Čtvrtek 18. července 2024, svátek má Drahomíra
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Levandulová koupel u Balatonu. Ponořte se do omamné vůně, jíž je prosycen vzduch „maďarské Provence“

Ve vesničce Dörgicse naleznete Levandulovou farmu foto: Foto HTA

Myslíte si, že levandulový sirup chutná jako šampon na vlasy a že když kousnete do levandulové sušenky, budete mít pocit, že jíte mýdlo? Zapomeňte na předsudky. O tom, že levandule dokáže zázraky nejen v medicíně a kosmetice, ale i v kuchyni, se můžete přesvědčit na maďarském levandulovém festivalu, který se každoročně od 21. do 30. 6. koná u Balatonu. Koupat se tak budete ve vodách největšího jezera střední Evropy i v levanduli na všechny způsoby.
  9:00

Za slavnostmi levandule se jezdí na poloostrov Tihany do malebné stejnojmenné vesničky. Celé oblasti se říká maďarská Provence, zdejší zvlněnou krajinu barví do fialova květy levandule lékařské a vzduch sytí její omamná vůně.

Rostlina sklízená v Tihany má dokonce vyšší obsah éterického oleje než známá francouzská odrůda, za což vděčí mikroklimatu poloostrova, který je považovaný za jedno z nejslunečnějších míst v Maďarsku.

Levandulový sirup

Ingredience

  • 800 g cukru
  • 1 litr vody
  • 3 citrony (neošetřované chemicky)
  • 30–40 větviček levandule s květy (bez stonků)

Levanduli očistíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme vymačkanou šťávu ze dvou citronů a krátce povaříme (cca 10 minut). Odstavíme, přidáme zbylý citron (nakrájený na kolečka), necháme zchladnout, přiklopíme poklicí a dáme do druhého dne odstát do lednice.

Druhý den směs procedíme do hrnce přes plátno nebo přes velmi jemné sítko, květy a kolečka citronu vymačkáme. Výluh opět umístíme na plotnu, přidáme cukr, přivedeme k varu a asi pět minut povaříme. Poté rychle přelijeme do vymytých čistých lahví, zavíčkujeme a uskladníme. Podáváme v létě například se sodovkou, kolečkem citronu, na plátky nakrájenou okurkou a ledem.

Zobrazit více
Sbalit

Návštěvníci festivalu se mohou zúčastnit samosběru levandule, tematických akcí, výstav a prohlídek s průvodcem. Součástí programu je také sledování procesu destilace levandule, získávání znalostí potřebných k jejímu pěstování a objevování široké škály produktů vyráběných z této fialové květiny.

Levandulové oleje a čaje se nejčastěji používají pro zlepšení fyzické a duševní pohody, snížení stresu nebo podporu klidného spánku.

Pokud jde o péči o pleť, oblíbená jsou zejména zklidňující mýdla, ale i další kosmetické výrobky, jako jsou pleťová mléka, krémy na obličej nebo šampony.

Levandulové pochoutky najdete také v mnoha podnicích ve městech.

A nezapomeňte zajít do benediktinského opatství, které tuto rostlinu před staletími pěstovalo jako první. Ochutnáte například levandulovou kávu a cappuccino, koláče, džemy, sušenky, levandulové limonády a šumivé koktejly.

Za prohlídku stojí i Dům levandule, který naleznete v návštěvnickém centru, a kdo by pro změnu chtěl něco ostřejšího, může vyrazit třeba do Domu papriky.