Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Syrové koňské maso či mořský ježek. Japonci jedí zvláštní jídla, ale jsou mistři food stylingu

Cestování

  6:20
Co všechno se dá ochutnat v japonské restauraci? Jak je to zde s náboženstvím? V čem se Japonci liší od Čechů a v čem jsou si naopak podobní? O téhle zemi perfektní disciplíny a pracovitosti více v rozhovoru s Radkem Dymešem.

Sashimi z langusty servírované na ještě se hýbající langustě foto: Radek Dymeš

Jak ses dostal k cestování po Japonsku?
Díky svojí manželce, kterou jsem potkal při studijním pobytu v Austrálii, od té doby Japonsko často navštěvuji.

Kolik času jsi tam strávil a čím?
Celkem to bude více než jeden rok rozdělený do několika cest. Převážně z důvodů návštěvy rodiny a párkrát jako průvodce. Po odjezdu z Austrálie jsme také pobývali nějaký čas v rušném Tokiu, kde jsem chvilku chodil do školy, ale japonština je moc těžká a se spolužáky jsme se po vyučování spíše věnovali japonské gastronomii.

Japonci jsou často vnímání jako národ s trošku jinou mentalitou. Je tomu opravdu tak?
Samozřejmě Japonci jsou jiní, to je zřejmé už od prvního pohledu či prvního setkání. Jsou více odměření, zpočátku nedůvěřiví a skoro neříkají ne. Je to charakteristický rys jejich povahy, kdy se otevřeně zdráhají vyjádřit svůj nesouhlas, a tak pokud vám Japonec odpoví „možná“ nebo „budu o tom přemýšlet“, znamená to jasné NE. K tématu už se nevracejte, bude to nezdvořilé. Tato jejich vlastnost se vám může naopak hodit, pokud se ztratíte a potřebujete se zeptat na cestu. Pokaždé se najde někdo (většinou s ne úplně dobrou angličtinou), kdo vás nasměruje a pokud se nepochopíte, sežene někoho s lepšími znalostmi.

Čím jsou v kontrastu k nám nejvíce odlišní?
Japonci jsou velice soudržný národ, milující svou vlast za každou cenu a také jsou neuvěřitelně pracovití. S oddaností systému to až přehánějí a na tomto poli nemají ve světě konkurenci. Někteří jedinci pracují až do smrtelného vyčerpání. Smrt z přepracování má zde dokonce vlastní jméno, říká se jí „karóši“ a uvádí se ve statistikách úmrtí, kde má svoji vlastní kategorii.

Solené ryby amago na grilu
Grilovaný mořský ježek

Máme naopak s japonskou mentalitou něco společného?
V kontextu dnešní doby to určitě je snaha nepřijímat žádné uprchlíky, či udělování různých politických azylů, celkově tedy nedůvěra k cizím věcem. Společnou máme lásku k pivu, které je tu vynikající. Japonci jsou největšími konzumenty zlatavého moku z celé Asie. Dále nás spojuje hudba - Smetana, Dvořák, Janáček. To jsou pojmy, které skoro každý milovník klasické hudby v Japonsku zná. Pak mě už jen napadá společný zvyk sundávat si doma boty.

A co japonská kultura? Uhranula tě něčím?
Mě prostě fascinuje Japonsko jako celek, kde je všechno dokonalé a funguje jako švýcarské hodinky. Ve světě, spíše mezi mladými, je známá Japonská popkultura, která mě tedy až tak moc neuhranula, ale k zemi vycházejícího slunce patří stejně jako zelený čaj a je to přinejmenším zajímavé.

Co konkrétně máš na mysli?
Nejznámější jsou manga, anime, purikura, cosplay, j-pop a třeba všudypřítomný kult kawai. Termín kawai znamená česky roztomilý a Japonci tímto výrazem označují něco co je zároveň bezbranné, mnoho japonských žen se stylizuje tímto způsobem a mnoha mužům se to líbí. Tento fenomén prostupuje všemi sférami japonské popkultury, která se cizincům může zdát až kýčovitá. Je tedy naprosto běžné, že na ulici spatříte dívku, která je ověšena cingrlátky a v kabelce má zubní kartáček s Hello Kitty.

Jak je to v Japonsku s náboženstvím?
Hlavními náboženstvími jsou šintoismus a buddhismus, obě se vzájemně prolínají, a tak většina Japonců kombinuje víru a rituály obou. V praxi to vypadá tak, že zatímco většina svatebních obřadů je v šintoistickém stylu, tak většina pohřbů se koná ve stylu buddhistickém.

Syrové koňské sashimi Basashi

Co jídlo? Japonsko je známé i docela bizarními dobrotami, že ano?
Jídlo v Japonsku je excelentní takovým způsobem, že Japonská kuchyně byla dokonce v roce 2013 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Pár bizarních jídel tu ovšem najdete, ale kolikrát chutnají o dost lépe, než vypadají. Nejznámější je asi fugu, smrtelně jedovatá pochoutka, která ale na talíři vypadá excelentně a zároveň i tak chutná. Japonci jsou mistři food stylingu a každý pokrm vypadá úžasně. Další zvláštní jídla, na která pravděpodobně narazíte při cestách jsou, uni-mořský ježek, většinou podávaný za syrova, nankotsu-smažené kuřecí chrupavky, natto-jídlo vyrobené z fermentovaných sojových bobů s aerobní bakterií bacilem senným, basashi-plátky syrového koňského masa (zní to hrozně, ale je to opravdu vynikající) a ještě pár dalších jídel.

Co nejzajímavějšího jsi vyzkoušel?
Vyzkoušel jsem skoro všechno, pro mě je asi nejzvláštnější Shirako - pohlavní sekret ryb (většinou treska, mořský ďas, fugu) , který je považovaný Japonci za opravdovou delikatesu, ale já se mu radši vyhýbám.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!