

Lachanopita. Tradiční řecký pokrm má příznivce i mezi českými gurmány.
Autor: Maria Agatha Tsivou
Důležité je z vláčného těsta vytvořit malou placku. Pod ni nasypeme hladkou mouku, aby se těsto nelepilo k povrchu podložky. Při vytahování těsta postupujeme podobně jako při přípravě pizzy.
Autor: Maria Agatha Tsivou
Na „speciální“ tenkou dřevěnou hůlku (nemáte-li originál, nevadí, postačí vám nová násada od smetáku) navíjíme těsto. Přitom nešetříme moukou, abychom předešli slepení těsta.
Autor: Maria Agatha Tsivou
Těsto opatrně vytahujeme od středu dřevěné hůlky ke krajům. Tím docílíme rovnoměrné tloušťky. Šikovné kuchařky zvládnou vytáhnout těsto do tloušťky silnějšího papíru. Tento postup opakujeme z různých stran.
Autor: Maria Agatha Tsivou
Každý list těsta naplníme. Jelikož jsme se rozhodli péct sladkou variantu pity - kolokithopitu (česky cuketopitu), rozprostřeme na těsto směs z vajec, dužiny cukety, rozinek, skořice a cukru. Nakonec vše pokapeme olejem.
Autor: Maria Agatha Tsivou
Těsto s náplní můžeme různě tvarovat. Oblíbené jsou šneky. Tvoří se tak, že nejdříve naplněný list srolujeme jako ručník a potom jej obtočíme kolem dokola. Konec těsta jemně přitlačíme, aby náplň ze středu nevytékala.
Autor: Maria Agatha Tsivou
Na olejem vymaštěný plech klademe „šneky“ volně vedle sebe, až jej zcela zaplníme. Potom těsto potřeme olejem, na kterém v žádném případě nešetříme. Pita pak nebude suchá, ale pěkně křupavá.
Autor: Maria Agatha Tsivou