Minimazance s drobenkou
Na 20 kousků:
- 500 g hladké pšeničné mouky
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu
- 20 g čerstvých kvasnic
- 2 žloutky
- 1 žloutek na potírání
na drobenku:
- 2 lžíce mletých lískových oříšků
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- 2 plátky másla
- 2 lžíce jahodového džemu
Mouku prosijte do mísy a přidejte sůl. Mléko dejte do kastrůlku a lehce ohřejte tak, abyste v něm udrželi prst. V jiném kastrůlku rozpusťte máslo a nechte chladnout. Lžíci cukru odeberte, zbytek vsypte k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Uprostřed mouky udělejte důlek. Droždí rozdrobte a smíchejte se lžící cukru a třemi lžícemi vlažného mléka. Drožďovou kašičku vlijte do důlku v mouce a přimíchejte asi půl lžíce okolní mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě stát, dokud kvásek v důlku nezvětší svůj objem na dvojnásobek.
Poté přidejte žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Za pomoci vařečky do těsta vtlačte co nejvíce vzduchu. Poté zakryjte a nechte v teple kynout asi 30–45 minut.
Nakynuté těsto rozválejte na 1 cm tlustou placku a nakrájejte na čtverce. Můžete je naplnit tvarohem s rozinkami nebo hustým džemem. Pak přehněte rohy přes náplň a vytvarujte bochánky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi tak 15 minut dokynout. Připravte si drobenku. Smíchejte mouku s oříšky, rozdrobte s máslem a nakonec smíchejte s džemem. Bochánky potřete žloutkem, posypte drobenkou a dejte je péct do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 20–25 minut.
Nádivkové muffiny
Recept na 12 muffinů:
- 8 rohlíků
- 250 ml vlažného mléka
- 150 g změklého másla
- 4 vejce
- hrst čerstvých mladých kopřiv nebo petrželky
- muškátový oříšek
- sůl
- 200 g krájené farmářské slaniny
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, vložte do větší mísy a zvlhčete mlékem. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte se změklým máslem a asi polovinou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, osolte. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
Máslo se žloutky důkladně promíchejte s nakrájenými rohlíky. Kopřivy spařte v cedníku vroucí vodou, vymačkejte a nasekejte nadrobno, přidejte k nádivce, nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh.
Každou formičku vystelte plátkem slaniny a naplňte tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte 15-20 minut. Po vychladnutí můžete každou nádivku převázat potravinovým provázkem, aby slanina nepadala.
Balení: Barevné papírové košíčky, stuhy
Muffiny vložte do barevných papírových košíčků. Každý převažte dvěma stuhami jako dáreček a zavažte na mašli. Jsou dny, kdy už to nemůže být jednodušší
Recept autorek Jany Vašákové a Zdeny Skokanové Němcové z kuchařky Jezte česky a Denisy Bartošové z knihy Láska prochází kuchyní, které vydalo nakladatelství Smart Press.