Pátek 22. ledna 2021svátek má Slavomír 0 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Morče, lama i speciální pivo aneb co jí Peruánci

Peruánské knedlo vepřo zelo je ale jednoznačně grilované morče | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Peruánské knedlo vepřo zelo je ale jednoznačně grilované morče | foto: Jiřina Hereinová

Peru, země na jihoamerickém kontinentu je pro nás obvykle synonymem pro Inky a jejich dokonalé a promyšlené stavby. Stanout na Machu Picchu je nezapomenutelný a dech beroucí zážitek. Dýchá tu na vás zvláštní atmosféra a zažijete si pocit jakési pokory a úcty k dávným civilizacím.

Peru je ale také přítomnost, život prostých Peruánců a také nabídka jejich kulinářského umění. Je libo lamu nebo lamu alpaku s omáčkou barvy brčálu či ostře žlutou omáčkou zalité brambory? Brambor je zde mnoho druhů, zaznamenala jsem jich na talíři asi 10 druhů, ale je jich mnohem víc. Liší se tvarem, vůní i chutí.


Pohlednice z cest na větší mapě

Peruánské knedlo vepřo zelo je ale jednoznačně grilované morče. Nechybí na jídelníčku žádné slušné restaurace v oblasti Cusca. Můžete si ho dát upravené  i na více způsobů, ale vždy jej dostanete naservírované tak, aby nebylo pochyb o tom, co vlastně jíte. Ouška, zoubky, nožky i s drápky. Zkrátka proti chuti žádný dešputát.

Je libo lamu nebo lamu alpaku s omáčkou barvy brčálu či ostře žlutou omáčkou zalité brambory?

Je libo lamu nebo lamu alpaku s omáčkou barvy brčálu či ostře žlutou omáčkou zalité brambory?

Peruánské knedlo vepřo zelo je ale jednoznačně grilované morče

Peruánské knedlo vepřo zelo je ale jednoznačně grilované morče

Další "delikatesou" je místní pivo tzv. chicha (číča). Vyrábí ho zde v každé vesnici, základní surovinou je kukuřice. Na výrobě se podílejí hlavně ženy a nejdůležitějším momentem při přípravě je žvýkání kukuřičných zrn a jejich následné vyplivnutí zpět (enzym ve slinách štěpí škroby a přeměňuje je na cukry). Prodej chichy poznáte velmi snadno – příbytek je označen červeným vlajícím hadrem. Ale ochutnávka piva je opravdu pro silné žaludky. Já jsem se smířila s tím, že jeho chuť nepoznám a vůbec mě to nemrzí.  

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!