Každý list těsta naplníme. Jelikož jsme se rozhodli péct sladkou variantu pity - kolokithopitu (česky cuketopitu), rozprostřeme na těsto směs z vajec, dužiny cukety, rozinek, skořice a cukru. Nakonec vše pokapeme olejem.
Maria Agatha Tsivou
Těsto s náplní můžeme různě tvarovat. Oblíbené jsou šneky. Tvoří se tak, že nejdříve naplněný list srolujeme jako ručník a potom jej obtočíme kolem dokola. Konec těsta jemně přitlačíme, aby náplň ze středu nevytékala.
Maria Agatha Tsivou
Na olejem vymaštěný plech klademe „šneky“ volně vedle sebe, až jej zcela zaplníme. Potom těsto potřeme olejem, na kterém v žádném případě nešetříme. Pita pak nebude suchá, ale pěkně křupavá.
Maria Agatha Tsivou
Lachanopita. Tradiční řecký pokrm má příznivce i mezi českými gurmány.
Maria Agatha Tsivou
Důležité je z vláčného těsta vytvořit malou placku. Pod ni nasypeme hladkou mouku, aby se těsto nelepilo k povrchu podložky. Při vytahování těsta postupujeme podobně jako při přípravě pizzy.
Maria Agatha Tsivou
Na „speciální“ tenkou dřevěnou hůlku (nemáte-li originál, nevadí, postačí vám nová násada od smetáku) navíjíme těsto. Přitom nešetříme moukou, abychom předešli slepení těsta.
Maria Agatha Tsivou
Těsto opatrně vytahujeme od středu dřevěné hůlky ke krajům. Tím docílíme rovnoměrné tloušťky. Šikovné kuchařky zvládnou vytáhnout těsto do tloušťky silnějšího papíru. Tento postup opakujeme z různých stran.