Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

DAVID: Co všechno je obsaženo v cenách jídla a pití aneb Porce za 200 korun není drahá

Restauratéry zatěžuje nadměrná legislativa a neustálé zdražování všech nákladů. Od cen vstupních potravin, pronájmů až po ceny energií, vody a plynu. Hosty naopak tíží zvyšující se ceny jídel a nápojů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

13. 7. 2019 20:18

ještě zapomněl na sekretářku a na osobní vzducholoď....reklama je hned ve 4 položkách, náklady na auto ve dvou, interiér dvě....tohle je výčet pro berňák...

a zahradnice musí být proklatě sexy

0 0
možnosti

11. 7. 2019 6:31

Když to shrneme tak největší položky jsou suroviny platy a nájem (včetně vybavení restaurace)

Kvalitní (nevýstředné) suroviny bez DPH 50kč Práce kuchař + číšník 60 porcí za šichtu 35-50kč hodně pak záleží od nájmu kde to může být 10 ale i 70 kč. K tomu ostatní “drobnosti” a zisk tak to pak slutečně startujeme u 200kč mimo Prahu za kvalitní jídlo s kvalitní obsluhou.

Závěr není normální aby ste chodil do restaurace na kvalitní jídlo často, pokud neberetevysoce nadstandardní platy anebo nejste vyslovený gurmán.

Ve Švýčarsku anebo Dánsku drtivá většina lidí chodí do restaurace jenom výjimečně a u nás to směřuje k tomu samému. Na druhou stranu, jíst blaf za 100Kč bez pořádné obsluhy je drahý špás.

0 0
možnosti

10. 7. 2019 21:21

Téměř pollovina jsou zbytečné platby. Mohly by být platné pouze tehdy, pokud majitel firmy nic nedělá, jen inkasuje zisk. Do takových restaurací potom nemá smysl chodit, protože ceny jsou nemravně předražené. Např káva, kterou doma pořídím při započítání energie a vody na cca 3 Kč stojí v takové restauraci 50 Kč. Taková káva je pro mne nepoživatelná.

0 0
možnosti

J. Novák 768

10. 7. 2019 23:10

No, tak u vás, jejichž čas nemá prakticky žádnou hodnotu, to tak možná vychází. :-P

0 0
možnosti

10. 7. 2019 16:33

Divne položena otazka. "drahe" definuje kolik lidi si to muze dovolit. "predrazene" definuje neprimerenost ceny.

Takze drahe - ANO, predrazene - NE. (Superb je taky drahy, ale nikoliv predrazeny)

0 0
možnosti

10. 7. 2019 16:42

Vlastne je to stejne, jako kdyby zlatnik vyjmenovaval vsechny naklady na výrobu briliantoveho náramku , takze kus za 200 000,- opravdu neni drahy...

0 0
možnosti

10. 7. 2019 14:45

Za 200 to neni drahe, ale je lepsi si za 200 nakoupit suroviny a uvarit si sam. Bude toho urcite vic, bude to cerstvejsi a lepsi.

0 0
možnosti

10. 7. 2019 21:23

A halvně, bude to za pětinovou cenu.

0 0
možnosti

P. Harabaska

10. 7. 2019 12:12

Jinými slovy obyčejní spotřebitelé jsou vyzýváni, aby do hospod nechodili a neživili pány restauratéry, protože pro obyčejného člověka s obyčejnými příjmy je 200 korun za porci až příliš. Přeji pánům restauratérům, aby chcípli hladem.

0 0
možnosti

10. 7. 2019 10:27

Když musím u vás v ceně jídla platit i designera, zahradnici, majordoma a cvičeného papouška, tak jsem rád, že nějaká knajpa uvaří chutné jídlo i za 120,-.

0 0
možnosti

10. 7. 2019 21:25

Mnohde dokonce i kolem 80Kč. To je přiměřená cena.

0 0
možnosti

10. 7. 2019 9:15

Kryštof Kolumbus žasne, někdo objevil Ameriku...

0 0
možnosti

10. 7. 2019 7:33

Bohužel kvalita jídla a obsluhy většinou pokulhává za cenou.

0 0
možnosti