Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Čím se to ti ostrované, proboha, živí?

Když Američan s německým pasem, učitel jazyků, rockový hudebník, automechanik a šéfkuchař Walter brown (59) začal vařit ve Velké británii, nestačil se divit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lucy

18. 11. 2009 16:33
prosim o mene povrchnosti a zaujatosti

Jsem zklamana zaujatym a povrchnim textem. Autorka zustala jen na povrchu veci, zrejme kvuli uspore casu nebo nezajmu anglickou kuchyni ponat. Ziju v Britanii, mam zde anglickou rodinu a s nicim, o cem pisete se nemuzu ztotoznit. Mnoho anglickych jidel jsem si zamilovala, napriklad sunday roast, jacket potatoes, uzene ryby a prilezitostne i fish and chips.(MImochodem doma vetsina anglicanu vari chyby jednoduseji a zdraveji a se spoustou zeleniny). Jejich obedove sedvice vynikaji napadnymi kombinacemi a jsou velmi chutne. To same  muzu rici o jejich polevkach - zejmena zeleninovych.

 Pro priste bych dala presnost, aby clanky pro LN psal nekdo informovany. Lacine utoky na cizi kuchyne, jeste k tomu nicim nepodlozene (krome kratke navstevy) neni hodne techto novin.

Mam zkusenosti s nazory cizincu na ceskou kuchyni a mohu rict, ze ceska kuchyne se z vnejsku zda mnohem horsi nez anglicka. Hodnotit ceskou kuchyni podle klobas na Vaclavskem namesti si vsak zadny z mych pratel z rad cizincu netroufl.

A jeste jedna vec, cesky casopis Apetit vetsinu svych receptu okopirovat (nekdy i vcetne ilustraci z anglickych casopisu, viz Good Food, nebo z webovych stranek BBC, Channel 4 a dale. A vetsina mladych Anglicanu podle nich vari a je to na jejich strave znat.

Prosim pro priste mene nezaujatosti a jit vice do hloubky. Odsuzovat je prilis snadne.

0 0
možnosti

aa

6. 11. 2009 18:15
Proč píšete jen o tom špatném?

autorka toho clanku nepise jen o tom spatne ale pise o tradicni britske kuchini, ktara je bohuzel absolutni katastrofa. Je pravda ze za poslednich 15 let sae zlepsila diky ruznym evropskym vlivum. Americky a britka kuchyne to jsou ty dve nejhorsi na svete.Americka je mozna o malinko lepsi diky multikulti ale co vytvori to se nestaci clovek kolikrat divit.pani vy zklamana nemusite byt, protoze to je zkutecnost a z Britanie kdyz prijedou turisti do cech  tak jen slysim jak se dobre najedli. tak teda nevim, to nejsou me slova.Myslim, ze lidi kteri jsou zastanci Britske kuchyne by meli ochutnat taky Italskou, Franzouzkou Nemeckoi a Svyzarskou a pak by si rozmysleli jestli jeste tu Britskou.

0 0
možnosti

Pavel

3. 11. 2009 8:47
Proč píšete jen o tom špatném?

V Anglii jsem pracovně pobýval 3 měsíce a na jejich kuchyni si nemůžu stěžovat. Naprost skvělé liver and bacon (z jehněčích jater), pečené skopové, zeleninové klobásky (ač jsem zapřísáhly masožrout, ty mě dostaly) a spousta jiných skvělých věcí. Autor článku je provedl velmi úzky výběr toho, co mu v Anglii nechutnalo, ale se skutečnou anglickou kuchyní to nemá téměř nic společného.

0 0
možnosti

Anthony

3. 11. 2009 18:18
Re: Proč píšete jen o tom špatném?

Autorka clanku byla na tri dennim autobusovem zajezde do Londyna, na lepsi informace nebyl cas.

0 0
možnosti

Estika

2. 11. 2009 16:52
Nechapem to zovseobecnovanie!

To predsa nie je recenzia, ale zlostny pohlad na zopar skusenosti. Som sklamana.

Dufam, ze Anglican tak nezhodnoti cesku kuchynu: knedliky a tucny bocik, fasirka a majonezovy salat... Recenzia vyzera takto:

http://www.scottjosephorlando.com/reviews/68-seafood/366-fishbones" target="_blank" rel="nofollow">http://www.scottjosephorlando.com/reviews/68-seafood/366-fishbones

http://www.scottjosephorlando.com/reviews/70-steak/505-ruths-chris" target="_blank" rel="nofollow">http://www.scottjosephorlando.com/reviews/70-steak/505-ruths-chris

Aby sme vedeli co recenzent jedol a ako to na neho zaposobilo.

0 0
možnosti

Tom

3. 11. 2009 0:02
Re: Nechapem to zovseobecnovanie!

Přesně tak, kdyby někdo napsal stejně objektivní článek o tom, čím se živí češi, vyšla by z toho ještě větší hrůza. V restauracích jen kuřecí prsa nebo vepřové medailonky s hranolky na 100 způsobů, párečky a gothaj z Tesca bez masa. Nebo vlašák s rohlíky.

