České hospodyňky zpravidla sází na tradiční a dlouhodobě oblíbené druhy pečiva. Nejčastěji tak připravují vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, včelí úly a perníčky. Nejvíce druhů pečiva se podle průzkumu peče v Jihomoravském kraji, naopak nejméně v Plzeňském kraji, vyplývá to z internetového průzkumu společnosti Unilever.
Letos se průzkum, který firma Unilever provádí před Vánoci již několik let, zaměřil také na věk respondentek, které vánoční cukroví pečou. Přestože z výsledků dotazů vyplývá, že se peče napříč všemi věkovými kategoriemi, více druhů pečou lidé ze střední a starší generace.
Recepty: |
"Předchozí průzkumy prokázaly, že i když některá z domácností nepeče, dostanou cukroví od svých příbuzných, pečení se tak v rámci rodiny přesouvá na další členy, nejčastěji na babičky," uvedl Petr Hantych z Unileveru.
Průzkum se uskutečnil v průběhu letošního listopadu a prosince na internetových stránkách Unileveru www.nadoma.cz. Zúčastnilo se ho 469 respondentů.
Nejoblíbenějšími tradicemi a zvyky, které Češi dodržují během vánočních svátků, jsou kromě pečení cukroví poslouchání koled, návštěvy vánočních trhů, krájení jablka, trhání "barborek" a zdobení vánočních stromků, vyplynulo z nedávného průzkumu agentury Factum Invenio. Při štědrovečerní večeři většina lidí stále dává přednost bramborovému salátu a smaženému kapru.