Čtvrtek 18. července 2024, svátek má Drahomíra
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Cestování

K Maďarům do sklípku: tokajské je král vín i víno králů, co se zajet podívat tam, kde se vyrábí?


Sklípky v obci Hercegkút patří ke světovému dědictví UNESCO | foto: Profimedia.cz

Premium
Maďarsko je známé především svými termálními lázněmi, hned v závěsu jsou ale skvělá maďarská vína. Oboje vlastně jde ruku v ruce: kde jsou termální a minerální prameny, tam se vínu daří.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Mezi nejslavnější maďarská vína patří bílé tokajské či muškát a červená býčí krev. Zdejších autochtonních (původních) odrůd je ale mnohem víc a pěstují se tu i četné mezinárodní odrůdy. Mimochodem, Égri Bikavér je cuvée, nikoliv odrůda.

Základem bývala Kadarka, tu ale postupně vytlačila odrůda Kékfrankos, Modrá frankovka. Maďarských 75 tisíc hektarů vinařských oblastí je rozděleno do 22 celků a vyprodukuje se tu 3,5 milionu hektolitrů vína ročně, což činí asi 1,5 procenta celosvětové produkce.

A není divu: maďarská vína nejsou drahá, a díky ideálním podmínkám (mírné zimy, horká léta a dostatek srážek) jsou známá bohatou chutí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se