Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Český štrúdl vyzvednutý z Vídně

Je mi líto – leckoho tím rozčílím, ale je to bohužel fakt: Nejlepší závin se nepeče v Česku, ale v Rakousku. Zkrátka a dobře, není nad Böhmische Spezialitäten.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karel

21. 5. 2009 15:28
Re: Měl jsem 2x štrůdl ve Vídni:

Asi až na vyjímky je pro každého chlapa mámina kuchyň ta nejlepší. Maminka má 94 a tak už tažený štrůdl nepeče.Kdysi, cca 15 let, jsem četl dokonce několik článků, že v Praze, někde pod Ohradou někdo peče jen a jen štrůdly. Adr. nikde. Měl tolik zákazníků, že nestíhal. Nevíte o tom někdo něco aktuálního?Karel

0 0
možnosti

štrůdl

25. 5. 2009 9:53
Re: Měl jsem 2x štrůdl ve Vídni:

jeseniova 29

0 0
možnosti

Kyle Siddhárta Gautama-plzeňák

21. 5. 2009 11:25
Původ štrůdlu

je v Maďarsku a tam se také dělají ty nejlepší záviny. To ví i moje manželka, přestože gastronomii doma řídím já. Michopulu je neskutečný amatér, což předvedla už v článku o parmské šunce a sušení masa, které je možné samozřejmě kdekoli na zeměkouli, jen je třeba použít odlišné technologie. Články jí patrně generuje nějaký program, kde se jen mění názvy ingrediencí a cílové skupiny čtenářů... Zachvíli se dočteme, že nejlepší pivo se vaří v Plzni.

0 0
možnosti

ABC

20. 5. 2009 21:50
ABC

Pekny recicky...a rozplyvani se nad strudlem z Rakouska...a pak kdyz jdete nakoupit, tak do voziku nahazete jenom to nejlevnejsi a co je zrovna v akci. Kdyz jste vsichni takovi "gurmeti", jakto ze v Praze zkrachovalo lahudkarstvi u Rotta, protoze tam nikdo nechodil? Jakto, ze kdyz v skoro nejlepsi prazske masne nemaji to maso ktere chci, protoze by se to pry neprodalo?

0 0
možnosti

Jandik

21. 5. 2009 18:32
Re: ABC

Jaké maso? Nějaké spešl? No já taky, když potřebuji pravou svíčkovou, zajdu do své masny, objednám jí a v dohodnutý den se stavím.

0 0
možnosti

Radek

20. 5. 2009 19:23
Datlový závin

Zkuste štrúdl s datlemi, jak ho dělají v pražské jídělně Góvinda: http://www.govinda.cz/

0 0
možnosti

sigi

20. 5. 2009 15:37
jinak

se mi líbí, jak tu každý chválí ten svůj štrůdl, že je prý nejlepší. pokud si neděláte těsto sami, pochybuju. a pak - paní Hanka nemluví o štrůdlu, který jí naservírovali někde na návštěvě, ale o štrůdlu v kavárně. to je přece rozdíl. ale vlastně není, ten můj poslední rakouský u Demela byl vynikající. ale já tam stejně raději dort Esterházy ... VV

o propojení české (moravské, slovenské) a rakouské kuchyně netřeba pochybovat. kde vám však v Česku udělají trhanec s malinovou šťávou nebo švestkami tak, jak ho měl rád císař pán?  Anebo powidl taschen z domácích povidel?

0 0
možnosti

Cyril Kopanina

20. 5. 2009 11:28
Štrůdl je ve skutečnosti moravského původu...

"... vždycky jsem cítil ponížení, že musím do nějakých obskurních rubrik psát: národnost česká, když jsem Moravan, ne Čech.... Moje vlast je Morava a žádné Čechy, a už vůbec ne infámní, hrůzné, bohorouhačské Česko, ten obludný výplod našeho zdivočelého, prohnilého, nekonečně zkorumpovaného, nestoudného, každou sebemenší hodnotu okamžitě špinícího, rozkládajícího, relativizujícího liberalismu."

Jiří Kuběna, básník,...vyznání moravské, Střední Evropa, 2/88,samizdat

0 0
možnosti

Mikeš

20. 5. 2009 15:01
Hm, tak ty jsi dobrá trubka

já jsem moravák a všude píšu i říkám, že jsem čech. :-D

0 0
možnosti

TTSO

20. 5. 2009 9:59
asi tak - bohužel nemůžu než nesouhlasit

V Rakousku trávíme každoročně, většinou v létě, krásné dva týdny dovolené.

Jen jednou za celou dobu ( od roku 1995) jsme měli relativně špatné jídlo v restauraci a to ještě bylo na dálnici v "motorestu".

Doslova v každé restauraci nemají nikdy problém s dětmi, dětská jídla i dospělá jídla lze kombinovat, měnit přílohy, odmítnout přílohy, lze požádat o přídavek a nikdo vám neplká o "kalkulaci". 

Velmi často, hlavně v menších penzionech a restaracích u cesty je někde na stole pekáč "domácí speciality" koláč, štrůdl někdy i dort ... kde si za symbolický obolus  ukrojíte sami co chcete , sami si pocukrujete, dochutíte nebo nedochutíte a vrátíte se spokojeni ke svému stolu kde funí u jídla vaše děti...... 

