Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší hranolky na světě? Mají je na místě, kde byste to nečekali

Cestování

  10:09
Ošuntělý stánek na rušné ulici blízko centra Bruselu vypadá spíše jako oblíbené místo zdejších bezdomovců - kolem pár laviček, odpadkových košů, pohozených odpadků... A také fronta až téměř do silnice. Tohle nenápadné místo se totiž pyšní světovým unikátem. Mají tu nejlepší hranolky na světě.

Kam na nejlepší hranolky na světě? Do stánku Maison Antoine na Place Jourdan v Bruselu. foto: Michaela Černá, Lidovky.cz

Pokaždé, když jedeme do Belgie, musíme se tam zastavit. Přestože smaženým jídlům moc neholdujeme, tohle je čestná výjimka. Na Place Jourdan dostanete hranolky stočené do velkého kornoutu (dříve se balily do novin) a do malé mističky vám k nim dají omáčku. Když požádáte o kečup, sice vám ochotně vyhoví, ale zkuste raději sauce andalouse - to je belgická klasika, jistě si pochutnáte.

Hranolky ve stánku Maison Antoine na Place Jourdan připravují od roku 1984 a chválu na ně pěl i deník New York Times, jehož redaktor napsal, že tu připravují nejlepší hranolky na světě.

U ošuntělého stánku na rušné ulici blízko centra Bruselu jsou zákazníci neustále.

V čem tkví tajemství hranolků s mezinárodní pověstí? Vyrábějí se ze tří ověřených odrůd brambor (Bintje, Victoria, Agrija), krájí se na velké a silné kusy a smaží se rovnou dvakrát. Poprvé na 160°C, nechájí se okapat a vychladnout, pak se znovu na krátkou dobu vloží do oleje rozpáleného na 180°C.


Pohlednice z cest na větší mapě

Kornout vsákne přebytečný tuk a stánkař hranolky osolí těsně předtím, než vám je vloží do rukou. Jsou zlatavější než ty, které dostanete jako přílohu v Česku, o hodně křupavější, ale uvnitř přesto měkké. Lahůdka, na kterou mohou být Belgičané právem hrdí.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...