0 0
možnosti

idol

1. 11. 2009 10:06
Very well wrote!

........ šikovně napsáno, díky Hanko!

0 0
možnosti

Anthony

1. 11. 2009 14:20
Re: Very well wrote!

Not very well written, hloupy clanek pro hloupe cechy anglictiny neznaje idolky.

0 0
možnosti

Jiří

1. 11. 2009 9:57
Američan se divil?

Jistě, jsou i zajímavější kuchyně než britská, ale že se britské kuchyni diví Američan, jaksi nechápu. Ve Státech je buď fastfoodová monokultura, nebo kuchyně jiných národů (např. italská). Takže ta britská je oproti americké docela nápaditá. (I když - pokud byl ten Američan z Kalifornie, tak tam mají docela jedlou mexickou kuchyni, která je mnohem lepší než to, co se za mexickou kuchyni vydává u nás.)

0 0
možnosti

Veronika

31. 10. 2009 14:30
Trosku moc stereotypu, rekla bych

Ziji ve Skotsku tri roky a s vasim clankem by souhlasila ma zkusenost z prvnch par tydnu, respektive zkusenost z nabidky restauraci. Ano, "fry up" - vajicka, slanina, klobasy, black pudding, houby, rajcata, fazole a toast ci bramborovy chleba skutecne podavaji v kazde restauraci, kde nabizi snidane. Ale to neznamena, ze to vishni jedi doma sedm dni v tydnu. Vetsina lidi snida toast nebo cerealie behem vsednich dni, paklize snidaji doma a nebo plnene housky - vetisnou slaninou nebo jakousi velkou placatou klobasou bez strivka (omlouvam se, neznam cesky ekvivalent). Fry up maji lide predevsim o vikendu, kdyz je na to cas - a to zpravidla jen ti prozrani :)

Nabidka hlavnich jidel v restauracich, a to s vami souhlasim, je plna zvlastnich kombinaci, ale jiny kraj, jiny mrav, ze?

Mladi lide tradicni britskou kuchyn uz moc nejedi - vetsina zije na curry, cine a socialne slabsi prakticky  vyhradne na fish'n'chips. Rodinne seslosti a svatky jsou ovsem stale plne tradicni kuchyne.

Mimochodem, hranolky s octem stale odmitam, ale chipsy se soli a octem jsou uzasne :))

0 0
možnosti

bh

30. 10. 2009 21:04
Ale to ne...

Mám články autorky rád, ale tentokrát je to mimo....

Ano, najdou se samozřejmě hospody špatné a kuchaři neznalí, ale to je na celém světě...

V Anglii se vůbec nejí špatně, nejen, že je všude doslova ohromující množství etnických hospod a tím se ostrované živí s oblibou..., ale i třeba to skopové, neřku-li jehněčí je skvělé...

Na rozdíl od Česka,ˇˇCeši vám klidně budou tvrdit, že jehně je zvíře o váze kolem 30kg..., to se vám v Anglii nestane, jehněčí je tam opravdu jehněčí, čili kus o váze 10-15 kg a to je pak jiná píseň... O českých tiučných ovcích se spoustou třesoucího se tuku, nejlépe pak podávaných téměř studených, snad netřeba ani mliuvit, pak není divu, že se tu skopové moc nejí... A to se vám v Anglii také nestane.. Atd atd... 

0 0
možnosti

AINSEL

30. 10. 2009 20:49
HM hm hm ... trocha té hemendex mytologie, že ?

Autorka opoměla několik faktů : ¨

1. "anglická snídaně" je víkendové jídlo

2. typická anglická strava je obohacena o světovou kuchyni ( nejlepší anglické jídlo je chickentikkamasala :-)

3.Autorka zcela měla hovězí maso, zejména roastbeaf  a jehněčí.. nebo takový irský řízek, sýrová polévka

4.Anglie je země kde stále ještě džem chutná jako džem a marmeláda jako marmeláda a né jako hmota

0 0
možnosti

Anthony

30. 10. 2009 20:10
Cim se to ti Cesi proboha zivi

Tlustym veprovym masem, knedliky do kterych jsou lini zamichat housky,

Proc nejedi teleci, skopovou ci jehneci? Ale na rozdil od cechu, anglicane ci americane to nekritizuji i kdyz je jim to podivne.  Take maji to stesti ze namaji Vaclavske namesti ktere je stredem sveta, nemaji Vaclava Klauze ktery vse zna nejlepe.

0 0
možnosti

jf

2. 11. 2009 16:08
Re: Cim se to ti Cesi proboha zivi

tluste = stavnate, do kazdeho knedliku nepatri houska.

Proc nejime jehneci, skopovou? Protoze mame nejoblibenejsi masa veprove, kureci .... Poznamka o Klausovi je take trosku mimo. Co si tak prvni zamest pred vlastnim parlamentem a palacem? Tech afer tam ted nebylo zrovna malo ;)

0 0
možnosti