Úterý 7. července 2020svátek má Bohuslava 19 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Pastila, tajine a amlo. Sedm jídel, která musíte v Maroku ochutnat

Sladko slané křupavé bochánky mají kořeny ve městě Fez, ale rozšířené jsou i na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sladko slané křupavé bochánky mají kořeny ve městě Fez, ale rozšířené jsou i na... | foto: Katka Karlová, HedvábnáStezka.cz

Maroko je plné exotických vůní a chutí. Tajin, kuskus i harrira jsou pro Maroko stejně typické, jako velbloudi či písečné duny a určitě byste je při svých cestách do této oblasti neměli vynechat.

Připravili jsme si pro vás top 7 marockých specialit, které marockou kuchyni činí naprosto jedinečnou.

Pastilla

Sladko slané křupavé bochánky mají kořeny ve městě Fez, ale rozšířené jsou i na pobřeží . Oblíbený předkrm tvoří směs masa či zeleniny zapečená v mnoha tenoučkých vrstvách jemného těsta a navrch posypaná cukrem a skořicí. Náplň je převážně drůbeží nebo holubí maso. Pro nás netypické spojení masa a sladké chuti určitě stojí za vyzkoušení. Vegetariánské verze se necukrují.

Zaalouk

Salát nebo chcete-li dip z pečených lilků, rajčat, česneku a koření se servíruje jako předkrm nebo příloha k hlavnímu jídlu. Právě pečený lilek dává pokrmu charakteristické kouřové aroma. Dá se jíst teplý i za studena.

Tajine

Nemůžete odjet z Maroka bez ochutnání národního pokrmu, který se připravuje ve speciální nádobě s poklicí kónického tvaru. Pomalu dušené maso se zeleninou se vyskytuje v nepřeberném množství variant. Setkat se můžete s jehněčím, kuřecím, rybím i čistě vegetariánským tajinem. Doporučuji vyzkoušet variaci, kdy se spolu s masem pečou i sušené švestky, fíky a ořechy. Omáčka tím získá jemně nasládlou chuť. Tajine se jí jen tak, s pečivem nebo s kuskusem.

Harrira

Klasická marocká polévka, oblíbená obzvláště během ramadánu. Jí se před hlavním jídlem, jako lehká svačinka, ale klidně i k snídani. Základem je maso (jehněčí, kuřecí či hovězího) vařené spolu se zeleninou (cibule, rajčata, mrkev) a různými luštěninami jemně ochucené kořením a bylinkami. K polévce se přikusuje arabský chléb, ale také datle nebo sladké sezamové sušenky Chebakia.

Amlo

Tato sladká pasta se připravuje z pomletých pražených mandlí rozmíchaných v arganovém oleji a oslazené medem. Je skvělá k snídani na chleba nebo na placky připomínající lívance. Také se používá jako přísada do různých koláčů, pečiva i omáček. Arganový olej je jedním z nejvzácnějších na světě, stromy, z jejichž plodů podobných olivám se získává, nerostou totiž nikde jinde na světě než v jihozápadním Maroku.

Salát nebo chcete-li dip z pečených lilků, rajčat, česneku a koření se...
Hrnce na tajine

Čerstvé džusy

Pomeranče jsou v Maroku nejrozšířenějším ovocem. Za pár drobných dostanete na ulici sklenku čerstvě vymačkané šťávy. Pro domácí pití jsou oblíbené kombinace chutí, k pomerančům se přidává šťáva z řepy nebo mrkve a také mandlový prášek. Pro zvláštní příležitosti se před servírováním do sklenky sypou plátky mandlí. Zvláště v horkých měsících se můžete setkat i s osvěžujícím džusem z okurky, který se chladí ledovou tříští.

Marocký čaj

Berber whiskey

Nenechte se oklamat, pokud vám budou usměvaví Marokánci nabízet berberskou whiskey. Alkoholu se vám nedostane, ale pozvání určitě neodmítejte. Příležitost k vypití sklenky skvělého mátového čaje se najde téměř kdykoliv a kdekoliv. Po dobrém jídle či jako projev pohostinnosti. Silně oslazený čaj připravený ze zeleného čaje a lístků máty (nany) se hojně pije po celé zemi. Berbeři nápoj vylepšili přidáním citronové trávy a růžových květů. Výsledkem je skvělý nápoj, který osvěží i v největším horku.

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Vlci útočí. Rodina z Beskyd se bojí o dcery i o turisty

Smečka vlčích mláďat v Javorníkách (7. 8. 2019) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klidný život rodiny žijící v beskydské obci Hrádek blízko Jablunkova, změnil útok vlků. „Sedmiletá dcera ráda chodí se...

Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?
Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?

Skladba jídelníčku batolete je důležitější, než by se nám mohlo zdát. Právě v rané fázi života vznikají stravovací návyky, které budou dítě provázet do dospělosti.