Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Moje cesta do Parmy a zpět

Příchod sušené šunky do Česka v 90. letech se odehrál nějak neslaně nemastně. Nikdo ji nevítal, nikdo ji nepředstavil, a když o tom tak přemýšlím, vlastně si jí vůbec nikdo nevšiml. Navrhuji se konečně seznámit pořádně. Tohle je prosciutto crudo, sušená syrová vepřová kýta, bude vám moc vonět…
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tomáš

13. 5. 2009 12:40
Vážená paní Michopulu

Dokážete velmi přitažlivě a barvitě vylíčit správnou přípravu všelijakých gurmánských lahůdek. Jste také sama velice hezká a přitažlivá, zároveň inteligentní, zcestovalá a zečtělá. Četl jsem Vaše příspěvky i svého času v Reflexu. To vše dodává Vaší sebeprezentaci velkou legitimitu a je to pro mnoho lidí přitažlivé. Ale ani Vy ani všichni ti, kterým tečou sliny po bradě při např.dokonalém popisu výroby parmské šunečky nezmění to, že na začátku toho všeho je živý tvor s inteligencí tříletého dítěte, který za svého života neskutečně trpí a pak je nemilosrdě zabit jen proto, abyste se mohli rozplývat nad produkty vyrobené z jeho mršiny...

0 0
možnosti

celim

13. 5. 2009 15:20
Re: Vážená paní Michopulu

Asi Vám masíko nechutná, když tak žvaníte! ten tvor by totiž vůbec nežil, kdyby ho někdo pak nechtěl zkonzumovat. Jinak si uvědomte jak vypadá lidský trávicí trakt! Kdyby měl být člověk od přírody vegetarián, tak by vypadal úplně jinak! Může se stát,že někomu nedělá maso dobře, ale je to výjimka, neboť člověk je především všežravec! Nevím, co by Vám asi řekl takový tygr, kdybyste ho chtěl krmit sojovým masem!

0 0
možnosti

*

13. 5. 2009 10:31
:-(

Kupte si jí v Bille...

0 0
možnosti

a

12. 5. 2009 8:11
opravdu ?

"A lidé, kteří se na její výrobě podílejí, vědí, kdy kam píchnout kostěnou sondou, aby zjistili, zda už šunka u kosti náhodou nezačíná zavánět,..." versus "Konzervace solí zase vylučuje, že by se výrobek po dobu zrání kazil."

Není nad konzistentnost předkládaných informací.

Ale hlavní co chybí: jaká je vlhkost vzduchu v těch sušících místnostech? A jaká je průměrná doba pobytu šunky v nich? To je to podstatné, co jsme se (opět) nedověděli. Takže jen takové milé, prázdné plkání vcelku o šunce.

0 0
možnosti

jpp

11. 5. 2009 23:25
Moje cesta do Parmy a zpět

Já paní Hance a jí podobným fandím a držím palce, aby se nenechali odradit a svůj nelehký "úděl" , pozvednout náš pokleslý gastronomický vkus, nesli s podobnou grácií i nadále a i doma nacházeli čímdál víc příkladů k následování.R^:-)

0 0
možnosti

fo-ol

11. 5. 2009 21:28
u nas

nevim jakym vzduchem disponujete, ale udelat si susenou sunku v cechach neni zadnej problem - kamarad ji pripravuje, je vytecna a zadne sednuti jsem nepozoroval...

0 0
možnosti

Jandik

12. 5. 2009 12:35
Re: u nas

A postup čí dokonce recept by nebyl? Taky bych si rád zapokusničil.

0 0
možnosti

Rico

11. 5. 2009 16:46
Tak, dobro došli, Hanka!!

Jestliže je pí Michi skutečně tak naivní, jak sebe popisuje ve své snaze vyrábět si manžetové knoflíčky sama (prázdné krabičky od sirek a trocha stříbřenky…), pak se vskutku divím, jak dokáže přesto učarovat a jevit se věrohodnou v rámci svého lidově nahluplého seriálu o přípravě hrachu na zmrzlině!? Proč, PROBOHA, nemůže český gastroautor zůstat věcný a proč se každý českého pera mocný, píše-li o jídle a všem dokola kolem jídla, musí piškvořit stylem slabomyslného králíčka s pozlacenými oušky?

Jen naprostý imbecil věří hughům, a jen naprostý buránek boží si myslí, že není „Nic, co by člověk nedokázal při troše snahy napodobit v Praze nebo třeba Plané nad Lužnicí“!

Vážená, na příští dovče v chorvatsku si dejte k slivovici nakrájený pršut. A pivo si objednejte v Makarske z mušle madeyn Thajsko! Anebo hned špagety pomoravsku, pardón – pořecku s polevou Bouzouki...

Zde recept: Špagety, prosím, ale jen a jen z mouky grano duro, rozdrtit pěstí!

0 0
možnosti

ferda

11. 5. 2009 21:22
Re: Tak, dobro došli, Hanka!!

Ty jsi ale opravdu chytrý synku.

0 0
možnosti

Informace

11. 5. 2009 16:44
Šunky

je mnoho druhů: ta nejjemnější je San Daniele, pak přijde prosciutto di Parma, obě mají sladkou chuť a pak je tu několik druhů slané šunky, každá má rozdílnou chuť, podle kraje, kde se vyrábí. Ty sladké šunky se jedí syrové, dávat je někam jako přísadu je pravý hřích. Na různé přípravy vařené, smažené nebo pečené se používá šunka slaná nebo špek nebo t.zv. pancetta.

0 0
možnosti

Rico

11. 5. 2009 16:49
Re: Šunky

Je mnoho zemí!

Ale ta nejsladší ze všech je země, kde rostou šunky typu Pršut Brouka Pytlíka. A tu lze kombinovat se smažákem.

0 0
možnosti

Perkele

11. 5. 2009 16:32
Moje kredenc

V Mojí kredenci neumějí šunku krájet a zabalit. Jednotlivé trhance nahážou na papír a celé se to spojí dohromady. 3x fuj! 

0 0
možnosti

iva2709

11. 5. 2009 22:04
Re: Moje kredenc

umění krájění - to tu nejvíce vázne. Tady prodavač prostě neví neví, zřejmě ho nikdo nepoučil,  že pokud ukrojí tlustý plátek celý výrobek jehož výroba trvala měsíce v minutě znehodnotí. ;-(

0 0
možnosti

Kvák

11. 5. 2009 14:46
tak mám pomalu jasno..

z čeho všeho se Hanka začíná podobat kusu vepřového a po čem jí zlenivěly závity, že plodí tak úchvatná veledíla.. jako třeba o tom úsporném vaření

0 0
možnosti