Čtvrtek 22. dubna 2021svátek má Evženie 11 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

MEXICKÉ PODIVNOSTI: Proč se očekávaná kocovina při konzumaci mezcalu jednoduše nekoná

Jedna z mnoha mexických mezcalových destilerek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jedna z mnoha mexických mezcalových destilerek | foto: Mexikopedie

Mezcal a s ním i jedna z jeho odnoží, tequila, byly nápoji dlouho považovanými za obyčejné pálenky. Dlouhotrvající výzkumy institutu Mezcal Pro Culture v americkém Chicagu však ukázaly, že právě mezcal je tím nejlepším alkoholickým nápojem pro lidský organismus.

Mezcal
Srdce agáve

„Je to jednoduše proto, že mezcal je tím nejdokonalejším alkoholem na světě,“ shrnuje jednoduše výsledky výzkumů prezident institutu Sergio Inurrigarro. Ve srovnání se zástupci všech dalších alkoholických nápojů z celé zeměkoule je totiž právě mezcal tou nejčistší pálenkou ze všech.

Eva Kubátová

Ráda o sobě říkám, že jsem „sběratelka mexických podivností“, ale formálně jsem soudní překladatelkou a tlumočnicí španělského jazyka a vystudovanou historičkou se specializací na Latinskou Ameriku. Mou skutečnou vášní je ale pronikat čím dál hlouběji do mexické kultury (a hlavně gastronomie, protože láska k Mexiku rozhodně prochází žaludkem). A jsou to právě takové ty každodenní podivnosti, co mi dodnes, po letech žití v Mexico City, zvedají překvapeně obočí anebo koutky úst v úsměv. A alespoň špetku z nich bych Vám ráda promítla do svého blogu na lidovkách, přičemž další špetku pak najdete v knize Mexikopedie, která spatří světlo světa v listopadu 2020, či na webu Mexikopedie. 

Eva Kubátová

Eva Kubátová

Podívejme se tomu ale blíže na zoubek. Tedy, respektive, na játra. Protože ta hrají ve štěpení alkoholových monosacharidů hlavní roli při jejich vylučování z lidského těla. Právě problematika takového štěpení způsobuje nepěkné kocoviny, ve větší či menší míře prakticky u konzumace každého typu alkoholu. Pravidlem pak samozřejmě bývá, že čím kvalitnější nápoj, tím jednodušší štěpení a v souladu s tím také lehčí kocovina.

Jaké je ale překvapení, že namísto běžných monosacharidů mezcal obsahuje polysacharidy, které se začínají rozkládat přirozeně samy o sobě, ihned po jejich konzumaci. Štěpicí proces u něj tak začíná prakticky hned ve vašich ústech a šetří tak játra. Očekávaná kocovina se tak při konzumaci mezcalu jednoduše nekoná. Však si to sami zkuste a uvidíte. Jak totiž mezcal jednou okusíte, už nebudete chtít pít nic jiného.

A jaké jsou vaše (ne)kocovinové zkušenosti s mezcalem?

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

Vadí mi, když u nás Slováci nemluví česky, říká hlasová poradkyně

Nazývá věci pravými jmény a je jí jedno, jestli se někdo urazí nebo se bude... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nazývá věci pravými jmény a je jí jedno, jestli se někdo urazí nebo se bude pohoršovat. Je dost zralá a dost zaměstnaná...

Cestu do Egypta nedoporučuji. Covid tu prodělat nechcete, říká velvyslanec

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V turistických letoviscích jsou nemocnice pro pacienty s covidem-19. Je však třeba mít dobré pojištění v případě...

Příprava na léto: Otestujte opalovací mléko WoodenSpoon, které si oblíbili i Harry s Meghan
Příprava na léto: Otestujte opalovací mléko WoodenSpoon, které si oblíbili i Harry s Meghan

Dopřejte svému dítěti královskou ochranu před slunečními paprsky. 80 maminek otestuje minerální opalovací mléko Baby & Family SPF 30 od...