Neděle 12. července 2020svátek má Bořek 20 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Rožnovský skanzen předvede typické podzimní práce na Valašsku

Rožnovský skanzen nabízí bohatý program po celý rok. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rožnovský skanzen nabízí bohatý program po celý rok. | foto: ČTK

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM (VSETÍNSKO) Způsob sklizně brambor a jablek, zpracování zelí či přípravu povidel předvede o víkendu rožnovské Valašské muzeum v přírodě, které připravuje program zaměřený na typické podzimní práce na Valašsku.

Lidé v sobotu ve skanzenu ochutnají také regionální jídla z brambor, například podlesníky, typické valašské bramborové placky pečené v zelných listech nebo placky z vařených brambor pečené na plotně, sdělila v pondělí mluvčí muzea Pavlína Polášková.

Lidé budou brambory nejen ochutnávat, ale dozví se také o způsobu jejich sklizně. „V minulosti se brambory kopaly nebo vyorávaly později, až kolem svátku svatého Václava. Hned na poli se třídily do košů podle velikosti na velké, sadbové a drobné, které se spolu s pokopanými musely spotřebovat nejdříve, než se mohly zkazit nebo seschnout,“ uvedla Polášková. Sklízela se také jablka, ze kterých se sušily křížaly, ta nejlepší se ukládala do sklepa na zimní konzumaci, někdo lisoval mošt.

Hospodyně dělaly povidla, nakládaly zelí, které bylo až do jara spolu s brambory nejčastější složkou potravy Valachů. „Na zimu se připravovala také stavení, podruhé se stříhaly ovce, děvčata chodívala hrabat listí na podestýlku dobytku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení,“ uvedla Polášková.

Všechny práce uvidí návštěvníci v areálu Valašské dědiny. Jelikož se při práci na Valašsku často zpívalo, vystoupí gajdoš Petr Sovják s hudeckou muzikou Bača z Valašského Meziříčí.

Skanzen také tradičně ukazuje návštěvníkům typické jarní práce na Valašsku, hojně navštěvované jsou programy připomínající vánoční a velikonoční svátky. Muzeum si letos připomíná 90 let od svého založení, loni jím prošlo 264 000 lidí.

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Vlci útočí. Rodina z Beskyd se bojí o dcery i o turisty

Smečka vlčích mláďat v Javorníkách (7. 8. 2019) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klidný život rodiny žijící v beskydské obci Hrádek blízko Jablunkova, změnil útok vlků. „Sedmiletá dcera ráda chodí se...