Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Co připravit na Nový rok k obědu? Přinášíme tři recepty z čočky

Recept
Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Navíc má i blahodárné účinky na naše zdraví. Připravit ji můžete klasicky s uzeným nebo si z ní třeba uvařit polévku. Server Lidovky.cz pro vás vybral tři recepty, které si můžete připravit první den v novém roce.
  5:00

Čočka na kyselo s vařeným uzeným masem

Čočka s uzeným masem

Čočka:

  • 400 g čočky
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4–5 lžic octa
  • 1 lžička cukru

Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nasypte do misky. Zalijte dve centimetry nad čočku vodou z kohoutku a nechte jednu až dvě hodiny trochu nabobtnat. Vodu z namočení čočky slijte a čočku nasypte do hrnce. Přidejte bobkový list, sůl a zalijte tak, aby hladina vody byla asi tři centimetry nad ní. Přiveďte k varu a velmi zvolna zpola zakryté vařte přibližně hodinu, až čočka změkne. 

Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a rozpusťte sádlo v malém kastrůlku. Přidejte cibuli a na středním plameni chvíli duste, dokud nezměkne. Zasypte ji moukou a ještě asi minutu intenzivně míchejte, aby se mouka osmažila a vytvořila jíšku pro pozdější zahuštění. Odstavte stranou a nechte vychladnout.

Jakmile je čočka uvařená, slijte zbývající vodu a zachyťte ji. Bobkový list odstraňte. Část horkého vývaru přilijte ke studené jíšce a metličkou rozmíchejte. Přilijte i zbytek, přiveďte k varu a nejméně pět minut povařte, aby se moučná chuť ztratila a omáčka zhoustla. Nezapomínejte pravidelně míchat, zahuštěné věci se s oblibou přichytávají na dno kastrůlku.

Omáčku vraťte k čočce a promíchejte. Dochuťte postupně octem, to znamená po malých lžičkách a stále přitom ochutnávejte a hodnoťte stav kyselosti. Pak totéž zopakujte s cukrem, případně ještě osolte.

Uzené maso:

  • 1 kg uzeného masa
  • 500 g hovězích kostí
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře

Mrkev a petržel oškrábejte, cibuli oloupejte. Všechno maso i kosti opláchněte pod studenou tekoucí vodou a vložte do hrnce. Zalijte vodou tak, aby bylo akorát ponořené, přidejte zeleninu, koření a přiveďte k varu – jen velmi mírnému, sotva znatelnému. Vzniklou pěnu odstraňujte a vařte 75 minut.

Vyndejte uzené maso na talíř a nechte ho zakryté chvíli odpočinout. Po deseti minutách slijte uvolněnou šťávu zpět do vývaru, maso nakrájejte na plátky a můžete ho podávat s čočkou a chlebem.

Hovězí kosti ještě touto dobou nejsou zcela provařené, takže pokud si chcete připravit silnější vývar, nechte všechno další dvě hodiny pozvolna vařit (nebo spíše táhnout, o velké bubliny v hrnci tu nikdo nestojí).

Recept pochází z Vánoční kuchařky pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové

Čočková polévka

Čočková polévka
  • 200 g čočky
  • 1,5–2 l vody
  • 2–3 stroužky česneku
  • celerová nať (čerstvá, mražená nebo sušená)
  • sůl, majoránka
  • 70 g másla nebo sádla
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky na jíšku
  • 200 g uzeného masa nebo 1 nožička maďarské klobásy či čabajky

Čočku vsypeme do studené vody a přivedeme k varu, pak vodu slijeme a znovu zalijeme asi 1,5 l vody. Uvaříme do měkka, přidáme utřený česnek dle chuti, celerovou nať, osolíme.

Umícháme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou a za stálého míchání nalejeme do polévky. Přidáme majoránku a nakrájené uzené maso nebo klobásu. Ještě důkladně povaříme.

Zapečená čočka s jáhlami

Zapečená čočka
  • 200 g čočky
  • 200 g jáhel
  • 1 velká cibule
  • 100 g sádla, nejlépe husího
  • mletý pepř
  • sůl
  • majoránka
  • drcený kmín

Čočku propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní jáhly, které nejprve předtím dvakrát spaříme vařící vodou. Společně dovaříme doměkka.

Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Vše promícháme.

Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připravenou směsí a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C.

Jako přílohu můžeme podávat chléb nebo bílé pečivo či nakládanou zeleninu.

Recepty pocházejí z Kuchařky pro báječné tchyně od Heleny Chvátalové

Autor: