Neděle 27. září 2020svátek má Jonáš 12 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Kachní zárodky či mravenčí vejce. Ochutnejte nejzvláštnější jídla Vietnamu

Kachní vejce se zárodkem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kachní vejce se zárodkem | foto: Archiv CK GO2

Vietnam je proslulý svou výtečnou kuchyní a je doslova rájem pro gurmány. Kromě toho, že umí připravit rýži, nudle, maso i zeleninu na milion (výtečných) způsobů, vám naservírují také pro Evropana opravdu nečekané pokrmy.

Jaká nejdivnější jídla můžete ve Vietnamu ochutnat? Je jich opravdu mnoho, přečtěte si první díl našeho seriálu o zvláštních pochutinách, na které se při své cestě po Vietnamu můžete těšit. Začneme těmi známějšími, ale představíme vám i některé lokální speciality. Na místě je můžete ochutnat třeba na zájezdech cestovní kanceláře GO2.

Kachní vejce se zárodkem - Trung vit long

Na kachní vejce narazíte u mnoha pouličních stánků a jsou jednou z prvních asociací, když se řekne Vietnam a podivná jídla. Možná vás překvapí, že tato „pochutina“ proslavená ve Vietnamu je původem z Filipín, kde si na zárodcích pochutnávali jako první (způsob přípravy se může trochu lišit a na Filipínách je hledejte pod názvem balut). Měkké kosti dodávají jídlu křupavou strukturu a když překonáte počáteční ostych a necháte si poradit, jak zárodek správně sníst, možná budete příjemně překvapeni.

Omáčka s krevetami - Mam tom

Mezi Vietnamci velmi oblíbená, mezi cizinci téměř neznámá. Na její výrobu se používají malé krevety a sůl, které po fermentaci získají tmavě fialovou barvu. Výraznou chuť omáčky si užijete především v centrálním nebo severním Vietnamu, pro který je typická, v jiných částech země je spíše výjimkou. Kromě výrazné chuti je třeba se připravit i na výrazné aroma – naštěstí se vám ji nikdo nechystá podávat přímo ze sklenice, malé (nebo větší) množství omáčky se přidává do jídla k dochucení ke zvýraznění chuti, případně se smíchá s rýžovým vínem či vodou a trochou citrónu k vytvoření řidší omáčky s méně výrazným aromatem.

Rýžové nudle jsou pro Vietnam typické
Pokud si troufnete, ochutnejte cikády a mravenčí vajíčka

Cikády a mravenčí vajíčka - Ve sau rang la chanh an xoi trung kien

Za podivnými pochoutkami se můžete vydat i na jih země. V okolí delty Mekongu, zejména v provincii Vinh Long, vám na talíř naservírují smažené cikády jako místní delikatesu – chytají se v období svlékání a podávají se smažené nebo vařené s rýží. Ty vietnamské ochutnejte v období od května do června, v jiných měsících se dováží převážně z Kambodže. Pokud budete ve Vietnamu o něco dříve, nemusí vás to mrzet, objednejte si mravenčí vajíčka – jejich sezóna přichází v březnu a trvá přibližně měsíc, připravují se se sušenou cibulkou, kořením a servírují se s rýží na banánovém listu.

Pečená krysa - Chuot rang muoi

Krysa je jedním z jídel pocházejícím z vietnamských vesniček a rýžových polí – na severu ji na talíři potkáte od května do září, na jihu, v deltě Mekongu zejména v říjnu. Ne všechny krysy se ale dají připravit, Vietnamci vybírají pouze krysy, které se na polích živí rýží a proto je lepší je ochutnat právě na venkově – krysy chycené ve městech se živí samozřejmě zbytky a odpadky, nikoliv na rýžových polích. Maso se připravuje dušené, grilované, smažené nebo ve formě s kari. Pokud překonáte prvotní blok, krysí maso vám možná zachutná – mnozí tvrdí, že je díky své jemnosti lepší, než vepřové nebo kuřecí. Pro ty nejodvážnější, můžete uvedený pokrm ochutnat při zájezdu poznávacím zájezdu Velká cesta Vietnamem s upovídaným průvodcem Jarynem.

Na ulici ochutnáte ta nejtypičtější jídla

Polévka z koňského masa

Tuto polévku ochutnáte, pokud během své návštěvy Vietnamu plánujete i cesty do odlehlejších míst za etniky. Na etnickém trhu Bac Ha v severozápadní provincii Lao Cai vám ji připraví ti nejpovolanější z etnika Mong – protože jak říkají místní, recept se sice může zdát jednoduchý, ale k uvaření výtečné polévky je třeba především zkušenost.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....