Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Video: Chřest není žádná věda

Chřest bývá často považován za specialitu pro labužníky. Přitom je to zelenina jako každá jiná. Hanka Michopulu vám v novém videu poradí, jak na něj a přidá recept na jednoduchou chřestovou polévku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pamětník

28. 4. 2009 13:24
V Ivančicích

V Ivančicích se pěstoval chřest bílý. Hlínou se nezahrnoval. Místní hrnčíři vyráběli pro tyto účely keramické kryty, kterým se říkalo "tróbele".

Celá tato rubrika je k ničemu. Ale i paní Mucholupu, pardon Michopulu, se musí nějak živit.

0 0
možnosti

charluska

21. 4. 2009 18:30
chrestova polevka

ziji v nemecku u bodamskeho jezera a chrest se tady pestuje na plantazich a ko

nzumuje se na kila.Kupuji chrest bily, zasadne v den sklizne a loupat se musi.Polevka:chrest nakrajet na 2 cm kousky,zalit zelenin.vyvarem,pridat 1 brambor  asi 15 min povarime,par kousku s hlavickou vyndame na talirek,do zbytku nalijeme slehacku a ponornym mixerem rozmixujeme,pridame 2 lzice masla,jeste mixnem a pak dochutime citr.kurou ,spetkou cury a caneyskym peprem.Nalijeme na talir a ozdobime kousky chrestu z hlavickoua zel.petrzelkou.Vyborne je pridat kousky lososa,nebo par kousku kraba.

Jinak je vyborny vareny,cele kousky varime ve vode se soli,cukrem a par kapek citronu.K varenym bramboram,prelity holandskou omackou k tomu treba vepr. medailonky.Je to opravdu vyborna pochoutka,ale opravdu musi byt cerstvy,pozname pri koupi tak,ze kdyz ho zlomime,musi to lupnout.

0 0
možnosti

Ládík

16. 4. 2009 19:45
A proč jako ne polévku? Co to je za pitomost?

Co to je za pitomý argumenty, že polévku musím dělat jen z horšího chřestu? Když ho koupím v Makru levně, klidně si ho namixuju na krém. Jinak poučka s lámáním chřestu je samozřejmě správná - používá se to odnepaměti, stejně jako oškrábání tvrdých částí, parto mudrlantů.

http://www.ehow.com/video_2887_cook-asparagus.html

0 0
možnosti

ok

20. 4. 2009 19:57
Re: A proč jako ne polévku? Co to je za pitomost?

"Horší xchřest" je opravdu pitomina. Co dělám já je, že z chřestu odlomím 2-3 palce a z toho udělám polévku.

0 0
možnosti

Rico

16. 4. 2009 16:53
Perníková chaloupka taky neexistovala!

Připojuji se… Podobná psaní činí z věcí – v ČR dosud relativně neobvyklých (: ne každý jezdí do Ivančic na slavnosti chřestu, i když ne stopro ivančického, ale minimálně ze Slovenska coby substituce kvóty dováženého) – pohádky pro všímmožným chudé.

Polévka z chřestu sice: proč ne, nakonec lze vymáčet i ponožky. Ale proč ano?

Normální objektivně vyznalý jedinec dělá, když už, chřestovou polévku z druhojakostního chřestu (na normálních trzích k mání jako „lámaný chřest“, a ten je vždy levnější). Proč by však měl normální objektivně vyznalý jedinec roztentovat kvalitní chřest (: ten alespoň bílý dojem dělal) na polifku, neví ani ten nenormální jedinec. Zde se mění doporučení paní s podbradkem v báchorku. Anebo v tom vězí ona snaha vyhovět rovnostářským mindrákům formou zdomácnění, počeštění? Přijde mi to jako polévat meloun Myslivcem, k tzv. Číně pít Becherovku jak za totality. Ještě léta po ní sypat v polistopadových new ristorantech (například u Ceasara v Olmyku) místo origoše parmezánu kysele čpící drť.

Když nemá domorodec na kvalitní produkt, to on jako zavděk vezme kvalitou trojkou, jen aby si uklohnil polévku? Jen blbec tak činí.

Zelený chřest se navíc loupat nemusí, pokud ovšem nebyl zakoupen v prodejnách typu Kaufland (například ve Strakonicích!!). Chřest vůbec: jemné chuti jest, a verze paní s podbradkem (která mi svými trhavými pohyby hlavy a paží stále více vnucuje představu dirigenta vesnické dechovky…) onu jemnost pouze změní na zahuštěnou zeleninovou polévku. Těch pár alibi hlaviček nehelfne. Jé, tady to voní…

0 0
možnosti

Petr1

13. 4. 2009 18:13
Příšerný článek

s příšernou fotkou starého nečerstvého chřestu a se zbytečným videem. Samozřejmě, že žádné lámání chřestu se nedělá a na chřest je když tak už speciální škrabka. Ale to už bychom chtěli moc. Ve finále žádná ukázka pěkně naštapicírovaného jídla na talíři. Kde nic tu nic. Kdyby to Anglický resort věděl jakou bídu sponzoruje ...

0 0
možnosti

honzik

11. 4. 2009 22:50
jezte chrest

jezte hodne chrestu ma protirakovinny ucinky.

0 0
možnosti

Chřest

11. 4. 2009 23:45
Re: jezte chrest

má také diuretické účinky. Nejezte ho, když máte jít někam, kde není WC.

0 0
možnosti

Trm

11. 4. 2009 4:38
co je to za obtloustlou rosnicku?

Hanka Michopulu je novinářka specializující se na domácí vaření a má docela spušný podbradek, měla by s tím začít něco dělat. Nežrat pořád bučky, ale něco zdravějšího. :-©:-©:-©:-©:-©

0 0
možnosti

jar

18. 5. 2009 19:01
Re: co je to za obtloustlou rosnicku?

Nemyslím, že by to byla skvělá videa, osobně tu dámu nemám rád z dob, kdy psala moudra do Reflexu, ale hodnotit to podle podbradku...to je snad ubohost, ne? Kdyby to byl kulatý šéfkuchař, asi by bříško a podbradek nevadily, co? Prostě všude manekýny nebudou...a asi je potřeba trochu taktu a rozumu..

0 0
možnosti

michal

11. 4. 2009 1:28
skoda asparagusu

polevku uvarte z brambor, nebo brokolice. chrest je vynikajici na grilu, nebo na pare. mrvit ho v polevce je jako varit gulas ze svickove.

0 0
možnosti