Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Tak trochu lepší polívčička

Hanka Michopulu skousla kvůli Lidovkám to, co nikdy nedělá, a uvařila polévku z kostky. Jenže není kostka jako kostka. Konečně si totiž můžeme koupit bujóny bez glutamátu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Daniela

26. 5. 2009 14:42
Keratin rozebraný na aminokyseliny?

Toť dobrá zpráva o zdravotní nezávadnosti.

0 0
možnosti

Wintergruen

7. 4. 2009 10:29
Michlopuloská kravina

Glutamát sodný je naprosto přírodní látka a dotyčná reklamní madam o tom ví kulový. Nejvíce je ho v mateřském mléku a v rajčatech. Proto dětem tak chutná stejně jako starším kečup. Takže kostka je pouze rychlý produkt. Když budete maso a kosti vařit 24 hodin a osolíte dostanete skorem totéž jako když to zalijete kyselinou solnou a vaříte hodinu a neutralizujete sodou. A když chcete napodobit chuť mořské soli, tak přidáte k HCl trochu H2SO4, HBr a na neutralizaci použijete vedle Na2CO3 taky trochu K2CO3.

0 0
možnosti

Ivan Bořík

31. 3. 2009 20:28
Vážená paní,

jste přesvědčená, že neotupená chuť (GS) rozpozná kvalitu jídla. Podle mne to spolu vůbec nesouvisí! Nebo ta "reklama" na Vitanu nebude až tak zásadní, že! ;-P

0 0
možnosti

V. Hoffman

31. 3. 2009 19:53
No, viete,

modna nemodna, ta morska sol chuti inac ako klasicka kamenna. Pouzivam ju uz roky a je to rozdiel. Samozrejme nie pri vareni, tam to je prast jak uhod, ale v studenej kuchyni je to citit. Dokonca aj rozdielny stupen zomletia znamena rozdielnu chut.

0 0
možnosti

Genius delikates s.r.o.

31. 3. 2009 20:07
Re: No, viete,

  Víte u té mořské soli si nejsem jistý její nezávadností. To svinstvo co teče do moře se musí v soli dřív nebo později objevit. Rád bych znal nějaký odpovědný rozbor mořské soli. Je pravda, že chleba s máslem posolený mořskou solí mi chutná víc. Možná si to jen namlouvám.

0 0
možnosti

hugo

31. 3. 2009 18:56
superkuchařka

Je tragedie, že když chce někdo prosadit mladou slečnu, tak může kydat neskutečné kraviny. Jak režiser a mladá herečka. S tou mořskou soli je pěkně uhozená. Bujony Vitana se prodávají málo z důvodů ceny a kvality. Proto hledají něco nového pro ženy, aby na to naletěly. Jak už jsem několikrát psal, tak po nudlích a rýži ze sáčku přijde na řadu polévka z pytlíku. Není sice z pytlíku, to je asi na ni příliš složité, ale uvařila kostku. Slávy, nespálila jí. Ale zas by nešlo napsat článek o hození kostky do vody, tak dramaticky popisuje složení. Proč nezkusí Google a napsat glutamát sodný. Bude třeštit oči, jak když kocour s.. do řezanky, když se dozví, že lidské tělo toho hnusného glutamátu vyrobí denně 50 g. Šefredaktor už by si měl vyměnit favoritku. Proč tam nepozve nějakou kuchařku, která umí vařit a ne nějakou slečnu, která jen chodí do restaurací.

0 0
možnosti

Robert

31. 3. 2009 23:26
Re: superkuchařka

Proč tam nepozve nějakou kuchařku, která umí vařit a ne nějakou slečnu, která jen chodí do restaurací.   To nejde neco za neco, vime jak to chodi.:-P:-P:-P

0 0
možnosti

TTSO

31. 3. 2009 16:26
tak jsem to četl ještě jednou - maltodexrin je glukóza

fit produkty jsou toho plné ;-)

0 0
možnosti

TTSO

31. 3. 2009 15:17
jo ještě jednu pecku o glutamátu jsem opoměl

lidské mateřské mléko ho obsahuje cca 10x víc než kravské :-D

0 0
možnosti

TTSO

31. 3. 2009 15:13
GLUTAMAN SODNÝ JE AMINOKYSELINA TEDY PŘIROZENÁ LÁTKA

Najdete ho v každé přírodní potravině .  Naše tělo si vyrobí zhruba 40-60 gramů denně.

Nejvíc přirozeného glutamátu obsahují rajčata a japonské řasy, dlouhozrající sýr  nebo houby;-)

0 0
možnosti

Dr. Acs Andras

31. 3. 2009 12:07
Morská soľ ?

Neviem prečo ľudia v poslednom čase blbnú s morskou soľou. Predsa kamenná soľ je tiež morská, naviac z prehistorických morí, ktoré neobsahovali ani zlomok z humusov, ktorými oplývajú moria súčasné.

0 0
možnosti

Genius delikates s.r.o.

31. 3. 2009 11:52
V "zájmu vědy"

     jsem Natur hovězí z Vitany vyzkoušel. Nic moc. Jedinou výhodou snad je, že nepálí huba po glutamátu. O "kvalitě" výrobku svědčí i to, že obsahuje 26,3% módní mořské soli.  U Bylinkového Naturu dokonce neuvěřitelných 32%! To už o něčem svědčí.

0 0
možnosti