Neděle 18. dubna 2021svátek má Valérie 10 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Osvěží vás tarator

Chutná a zdravá. Bulharská kuchyně je hodně kořeněná a mastná, používá ale slunečnicový olej a k masu i hodně zeleniny. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chutná a zdravá. Bulharská kuchyně je hodně kořeněná a mastná, používá ale slunečnicový olej a k masu i hodně zeleniny. | foto: Foto Profimedia

Můžete se to naučit: Dobar den, edna bob čorba, šopska salata i chljab, molja. Blagodarja. Ale také nemusíte. V restauraci v bulharském Primorsku vám totiž porozumí i česky - Dobrý den, jednu fazolovou polévku, šopský salát a chleba, prosím. Děkuji. A ztraceni nebudete ani v jídelním lístku - jídla zde totiž mají přeložená i do češtiny.

A čím je vůbec bulharská kuchyně výjimečná? Díky své výhodné zeměpisné poloze je Bulharsko rájem ovoce a zeleniny, dobrý salát tak nechybí na stole žádné bulharské rodiny. Nejoblíbenější jsou rajčata, okurky, papriky, hlávkový salát či lilek. Další potravinou, se kterou se setkáte úplně všude, je slaný sýr sirene, u nás známý pod názvem balkánský sýr. To, co ochutnáte v Bulharsku, se ale s tím naším „balkánem“ vůbec nedá srovnávat. Sirene potřebujete například k přípravě šopského salátu, také typického bulharského jídla. Začali ho kdysi dávno připravovat Šopové, obyvatelé Sofie a jejího okolí, kteří se považují díky své pověstné konzervativnosti za „nejbulharštější Bulhary“. Sirene, ale i druhý oblíbený bulharský sýr, kaškaval, si můžete dát i jako předkrm. Na své si v Bulharsku přijdou i milovníci českých „smažáků“, oba dva sýry jsou totiž vynikající i smažené.

Uvozovky dolní„Balkánský sýr“ i jogurt chutnají v Bulharsku mnohem lépe.Uvozovky horní

Kiselo mljako je dobré i na pleť
Dalším bulharským specifikem je takzvané kiselo mljako - bulharský jogurt, který obsahuje bakterii Lactobacillus bulgaricus, kterou nenajdete nikde jinde na světě. Podle historiků si na tomto jogurtu pochutnávali již dávní Thrákové. V jejich řeči prý jog znamenalo hustý a urt mléko. Mléko prý nosili v pytlích z ovčí kůže připevněných přímo na těle, a tak teplota těla a mikroflóra přírodních pytlů způsobily jeho fermentaci. Tradiční bulharský jogurt má specifickou chuť a je velmi hustý. Výzkumné středisko LB Bulgaricum prodalo jeho know-how do více než 20 zemí.

Bulhaři si jogurt často doma sami vyrábějí a jí ho buď samostatně, nebo ho používají k přípravě osvěžující studené polévky zvané tarator (kromě kyselého mléka se do ní dávají ještě okurky, ořechy, česnek, olivový olej a kopr). Kiselo mljako má i léčebné účinky - pomáhá hlavně na žaludeční a střevní potíže, používá se ale i jako surovina k přípravě nejrůznějších kosmetických masek. Pokud se u moře spálíte, natřete si postižená místa několikrát kyselým mlékem, nechte působit a brzy pocítíte úlevu.

Bulharské pokrmy jsou sice mastné a kořeněné, zároveň však zdravé, všechno je totiž připravováno na slunečnicovém oleji.

A čím se vyznačují téměř veškerá bulharská jídla? Kořením čubrica, česky saturejkou. Tato rostlina v Bulharsku běžně roste, po sklizni se drtí a přidává se například do mletých mas. Určitě se vyplatí přivézt si nějakou i domů z dovolené.

Bulharské dobroty
Kebabče - naše čevabčiči
Kjufte - podobné karbanátku, obojí je připravené ze sekaného telecího masa, nebo směsi vepřového a hovězího, silně kořeněné a opečené na rožni.
Sirene - slaný sýr u nás známý pod názvem balkánský sýr
Kaškaval - tvrdý žlutý sýr
Tarator - studená polévka (kromě kyselého mléka se do ní dávají ještě okurky, ořechy, česnek, olivový olej a kopr)
Jak vypadá takový bulharský oběd? Pro začátek je určitě dobré dát si salát, ať už pouhý rajčatový, nebo takzvanou „ovčarskou salatu“, což je šopský salát vylepšený o šunku, vajíčka a žampiony. Chcete si dát něco z moře? Ochutnejte například malé pražené rybky caca. Určitě ale zkuste i kebabče (naše čevabčiči) či kjufte (podobné karbanátku). Nejsladší dezert Kmletému masu se hodí nějaká příloha - oblíbené jsou zde hranolky (kartofi), ale možná ještě mnohem více kartofi sas sirene (hranolky s balkánským sýrem). Pokud vám poté zbude místo ještě na sladké, zkuste baklavu - tradiční velmi sladký zákusek z listového těsta, medu a ořechů.

Na závěr je potřeba všechno zapít a tady je třeba zmínit, jak se v Bulharsku postupně mění návyky. Kdysi to bývala zejména vinařská země, stále populárnější se zde ale stává pivo. Navíc u zrodu bulharského pivovarnictví stáli Češi -bratři Proškové - takže chmelový mok jde zde opravdu dobrý. Pivo si můžete koupit v lahvi či točené (nalivna bira) a nejlepší značky jsou Zagorka, Kamenitza či Šumensko. Bulhaři samozřejmě mají rádi i něco tvrdšího a pravda je, že o bulharské rakiji mohla být řeč již výše - většinou se totiž popíjí hned na začátku oběda společně se salátem. Dobar apetit!

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Reportérka Julie Mahlerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Rozhánění nelegální párty. Policie v lednu zasahovala na večírku v domě v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Rituální vražda v pražské hospodě U Dvou koček. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...