Neděle 18. dubna 2021svátek má Valérie 10 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Cestování

Kebab, či kefte?

Turecká káva je známá po celém světě, Turek si dá ale raději čaj než kávu a důvod je prostý - káva více odvodňuje. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Turecká káva je známá po celém světě, Turek si dá ale raději čaj než kávu a důvod je prostý - káva více odvodňuje. | foto: Foto Profimedia

Při cestě do Turecka nechejte doma myšleny na naše tradiční knedlo-zelo-vepřo, guláš nebo řízek s bramborovým salátem a majonézou. Na každém rohu vás budou místní lákat na svůj kebab - tureckou verzi řeckého gyrosu.

Zůstaneme-li u masa, na své si tu přijdou milovníci ryb, skopového, kuřecího, kozího i jehněčího masa, které zde místní upravují nejrůznějšími způsoby. Stejně jako mleté maso, se kterým dokáží hotové zázraky, jako třeba v oblíbeném kefte (nejčastěji z hovězího), což je obdoba našich karbanátků. Jako přílohu k jídlům vám v každé restauraci nabídnou borek - bílé pečivo připravené z mouky a jogurtu, nebo rýži připravovanou na tisíc a jeden způsob. Borek je také výborný se zapečeným ovčím sýrem, nebo zeleninou. „Mnoho turistů se bojí, že v Turecku narazí na samá hodně kořeněná jídla, na která my z Evropy nejsme zvyklí, já bych řekla, že je to tak půl na půl,“ vysvětluje delegátka Simona Zborníková. Pokud se rozhodnete stravovat v restauraci, sytý oběd vás nevyjde na víc než 10 tureckých lir.

Jídelní lístky v turistických oblastech bývají často doplněny o anglickou, německou a někdy i ruskou verzi nabídky. Nejlepší je obrázkový výběr, který mají ale jen některé restaurace, v opačném případě vám obsluha mile vysvětlí charakteristiku jídla. Buďte ale připraveni, že ne všichni Turci pracující v turistickém ruchu mluví cizím jazykem. Jiní vás ale mohou překvapit plynulou češtinou: „Ahoj, co si dáš?“

Tržiště v Turecku.„V našem hotelu, kde máme službu all inclusive, máme hodně kořeněná jídla. Mně a muži to nevadí, jen naše malá dcerka je tu na polévkách a hranolkách,“ popisuje svou situaci manželský pár z Trutnova.

Jestliže se chystáte do Turecka a ke svému pobytu jste si připlatili stravování, nemusíte se bát, že byste se snad museli chodit „dojídat“ do místních bufetů. Jídlo v hotelech je podáváno formou švédských stolů. „Hotelová strava má v sobě sice nezaměnitelné turecké prvky, ale zpravidla bývá podřízena evropským zvyklostem,“ říká Zborníková.

Ochutnejte turecké víno
Pánové se nemusejí obávat, že by si v muslimské zemi měli odepřít pivo a dámy víno. Nejrozšířenějším pivem po celém Turecku je Efes - pivo pojmenované po jednom z nejzachovalejších antických míst na tureckém území. Vyznavači vína zas ocení to tuzemské, které Turci pěstují ve slunné Kappaddocii. Na chuť bývá sladší a má nižší obsah alkoholu než jiná vína.

Navigation
Kefte - nejčastěji z mletého hovězího masa - obdoba našich karbanátků
Baklava - malý zákusek z těsta a různých oříšků politý medem
Borek - kypré listové těsto se sýrem, případně bylinkami a různými oříšky polité medem
Halva - působí dojmem jakési „mokré buchty“ z kokosu a mandlí, podává se politá cukrovou vodou Dolmasi - plněné vinné listy Dönercis - pečené jehněčí podávané na chlebě nebo s rýží
Pide - chlebová placka pokrytá masem, zeleninou a sýrem
Káva, čaj a baklava
Po dobrém obědě přijde obvykle na řadu káva. Ta turecká je známá po celém světe, Turek si dá ale raději čaj, než kávu a důvod je prostý -káva odvodňuje. Naopak s čajem se zde setkáte vždy a všude. Překvapit může hlavně specifická příprava tohoto nápoje. Čaj se vaří ve dvou nad sebou postavených konvicích. V té spodní se ohřívá voda, v té horní silný čajový koncentrát. Vy si nalijete koncentrát černého, zeleného nebo ovocného čaje, a dolijete jej vodou. Turecký čaj se podává v deckových sklenkách.

Ať už si dáte čaj nebo kávu, musíte k nim vyzkoušet některý z tureckých dezertů. Na mysli vám jistě vyvstane turecký med, ten je ale pro horké dny příliš sladký. Oblíbenějším pamlskem je například baklava, malý zákusek z těsta a různých oříšků politý medem. Dojmem jakési „mokré buchty“ působí halva, která je z kokosu a mandlí, podávaná politá cukrovou vodou. Když už vám v žaludku nezbude žádné místo na dezert, Turecko přímo vybízí k posezení na pohodlných polštářích a pokuřování vodní dýmky, u které se dá příjemně odpočinout.

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Vědci vytvořili prvního křížence člověka a opice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Vědci vytvořili prvního křížence člověka a opice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Vědci vytvořili prvního křížence člověka a opice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!