Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid 1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

MEXICKÉ PODIVNOSTI: Proč se očekávaná kocovina při konzumaci mezcalu jednoduše nekoná

Jedna z mnoha mexických mezcalových destilerek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jedna z mnoha mexických mezcalových destilerek | foto: Mexikopedie

Mezcal a s ním i jedna z jeho odnoží, tequila, byly nápoji dlouho považovanými za obyčejné pálenky. Dlouhotrvající výzkumy institutu Mezcal Pro Culture v americkém Chicagu však ukázaly, že právě mezcal je tím nejlepším alkoholickým nápojem pro lidský organismus.

Mezcal
Srdce agáve

„Je to jednoduše proto, že mezcal je tím nejdokonalejším alkoholem na světě,“ shrnuje jednoduše výsledky výzkumů prezident institutu Sergio Inurrigarro. Ve srovnání se zástupci všech dalších alkoholických nápojů z celé zeměkoule je totiž právě mezcal tou nejčistší pálenkou ze všech.

Eva Kubátová

Ráda o sobě říkám, že jsem „sběratelka mexických podivností“, ale formálně jsem soudní překladatelkou a tlumočnicí španělského jazyka a vystudovanou historičkou se specializací na Latinskou Ameriku. Mou skutečnou vášní je ale pronikat čím dál hlouběji do mexické kultury (a hlavně gastronomie, protože láska k Mexiku rozhodně prochází žaludkem). A jsou to právě takové ty každodenní podivnosti, co mi dodnes, po letech žití v Mexico City, zvedají překvapeně obočí anebo koutky úst v úsměv. A alespoň špetku z nich bych Vám ráda promítla do svého blogu na lidovkách, přičemž další špetku pak najdete v knize Mexikopedie, která spatří světlo světa v listopadu 2020, či na webu Mexikopedie. 

Eva Kubátová

Eva Kubátová

Podívejme se tomu ale blíže na zoubek. Tedy, respektive, na játra. Protože ta hrají ve štěpení alkoholových monosacharidů hlavní roli při jejich vylučování z lidského těla. Právě problematika takového štěpení způsobuje nepěkné kocoviny, ve větší či menší míře prakticky u konzumace každého typu alkoholu. Pravidlem pak samozřejmě bývá, že čím kvalitnější nápoj, tím jednodušší štěpení a v souladu s tím také lehčí kocovina.

Jaké je ale překvapení, že namísto běžných monosacharidů mezcal obsahuje polysacharidy, které se začínají rozkládat přirozeně samy o sobě, ihned po jejich konzumaci. Štěpicí proces u něj tak začíná prakticky hned ve vašich ústech a šetří tak játra. Očekávaná kocovina se tak při konzumaci mezcalu jednoduše nekoná. Však si to sami zkuste a uvidíte. Jak totiž mezcal jednou okusíte, už nebudete chtít pít nic jiného.

A jaké jsou vaše (ne)kocovinové zkušenosti s mezcalem?

Souboj českých stálic. Je větší octavia o tolik lepší než menší scala?

Srovnávací test Škody Octavie a Scaly | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na počátku byla temnota. Pak bůh řekl budiž octavia. A byla. A viděl, že octavia je dobrá... ale že by to chtělo ještě...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!