Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Francie: Kouzlo trhů a vína

Cestování

  13:47
Mořské plody a ryby, koření, víno, pečivo i sýry jsou nezapomenutelné chutě jižní Francie.

Tržiště. Nakupování čerstvých potravin na trhu je ve Francii téměř "národním sportem". foto: Foto LN Lada Kičmerová.

Slavná kuchyně se neskládá jen z drahých chodů perfektně naaranžovaných na obrovských talířích, ale i z dostupných a delikátních kulinářských zážitků pro každého. Seznámení s francouzskou kuchyní je nejlepší začít na tradičním trhu s potravinami, který naleznete v každém velkém i malém městě. Trhy jsou dlouholetou tradicí, která dodnes neztrácí svůj šarm a která není nijak aranžovaná pro davy turistů, ale slouží především místním lidem a francouzským sezonním turistům.

Trhy se konají na vyhrazených náměstích, zpravidla tam, kde najdete i zastřešené haly fungující celoročně. Na venkovních prostranstvích nabízí drobní obchodníci převážně ovoce a zeleninu, ale i sýry, pečivo, řeznické výrobky (především tradiční salámy) a květiny. V uzavřených halách naleznete nejčastěji uzenářské a mléčné výrobky, na jihu Francie jsou nejpodstatnější součástí trhů mořské plody. V kádích si můžete za výborné ceny vybrat čerstvé mušle, krevety, ústřice, kraby i mnoho druhů ryb. Uvařené na víně nebo s vydatně okořeněnou omáčkou z Creme Fraiche a čerstvou bagetou si je můžete jednoduše připravit i vy sami v kuchyni apartmánu.

Speciality jižní Francie

Brandade de morue - bramborovkaše původem z Nimes obsahující tresku, česnek, smetanu a olej

Salade Nicoise - tradiční salát s ančovičkami, fazolemi a vejcem

Ratatouille - pokrm proslavený filmem o krysím kuchaři obsahuje dušenou zeleninovou, směs z lilku, cuket, rajčat a paprik

Pissaladie - francouzská verze pizzy

Aioli - omáčka ze žloutků, česneku a oleje, která se podává k rybám a mořským plodům

Rouille - pikantní pasta z majonézy a česneku

Čerstvý sýr na horké bagetě
Podstatným artiklem, který uvidíte v pletených koších místních Francouzů, jsou sýry. Je jich neuvěřitelné množství a mnohé české turisty svou silnou chutí i vůní překvapí. Sýry z trhu je třeba poměrně rychle spotřebovat, rozhodně není vhodné je dovážet zpět do Čech, k tomu se hodí spíše balené a vakuované sýry ze supermarketů, které mohou být neméně výborné. Stojí však za to přímo na místním trhu pár typů sýrů ochutnat. Obchodníci vám běžně ukrojí kousek na ochutnání, mezi nimi si poté můžete vybrat ten, který vás zaujal nejvíc.

Některé sýry se podobají těm, které známe i u nás, francouzská verze hermelínu a nivy je ovšem intenzitou chuti úplně někde jinde. Francouzi si více cení tvrdých sýrů než těch měkkých, zrají totiž i několik let, často jsou tvrdé jako kámen a vůbec se nedivte, když vám podle vůně budou připadat přinejmenším zkažené. Začněte u měkčích sýrů s bílou plísní, výborné jsou například různé typy kozích sýrů, a postupujte přes sýry modré až po ty tvrdé. Zatímco v supermarketu pořídíte balený 100g sýr za dvě až čtyři eura, na trhu můžete zaplatit i dvojnásobek, nebojte se proto říci si o skutečně malé „porce“.

K sýru nesmí chybět pečivo, jež v té nejvyšší kvalitě pořídíte nejen na trhu, ale i v pekárnách, které jsou doslova na každém rohu. Nikdy si nekupujte pečivo v supermarketu, moc neušetříte a kvalitativně se s výrobky z pekáren nedá srovnat. Čerstvé a ještě teplé bagety nebo místní pečivo zvané fougasse s černými olivami, ančovičkami, cibulí a kořením seženete i odpoledne a navečer.

Víno Chateau-neuf-du-pape
Žádný pobyt ve Francii by neměl proběhnout bez ochutnávky vína. V oblasti Azurového pobřeží, kraji Languedoc-Roussillon a severně v Provence se nejvíce stáčí Chardonnay, z červených vín se tu setkáte s odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. Pokud chcete vybírat dlouho a nerušeně, klidně zamiřte pro víno i do supermarketu. Za 5-7 eur pořídíte na české poměry skutečně výborné víno.

Z jižní Francie pochází i slavné víno Chateau-neuf-du-pape, v překladu nový papežův zámek. Hrad obklopený vinicemi naleznete pár kilometrů severně od města Avignon, ve zdejší vesnici se dvěma tisíci obyvatel můžete vína ochutnávat ve sklepě skoro každého domu.

Autoři:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...