Čočka na kyselo s vařeným uzeným masem
Čočka:
Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nasypte do misky. Zalijte dve centimetry nad čočku vodou z kohoutku a nechte jednu až dvě hodiny trochu nabobtnat. Vodu z namočení čočky slijte a čočku nasypte do hrnce. Přidejte bobkový list, sůl a zalijte tak, aby hladina vody byla asi tři centimetry nad ní. Přiveďte k varu a velmi zvolna zpola zakryté vařte přibližně hodinu, až čočka změkne. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a rozpusťte sádlo v malém kastrůlku. Přidejte cibuli a na středním plameni chvíli duste, dokud nezměkne. Zasypte ji moukou a ještě asi minutu intenzivně míchejte, aby se mouka osmažila a vytvořila jíšku pro pozdější zahuštění. Odstavte stranou a nechte vychladnout. Jakmile je čočka uvařená, slijte zbývající vodu a zachyťte ji. Bobkový list odstraňte. Část horkého vývaru přilijte ke studené jíšce a metličkou rozmíchejte. Přilijte i zbytek, přiveďte k varu a nejméně pět minut povařte, aby se moučná chuť ztratila a omáčka zhoustla. Nezapomínejte pravidelně míchat, zahuštěné věci se s oblibou přichytávají na dno kastrůlku. Omáčku vraťte k čočce a promíchejte. Dochuťte postupně octem, to znamená po malých lžičkách a stále přitom ochutnávejte a hodnoťte stav kyselosti. Pak totéž zopakujte s cukrem, případně ještě osolte. |
Uzené maso:
Mrkev a petržel oškrábejte, cibuli oloupejte. Všechno maso i kosti opláchněte pod studenou tekoucí vodou a vložte do hrnce. Zalijte vodou tak, aby bylo akorát ponořené, přidejte zeleninu, koření a přiveďte k varu – jen velmi mírnému, sotva znatelnému. Vzniklou pěnu odstraňujte a vařte 75 minut. Vyndejte uzené maso na talíř a nechte ho zakryté chvíli odpočinout. Po deseti minutách slijte uvolněnou šťávu zpět do vývaru, maso nakrájejte na plátky a můžete ho podávat s čočkou a chlebem. Hovězí kosti ještě touto dobou nejsou zcela provařené, takže pokud si chcete připravit silnější vývar, nechte všechno další dvě hodiny pozvolna vařit (nebo spíše táhnout, o velké bubliny v hrnci tu nikdo nestojí). |
Recept pochází z Vánoční kuchařky pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové
Čočková polévka
Čočku vsypeme do studené vody a přivedeme k varu, pak vodu slijeme a znovu zalijeme asi 1,5 l vody. Uvaříme do měkka, přidáme utřený česnek dle chuti, celerovou nať, osolíme. Umícháme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou a za stálého míchání nalejeme do polévky. Přidáme majoránku a nakrájené uzené maso nebo klobásu. Ještě důkladně povaříme. |
Zapečená čočka s jáhlami
Čočku propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní jáhly, které nejprve předtím dvakrát spaříme vařící vodou. Společně dovaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Vše promícháme. Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připravenou směsí a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C. Jako přílohu můžeme podávat chléb nebo bílé pečivo či nakládanou zeleninu. |
Recepty pocházejí z Kuchařky pro báječné tchyně od Heleny Chvátalové