Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Sezona artyčoků je v plném proudu

Jižní kraje nám nabízejí druhy ovoce a zeleniny, o nichž jsme donedávna neměli ani ponětí. Tak třeba artyčok. Vypadá jako bodlák, ale srdce, které ukrývá uvnitř, je úžasně masité a delikátní. Jen musíte vědět, jak se k němu dostat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Babice

28. 4. 2009 14:00
Sicilijánský Artyčok dle Babice

Sicilijánský artyčok dle Babice : Artyčok je takovej africkej bodlák, kerej se kupodivu používá v Italsku, najmě na Sicíliji. Je to v podstatě takovej ten jeho květ jako toho bodláku ale tuhej spíš jako koštál, stejně málo vlasatej.

Indegrýjence : 5-10 artyčoků, 50 gramů másla, sekaná petrželka asi dvě lžíce, 8-10 sardelových filátek, pár lžic strouhané housky , sůl, pepř mletý, 2 lžíce volivovýho voleje, dvě palice česneku na  třený česnek a vývar.

Kdo nemá máslo může dát ramu, kdo nemá ramu může dát sádlo, kdo nemá nic nemusí dát nic, volivovej volej je taky mastnej dost, kdo nemá volivovej může dát řepkovej nebo slunečnicovej, kdo nemá volej vůbec nedá nic a bude to dietka, kdo nemá sardelový filátka může dát aljašský tresky nebo sajry z lotyšska, ty když nejsou s kečupem tak je tam i ten volej, kdo by neměl sekanou petrželku ať dá přednanamočenej provenskál nebo majoránku, kdo by neměl namletou housku ať dá chleba, může se i nadrobit, sůl a pepř má snad každej a vývar se udělá rychle třeba z kosky.

Takže jo a kdyby někdo neměl artyčoky tak ať dá kapustičky ty růžičkový ... ty se nemusej ani loupat .

Takže artyčoky ( kapustičky) očistím vojkrajím co je tvrdý a nechutný a vložím do studený vody, na pánvi rozpustím máslo ( sádlo, volej nebo nic) přidám tam petržerku ( provensál nebo majorán), vykostěný sardele ( aljašský tresky už jsou vykoštšný a sajry maj kosti měkký tak tom tam kdyžtak fláknu rovnou z plechovky) a třený česnek nejlíp hodně strouhanou housku sůl pepřím to a vosmnahnu to aby to mělo barvu. Ty artyčoky vyndám z tý vody votevřu je ( kapustičky nožem) a plním tím plněním z pánve. Naplnený dám těsně vedle sebe do hrnce podleju vývarem a co zbylo z náplně nakydám na to a pokapu volejem a dusím to hodinu asi tak aspoň. Pak to vopatrně vyndám do vyhřátý mísy a přeleju jejich vlastní šťávou .... tý se bát nemusíme protože to stejně nemá žádnou poctivou chuť, co si budem povídat

0 0
možnosti

fakl

28. 4. 2009 14:34
Re: Sicilijánský Artyčok dle Babice

mňam.. maggi se do toho dá taky?

0 0
možnosti

Harpyje

28. 4. 2009 12:49
Když už,

madame, chcete oslňovat znalostmi cizích řečí, tak prosím demi-glace a ne demi glas. Glas je totiž umíráček!

0 0
možnosti

Anthony

28. 4. 2009 14:41
Re: Když už,

Madame nechce oslnovat znalosti cizich reci, jen se snazi poradit. Demi glace je vyraz ktery byl prevzat z franoustiny a pouziva se na celem svete. Tak jako slovo robot, nebo tunel ktere vymysleli cesi.Radit zapsklym lidem typu Harpyje je mnohdy nemozne. Tato vlastnost cechum tak vlastni z tebe jen cisi.  

0 0
možnosti

Sirena

28. 4. 2009 11:51
Artyčok je bodlák

Artyčok je bodlák. Nejen tak vypadá. Amatérský článek.

0 0
možnosti

František

28. 4. 2009 10:55
Před 2 roky?

Kolik je té pisatelce let? 11? A co objeví zítra? Rajčata?

To jako když je ona barbar, tak musíme být všichni barbaři?

0 0
možnosti

Anthony

28. 4. 2009 14:51
Re: Před 2 roky?

Pulka obyvatelstva jezdi do Chorvatska, kde si sebou vezou auto plne pastiky v konzervach. Kdo mohl vedet, ze si nekteri koupi articok a tudiz vedi co to je? O Barbarech by ti mohli vypravet Chorvati

0 0
možnosti

Informace

28. 4. 2009 10:03
Existují

desítky receptu na prípravu artycoku. Nejrychlejsí a nejzdravejsí je nakrájet syrovy artycok prícne na plátky a jíst ho osoleny jako salát s olejem a troskou pepre. Anebo i s tenkými témer prusvitnými plátky parmazánu. 

0 0
možnosti

kim

28. 4. 2009 10:00
POhadka o nejlepsi zelenine u Vietnamcu

Je videt, ze autorka asi jinak nakupuje jen v Lidlu....nebot tam ji nakupuji i tI vietnamci...jen ji pekne umyji a naaranzuji...

0 0
možnosti