Připravuje Začínáme se sázením jahod. Pozemek, který jsme si před 14 dny připravili, uhrabeme a dva dny před sázením prolijeme vodou, abychom sazenice nesázeli do suché země. Pokud budeme sázet do netkané textilie, záhon textilií překryjeme a řádně ji ukotvíme k zemi. Koupíme si jahodovou sadbu, na trhu je k dostání buď s kořenovým balem nebo prostokořené sazenice. Rostlina by měla mít minimálně 3-4 listy, měla by být jednoletá, tedy se zeleným stonkem, a ne se zdřevnatělým hnědým stonkem. Na výsadbu používáme jen kvalitní uznané odrůdy.
Jahody sázíme do řádků vzdálených od sebe minimálně 60 cm, v řádku pak minimálně 30 cm. Po nasázení sazenice pořádně zalijeme a alespoň na týden je přikryjeme bílou netkanou textilií, která zajistí lepší mikroklima pro mladé rostlinky.
U ovocných stromů větve sklánějící se až k zemi, obtěžkané ovocem, raději podepřeme, než abychom riskovali jejich rozlomení, jedná se především o meruňky a švestky.
Provádíme letní řez u jádrovin. Pamatujme vždy, že letní řez rostliny oslabuje. Proto jej používáme jen u stromů bujně rostoucích s cílem omezit jejich růst a prosvětlit koruny, čímž docílíme lepšího vybarvení ovoce a omezíme výskyt hořké pihovatosti plodů.
U stromů, které mají vysokou násadu plodů, letní řez raději neprovádíme. Ze zeleniny vyséváme ozimou cibuli, zimní salát, polníček, špenát, ředkev a od poloviny srpna ředkvičky, z předpěstované sadby vysazujeme ledový salát a štěrbák zahradní.
Tyčkovým rajčatům zaštípneme terminální vrchol a odstraníme listy, které brání prostupu světla k plodům. Podpoří se tím dozrávání rajčat.
O autorovi| Miroslav Moravec, zahradník