Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Po řeckém jídle se prý déle žije

Cestování

  11:56
Také vám lékař doporučil „středomořskou dietu“? Jejím jádrem není nic víc než řecké stravovací návyky. Řekové patří k nejdéle žijícím národům, u kterých je nejnižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Muži se v průměru dožívají 75,9 roku a ženy 81,2 roku.

Tradiční musaka. Různé věci zapečené do velké dobroty. foto: Shutterstock

Řekové se po staletí stravují tím, co roste a žije v jejich domovině: hodně luštěnin, zeleniny a ovoce, olej, sýry, ryby a málo masa. Tato strava a manuální práce po staletí v čistém a krásném životním prostředí je zřejmě tajemstvím jejich dlouhověkosti.

Základním náčiním každé řecké kuchařky je objemný hrnec nebo velký pečicí plech. Zelenina se krájí na stejně velké kusy, maso se vkládá do hrnce nebo na plech na nakrájenou zeleninu, brambory nebo luštěniny, aby šťáva, kterou maso pustí, nepřišla vniveč, ale naopak dala jídlu výraznou chuť. Kromě toho se do každého pokrmu přidává značné množství olivového oleje, který tvoří nezbytnou složku řecké stravy. Pokud má pokrm příliš tučnou konzistenci, používá se ke zjemnění a zvýraznění chuti citronová šťáva.

Po celém Řecku najdete spousty taveren, které nabízejí tradiční řecká jídla: musaku (lilkový nákyp s mletým masem a bramborami, politý bešamelovou omáčkou), gyros (vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso opékané na svislém otočném rožni, postupně se odkrajuje, kousky masa se podávají zabalené v pita chlebu nebo samostatně na talíři), jemistu (rajčata, papriky, lilky a jiná zelenina plněná rýží, bylinkami, popřípadě mletým masem), stifado (dušené telecí či králičí maso s mladými cibulkami v rajčatové omáčce), souvlaki (kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli a opečené na dřevěném uhlí), keftedes (kořeněné karbanátky z mletého masa s velkým množstvím nakrájené hladké natě čerstvé petržele), pasticio (zapečené dlouhé makarony nebo těstoviny s mletým masem, ochucené rozdrobeným ovčím sýrem fetou, zalité bešamelovou omáčkou), různě upravené ryby a mořské plody. Zvláštní typ pokrmů tvoří skupina pites. Z hladké bílé pšeničné mouky a vody uválí hospodyně tenké kruhové pláty, které plní různými náplněmi: masovou (kreatopita), sýrem (tyropita), bylinkami a čerstvým špenátem (lachanopita), dýní, mlékem, cukrem a vajíčky (kolokithopita).

Řekové také milují sladké dezerty. Jejich častými přísadami jsou med, oříšky, skořice, piniová semínka a sezam. Pečou se z listového těsta. Mezi nejznámější patří baklava, chalva, kadaify, galaktobureko. Na Krétě je velmi oblíbený tučný bílý jogurt s medem a vlašskými ořechy. Prý působí i jako účinné afrodiziakum. K tradičním nápojům patří ouzo (vinná pálenka s chutí anýzu), retsínu (levné víno s příchutí borovicové pryskyřice) a domácí víno. Na rozdíl od turistů koňaku značky Metaxa příliš neholdují. Nejznámější řecká vína se pěstují na Peloponésu, poloostrově Chalkidiky a na ostrovech Limnos a Samos.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...