Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Chcete zhubnout? Zkuste černý kořen, přinášíme pět receptů

Jídlo

  7:00
Černý kořen neboli "mord španělský" je málo známá zimní zelenina, přesto stojí za pozornost. Tato velice specifická kořenová zelenina se skvěle hodí do jídelníčku, když právě držíte dietu. Neobsahuje prakticky žádné kalorie. Vyzkoušejte pět receptů a černý kořen si zamilujete.

Černý kořen foto: Shutterstock

Černý kořen obsahuje důležité vitamíny, bílkoviny, vlákninu a vysoký obsah minerálních látek.  A co z něj uvařit? Vynikající je v salátech nebo pomazánkách. Dá se ale připravit i podobně jako chřest. Problém s černým kořenem ale přesto je. V běžných obchodech se prakticky nedá sehnat.

Jednoduché a netradiční recepty

Pokud nemáte vlastní zdroj, zkuste farmářské trhy a ekofarmy. Černý kořen se k nám také dováží - většinou z Belgie, Francie či Holandska. Při čistění černého kořene raději použijte rukavice, vytéká z něj pryskyřice, která jde z rukou špatně smýt.

Francouzská polévka z černého kořene
Očištěný kořen nakrájíme na malé kousky, které v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté vodu slijeme, ale nevyléváme. Kořen prolisujeme přes síto a vrátíme do vody, ve které se vařil. Ve chvíli, kdy voda dosáhneme varu, přilejeme smetanu s trochou mouky. Povaříme a přidáme špetku soli a pepře. Před koncem vaření, přidáme také nadrobno nasekanou petrželku. Nakonec polévku ozdobíme nadrobno osmaženou houskou.

Dušený černý kořen s rajčaty a cuketou
Kromě černého kořene, cukety a rajčat, budete také potřebovat řepkový olej, cibuli, česnek, tymián, rozmarýn, bobkový list a a petržel. Na oleji orestujeme cibuli a přidáme k ní černý kořen, podlijeme vodou a dusíme zhruba pět minut. Přidáme nakrájenou cuketu (nejlépe na kolečka), rajčata, bobkový list, rozmarýn a tymián. Okořeníme podle chuti solí a pepřem. Znovu podlijeme a dusíme přibližně půl hodiny. Než podáváme, můžeme jídlo dochutit ještě šťávou z citronu. Recept se hodí nejvíce k rybám či drůbežímu masu.

Jednoduchá pomazánka z černého kořene
Kořen oškrábeme a nastrouháme na jemno, pokapeme jej citronem a zamícháme do bílého jogurtu. Namažeme na chlebíčky a ozdobíme kousky citronu a nasekanou petrželkou.

Černý kořen

Salát z černého kořene
Omytý o oškrábaný černý kořen a vložíme do octové vody, aby nezčernal. Do hrnce nalijeme vodu, sůl a ocet a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme nakrájený kořen a vaříme do měkka. uvařený kořen vyjmeme a pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Vedle si mezitím připravíme marinádu z vývaru, octu, oleje a dochutíme ji. Přelijeme jím vychladlý černý kořen. Salát podáváme ke smaženému masu nebo rybám.

Černý kořen s mandlemi
Černý kořen očistíme a uvaříme ve vodě, kterou zároveň osladíme, osolíme a okyselíme. Vaříme do té doby, než je kořen měkký. Mandle si připravíme vedle - nastrouháme je nebo nasekáme nahrubo. Kořen obalíme ve vyšlehaném sněhu a vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Nakonec vše posypeme mandlemi a pečeme dokud sníh nezrůžoví. Jako přílohu podáváme brambory.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!