Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pomelo? Zkuste ho s mořským vlkem, radí šéfkuchař

Jídlo

  6:48
Chutí připomíná pomelo nejvíce grapefruit, ovšem bez hořké příchuti. Ovoce obsahuje stejné množství vitaminu C jako citron, ale také sodík, železo, draslík a vitamin A. Číňané z pomela vyrábí právě kvůli vysokému obsahu draslíku léky. A jak v kuchyni pomelo využít? Hodí se k masu, do salátů a marmelád i k rybám. Jak ho dělá šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář?

Marinovaný filet mořského vlka s pomelem a jablky grana smith foto: Grand Cru

Marinovaný filet mořského vlka s pomelem a jablky grana smith

  • 400 g filet mořského vlka
  • 250 g cukru
  • 500 g soli
  • fenykl
  • kopr
  • jeden citron
  • jeden pomeranč
  • jedna mandarinka
  • 2 jablka grana smith
  • 1 pomelo
  • 1 dcl olivového olej
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 20 g mini bazalky

Filet mořského vlka opláchneme a osušíme. Sůl s cukrem rozmícháme v misce, přidáme nasekaný kopr, fenykl, kůru z citrusů a následně i šťávu z nich. Filet zasypeme směsí cukru a soli po obou stranách, vložíme do pekáče a necháme marinovat v lednici cca 60 minut. Poté maso vyjmeme, opláchneme a znovu osušíme. Pomocí filetovacího nože vytvoříme tenké plátky mořského vlka.

Očistíme pomelo a dužinu rozdělíme na drobné kousky. Marinujeme citronem a olivovým olejem. Vlka klademe do kulatého tvořítka ve vrstvách s pomelem a s jablky. Poslední vrstvu vlka poklademe na plátky nakrájeným řapíkatým celerem a znovu jablky. Vše zalijeme olivovým olejem a zakápneme citronem. Přidáme bazalku a můžeme servírovat. Jako vhodná příloha jsou pečené pohankové placičky.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...