Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Válka proti lžičce mouky

Zatímco zahušťování českých omáček lžičkou mouky je veřejně pronásledovaný přečin, haldy bílé pšeničné mouky se nepozorovaně přesunují do našich břich. Kudy?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rico

11. 3. 2009 14:54
O koze, o voze.

Ježišmarja, paní! Dle Vás tedy není ona „lžíce mouky“, kterou začínáte rozbor přípravy omáček českých, nic při srovnání s tunou mouky, kterou se denně láduje občan.

To máte recht, ale v případě omáček „českých zahušťovaných lžičkou mouky nejde o veřejně pronásledovaný přečin“ moučnění, nýbrž o zlozvyk zprasení chuti omáček.

Těch českých domácích. A tak obecných a do podvědomí vlepených, že si prostě naše omáčky rozvracet nenecháme! Neb jen tak, s moukou ve lžící a pak v koprovce, si na nich pochutnáme.

Každou omáčku lze redukovat teplem, pak žádné mouky třeba není. Ani jíšky, ani záklehky, žádných dokalorizujících povlakování. Zhusti kvalitní smetanou, máslem, olivovým olejem atd.

Válka proti lžičce proto není vedena hubenými versus bachroni, nýbrž za lepší chuť omáček bez lžiček (mouky)!

0 0
možnosti

mp3

1. 4. 2009 22:59
Re: O koze, o voze.

tak schválně, jak děláš koprovku?

0 0
možnosti

Petr

18. 2. 2009 9:45
Ano ano

Tak zvaná  ''amerika''. Na tom není nic špatného.  

0 0
možnosti

sigi

17. 2. 2009 23:08
a kvůli téhle

přehršli pšenično - žitno - ječmenných civilizovaných blafů pak lidi trpí nesnášenlivostí lepku (země, kde se mouky bohaté na gluten nekonzumují, je celiakie neznámou nemocí..)

0 0
možnosti

Lída

18. 2. 2009 8:00
Re: a kvůli téhle

Ale tady se obiloviny bohaté na gluten konzumují už stovky let, to není žádná civilizační novinka.

0 0
možnosti

Petr

17. 2. 2009 22:56
Placas

Povidas hlouposti a jen z toho rejzujes penize, mentalni chudinka.

0 0
možnosti

\TeX{}nosma\v{z}ka

24. 2. 2009 14:21
Re: Placas

Nezáviď a najdi si taky nějakej výnosnej job, levicová holoto.. ;-)

0 0
možnosti

Ivan

17. 2. 2009 21:20
vážená paní,

člověk, který zahušťuje GULÁŠ moukou je vlastně barbar. Za Váš názor děkuji. Zdravím  ;-P

0 0
možnosti

varic

21. 2. 2009 17:24
Re: vážená paní,

zahustene omacky moukou,jiskou nebo jinymi zpusoby na bazy mouky je neoddelitelnou soucasti ceske kuckyne a nevidim v tom zadne barbarstvi.Zminovana" amerika" je jen zrychleni a usnadneni si vareni.                   Spravne zahusteni moukou,podle kucharskych norem,je malinko odlisne od "ameriky".Rozdil je pouze velice chutove nepatrny.  PS: smetanou se nikdy nezahustuje,nesmi se prevarit.

0 0
možnosti

MeDon

17. 2. 2009 20:32
Nepali dal bhat tarkari

To je zdravy zradlo! Hanko uvar to :-))

0 0
možnosti

čertice

17. 2. 2009 19:09
Co je "zdravá výživa"?

Mám dojem, že tento pojem znamená v každé historické době, životním období, kraji apod. něco úplně jiného. Už chvilku straším na tomto světě a tím pádem jsem zažila spoustu různými lékařskými kapacitami vřele doporučovaných a naopak zavrhovaných potravin, i jedno a totéž střídavě velebeno a zatracováno. Vychází mi z toho, že máme asi jíst co nejpestřeji a pomálu a vyvarovat se excesů. Toť můj názor.

0 0
možnosti

Komisárek

17. 2. 2009 18:49
Cuky Tukry Býlkovyni

Ten kdo kontroluje distribuci potravin vládne rozhodnutím co sežereme - a vítězem je oligopol - Unilever, Nestle, Kraft - takže po dávce koncentrovaného kukuřičného syrupu, trans sojového oleje a jakéhokoliv plnidla dostaneme ten nejlacinější blaf, za který jsme ochotni zaplatit co nejméně. Obsah peněženky dominuje nad úsilím o zdravou výživu. UHO!;-D

0 0
možnosti

Petra

17. 2. 2009 13:45
hnědý cukr

Hnědý cukr může být i z řepy a je běžně dostupný v obchodě, stačí když  není rafinovaný. Hnědý cukr se vždy nerovná třtinový.

0 0
možnosti

Bertík

17. 2. 2009 14:02
Re: hnědý cukr

Ach jo. Hnědý cukr je hnědý proto, že obsahuje trochu melasy. Vyrábí se tak, že uděláme bílý cukr krystal, zamícháme melasu a znovu vysušíme - proto je dražší a ekologicky méně přínosný - spotřebuje víc energie. Jeho přínos by měl spočívat v tom, že melasa (odpad při výrobě cukru) obsahuje větší množství stopových prvků (olovo, kadmium, stroncium, selén, arzén, železo atd, atd), složité cukry, které nelze zkrystalizovat nebo rozložit na jednodušší a spoustu dalších "chuťovek" ze spektra organických látek. Třtinový cukr je nemlich to samé - buď je zažloutlý - přece jenom to na Kubě neumějí tak hezky vyčistit jako u nás - nebo hnědý, s melasou. Rozdíl mezi řepným a třtinovým je jenom v tom vyčištění - ještě je tam trochu svinstva a proto má mírně jinou chuť i vůni - jinak je to 99,9% sacharóza obojí. Sacharóza = bílý jed. Hnědý cukr = 99% sacharóza = nahnědo obarvený bílý jed. Tolik k problematice "zdravého hnědého cukru"...

0 0
možnosti

kutajsí munajsí

17. 2. 2009 12:37
přesně!

no paní, teď jste uhodila hřebík na hlavuR^

0 0
možnosti