pavel
sorry
Tomaselli je z roku 1705 (viz: http://www.tomaselli.at ). A s nejstarsim cafe v Evrope to mas take moc popletene: prave jsem skoncil obed v dnes restauraci (v poledne) PROKOP, nejstarsi parizske kavarne : viz http://www.procope.com/ z roku 1686. Take bych vam mohl dat lekce o tom co je to kavarna, na definici tihoto slova moc zalezi ...pk
Pro dalsi lekce' o evropskych kavarnach zustavam k disposici. Znam je az presprilis moc, ("diky" me manzelce)
Rico
Re: sorry: Vy jste chtěl určitě napsat: Sony, že!?
Ježyšmarja, další mudr: "Také bych vam mohl dat lekce o tom co je to kavarna, na definici tihoto slova moc zalezi ..."
No tak jen do toho, svět klečí žádostivě (na kolenách)!