Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Cesta do tajemných hlubin rýžovaru

Nemohla jsem si nevšimnout, že i v tom nejpodřadnějším asijském bistru vaří lepší rýži, než se doma daří mně. Stojí to za to, vybavit si kuchyň hrncem na vaření rýže, nebo jde jen o dalšího útočníka v invazi nesmyslných spotřebičů typu friťák? Rozhodla jsem se ho třikrát vyzkoušet.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bea

21. 3. 2009 11:04
"ryžák"

varím v "ryžáku" už viac ako 15 rokov, viackrát do týždňa, kupovala som ho v Pekingu /kde som strávila pár rokov/ a som rada, že sa konečne aj u nás začali tieto výrobky objavovať,  všetkým vrele odporúčam, ak si chcú pochutiť na správne uvarenej ryži, ja mám hrniec zn. SANYO a mám pocit, že spracuje akýkoľvek druh ryže, nehľadiac na kvalitu, Hanke M. držím palce, dobrá rubrika

0 0
možnosti

Jindřich

6. 3. 2009 10:42
Rýži neprat

Do papiňáku nalít dvojnásobný objem vody, než je rýže. Vodu osolit a hodit do ní cibuli se hřebíčkem (někdo už to tu popsal). Přivést vodu do varu a do vroucí vody vsypat rýži. Jemně promíchat a srovnat, zadeklovat a vyčkat až začne syčet. Potom stáhnout na úplné minimum (u plynu vyladit nikoli na doraz, ale jako bychom chtěli plyn zavřít a těsně před zhasnutím zastavili otáčení kohoutem, aby plamínky byly jen pár milimetrů) a nechat takhle vařit 10 -12 minut.  Potom konečně úplně zhasnout. Nechat stát ještě tak 15 minut. Nebo i zabalit do deky.

Ty dobré rýže jako  basmati je škoda kazit i tím hřebíčkem. Na pozadí jejich přirozené vůně fantasticky vyniknou jak různé asijské dobroty, tak tradiční česká roštěnka.

Ty nejmizernější laciné rýže od Lídlů atp. je naopak lépe ještě nějak ochucovat. Nejlépe tak, že tu cibulku nakrájíme a zpěníme jí na tuku. Potom do tuku přisypeme papriku (třeba pálivou) a karí. Jen co koření zapění zalijeme to vodou, jíž osolenou necháme přijít do varu. Pak přisypeme rýži. Místo vody můžeme dát vývar. Hrstička rozinek taky nc nepokazí.

0 0
možnosti

Sarkafarka

5. 3. 2009 11:07
Basmati

Kde kupujete rýži Basmati?

0 0
možnosti

pavla

5. 3. 2009 11:24
Re: Basmati

napr. v marks and spencer

0 0
možnosti

mamka

4. 3. 2009 23:18
Jasně, že plechový kastrůlek stačí!

Nazalamuju se s tím a podaří se téměř vždy. Do kastrůlku dám 1 hrnek dobře opláchnuté rýže, 1a půl hrnku studené vody, sůl dle chuti, lžíci sádla a oloupanou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem. Zakryji poklicí a postavím na sporák na železnou plotýnku! Pomalu dusím, až se voda vsákne. A je vařeno, jak říkají Pražáci! Většinou ji uvařím o chvílu dřív než přílohu a aby vydržela teplá, zabalím kastrůlek do starého ručníku a vrazím pod duchnu!

0 0
možnosti

Genius delikates s.r.o.

5. 3. 2009 10:29
Re: Jasně, že plechový kastrůlek stačí!

Mamko ženská neštastná, takhle nevědecky sice uvaříte rýži doma a všem chutná, ale není to in podle našich časopiseckých a bulvárních patlalů. Žádný sádlo, olivový olej musíte použít a sůl jedině mořskou.

0 0
možnosti

kiwi

4. 3. 2009 21:22
plechový kastrůlek stačí

my používáme plechový kastrůlek do trouby přikrytý pokličkou.

osolenou rýži zalijeme vodou asi 1 cm přes a strčíme do trouby. až se voda vypaří, tak je rýže hotová, myslím, že to trvá tak 30 minut, nikdy jsem to nestopoval.

rýžovar je asi dobrá věc pro restaurace, ale další krám do kuchyně.

0 0
možnosti

kiwi

4. 3. 2009 21:24
Re: plechový kastrůlek stačí

žena správně připomíná ještě trochu másla.

uncle bens jsme nikdy nezkoušeli, je zbytečně drahá. kupujeme tu nejlevnější obyč rýži.

0 0
možnosti

Milan

4. 3. 2009 17:22
Kvalitní Basmati uvaříte v pohodě ...

i bez rýžovaru. Je to další krám. Já už léta jinou rýži než Basmati nepoužívám R^

0 0
možnosti

Pepa

4. 3. 2009 20:16
Re: Kvalitní Basmati uvaříte v pohodě ...

Me naucili moji pakistansky kamaradi v Londyne varit ryzi v mikrovlnce. Delaji to tak vsichni a je vyborna. Jen musi byt Basmati, jina  neni dobra.

0 0
možnosti

kisol

4. 3. 2009 15:02
a neni pravda, ze se musi ryze oplachovat

mam za zenu Thajsku a tedy dost osobnich zkusenosti....:-) ale hlavni je surovina, ne nejaky smejd od Vietnamcu...

0 0
možnosti

RadekH

4. 3. 2009 15:29
Re: a neni pravda, ze se musi ryze oplachovat

To jsou kecy. Já měl zase velmi dobrou kamarádku číňanku a v Číně jsem i rok pracoval.  Navíc jsem měl v Kanadě 2 roky za souseda Japonce.  V kostce.  Japonci Čínskou ani Thajskou rýži nepapají.  Smrdí jim.  Já zase absolutně nemusím tu jejich rýžovou kaši z krátkozrnné japonské rýže. Američané mají nejraději příšernou synteticky chutnající Ancle Ben's a já mám nejraději buď Indickou Basmati, nebo Thaijskou dlouhozrnnou a ta v desetikoilových pytlích od místních vietnamců chutná úplně stejně jako ta co jsem kupoval v Kanadě.  Vitnemaská rýže se prodávala a prodává u nás a já bych jí nejedl.  Ale proti gustu žádný dišputát.  Každému chutná něco jiného.

0 0
možnosti

Kveta

4. 3. 2009 14:19
hrnec mam

Jsem spatna kucharka a mam tendenci veci bud palit nebo nedodelat. Takze moje ryze byla vzy bud tvrda nebo spalena a to i ta va varnych saccich. Hrnec jsem si koupila pred vanoci v Gorazdove ulici v Praze v korejske prodejne. Pry meli i za 1000 kc, jak me ujistovala kamaradka, na me zbyl uz jen 1700Kc, ale investice nelituji. Rovnou jsem tam koupila i 5kg pytel jasminove ryze. Sama ryzi moc nemusim, ale muj 10lety syn ji muluje, a v hrnci si ji uvari uplne sam a pak si na ni vyklopi trochu zeleniny z konzervy a cpe se tim nez ja doklusu domu z prace. Je to lepsi nez cokolady. A ryze je z hrnce dobra i po nekolika hodinach. A orestovat kousky kurecich prsicek, ktere k ryzi nejcasteji delam, jsem se naucila i ja :-D

0 0
možnosti

Bene

4. 3. 2009 13:18
Hrnec

Jenom si ten hrnec nekupujte v cechach.V nedaleke DDR stoji 23 euro.Maji ho v kazdem elektru.

0 0
možnosti