Kde se vám v česku stane, že na horách "nezaplatíte vysokohorskou přirážku" ? Na většině alpských "horských restauracích" jsou ceny stejné nebo i nižší než v údolích " ..... Takže to není jen o "dokonalých a dodržených receptech a recepturách ", ale i tom, že v Rakousku se všude cítíte jako host, i když přivlečete hromadu dětí a nemáte pocit, že se na vás snaží personál vydělat, že ho obtěžujete a vaše děti mu lezou krkem .....

0 0
možnosti

Zuzana

20. 5. 2009 9:10
Hospody v Rakousku

Ziju v Rakousku uz dlouho a vim, ze v podstate se muzu jit najist do kazde hospody, a vzdy dostanu slusny gulas nebo rizek. To uz bych musela mit strasnou smulu, aby to neblo k jidlu. Nemluvim o zadnem fast foodu.

Gulas bude dobrty, s dost masem a Waldviertelskym kulatym houskovym knedlikem. V Cechach je to presne opacne, oschle tri kousky masa, presoleny amacka nastavovana moukou, nebo 100gramovy rizek s oslych krajem. Tady si hospoda chce hosty uchovat, v Cechach majitel vi, ze si clovek nevybere. Uz ty udaja ze se jedna o 100gr masa...A kdyz se vam ta oschlotina nechce jist, a poslete to zpet, tak muzete byt rad, ze vam nenafackuji.

V kazdem supermarktu kde je u uzenin obsluha vam rozkroji housku, daji do ni 50 gr sunky, a na prani rozkraji okurcicku a treba i feferonku. Tak az to budou SAMOZREJME delat i Cechach, pak se bude uroven jidla moci srovnavat s Rakouskem.

0 0
možnosti

sova

20. 5. 2009 9:39
Re: Hospody v Rakousku

Souhlasím. Také hygiena je v Čechách mizerná. Tím myslím třeba u řezníka. Žádný papír, žádní rukavice a na maso mi přitiskli ještě účet. Hrůza. Také míra u piva je všude stejná - pod míru. Ale o kvalitě se dá dočíst i v českých novinách. Je fakt, že v Rakousku se člověk vždy a všude dobře nají. Tam se vždy těším (mám tam tetu ve Vídni).

0 0
možnosti

Václav

20. 5. 2009 8:31
Nejlepší štrůdl je ten můj.

Nejlepší štrúdl je ten můj. A tuhle větu si může říci každý, kdo štrúdly peče. A pak se můžeme do krve hádat. Není to krásné! Že do štrúdlu patří krájená a ne strouhaná jablka je mimo diskusi. A o ozryzcích je zbytečné psát, protože přece nepečeme nějakou 5. jakost, že. Myslím, že by paní Hanka měla psát tak, aby podle jejích článků mohl začátečník začít s "uměleckým" pečením. Tedy přesný recept se všemi technologickými detaily a možnými chybami. Začátečník třeba neví, že silnější okraj taženého těsta je třeba odříznout a ponechat jen opravdu tenoučkou placku. Začátečník má troubu s termostatem a časovačem, ale přesnou teplotu se v receptu nedozví. Tož se za to přimlouvám.

0 0
možnosti

chosé

20. 5. 2009 10:05
Re: Nejlepší štrůdl je ten můj.

Paní Hanka by ten postup i popsala, kdyby ho znala. Prozatím umí mistrovsky popsat vaření bujonu z kostky a rýži ve varných sáčcích. Chystá se na špičkový výkon, uvařit polévku ze sáčku.

0 0
možnosti

kin

20. 5. 2009 7:24
Měl jsem 2xštrůdl ve Vídni

abych to zkusil a byl jsem zklamaný. Možná autor článku narazil na to nejlepší, ale co jsem viděl a ochutnal, tak nic moc. Největší prohřešek vidim asi v tom, že ve Vídni náplň do štrůdlu často mixují, takže je to taková kaše. A jsou děsně sladký. Takže jako vždy, nadpis je o nicem.

0 0
možnosti

Břeněk

20. 5. 2009 9:21
Re: Měl jsem 2xštrůdl ve Vídni

No jo, ono to ani ve Vídni nechce vlézt do první knajpy, která se člověku připlete do cesty. Jestli jste ve Vídni okusil štrůdl jenom dvakrát, pak těžko tvrdit, že tam často náplň mixují. Jinak, já sám Vídeň vůbec nemusím, už jsem tam dost let nezavítal, ale před třemi roky jsem si dal štrůdl ve Schwarzach-u, a i když nedosahoval kvality štrůdlu mnohých českých či moravských babiček, stále ještě na hony překonal kvalitu "štrůdlu" , který člověku naservírují v naprosté většině kaváren či cukráren v ČR. Podtrženo: V Rakousku (a třeba i Slovinsku, kde jsem v Kamni-ku minulý rok dostal výborný " jabločny zavitek") se dá nalézt mnoho podniků, kde dostanete kvalitní štrůdl. V ČR je jich  jako šafránu  a možná ještě míň.;-(Pokud čtenáři mají tip na nějaký podnik v ČR, kde se dostane štrůdl slušné kvality, tak sem s ním. I když já teď poslední dobou do cukráren v ČR moc nezavítám - jejich výrobky jsou často přeslazené a nejenom to, cukr buď krystalizuje či co, škrábe to v krku (jinak, ruku na srdce, i rakouské cukrářské výtvory jsou na můj vkus někdy moc sladké, ale alespoň to neškrábe v krku), tak když mi dáte tip na podnik , kde Vám podají štrůdl, který alespoň zdálky připomíná štrůdl babiček, rád tam zavítám.

0 0
možnosti