Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Láska a pohoda jsou základní ingredience vánočního cukroví

Láska a především absolutní pohoda - to jsou dvě základní ingredience, bez nichž se neobejde žádné vánoční cukroví. Tvrdí to alespoň nejlepší česká cukrářka Mirka Slavíková. Je to žena proslavená vanilkovými rohlíčky, které se ihned rozplývají na jazyku, a především mistryně svého oboru, jejíž dezerty ochutnaly nejen hvězdy showbyznysu, ale i vrcholoví státníci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rico

30. 11. 2009 14:13
MAMKA VANILKA, TROUBA DIAMANT

Když Láska a pohoda jsou základní ingredience vánočního cukroví, co je pak pod Koněm Láska a pravda za blbou přimíšeninu dlažby Václaváku!!?

„Láska a především absolutní pohoda - to jsou dvě základní ingredience, bez nichž se neobejde žádné vánoční cukroví.“ Tolik nejlepší česká cukrářka Mirka Slavíková, žena proslavená vanilkovými rohlíčky, které se ihned rozplývají na jazyku. A tato osoba pokračuje: „Většina žen na rozdíl od mužů nosí v hlavě několik úkonů najednou, a tak jsou při pečení schopné myslet třeba na neumytá okna.“ Tak jak? Žonglérky či kaskadérky? "Upřímně řečeno umytá okna a vyprané záclony Vánoce nedělají, ale dokonale lahodné vánoční cukrovíčko dělané maminkou, to Vánoce udělá víc," míní Slavíková, a dodává „že třeba společné rodinné pečení může být hezkou příležitostí k setkání všech jejích členů.

To je jako kdyby řekl autodílenský mistr mechanikovi: "Kdy si za rok uděláme jeden na druhého čas, kdy si uděláme čas všichni dohromady?" Mechanik, kterého těší, že Češi v poslední době dělají při opravách aut značné pokroky, snaží se vytvářet dokonalejší správky a používají v minulosti méně obvyklé suroviny na to nemá co říct. Myslí si: asi by měl šéf míň chlastat.

Jak ovšem spolu komunikuje názor, „že se stává pomalinku běžnou záležitostí používat pistáciové oříšky, pekanové ořechy nebo piniové oříšky…“ a že „aby se konečně upustilo od ethylvanilinu a používalo pravou vanilku,“ a poučení v tom smyslu smyslu, že "když vyrobíte dárek, dáváte do toho kus svého srdíčka a efekt je daleko větší, než když ho koupíte, byť je to diamant."

Co je pak v případě ethylvanilinu diamant - a není pekanový ořech pak náhodou jablonecká bižuterie? Po bližším prostudování snímku české cukrářky Mirky a vánočního kapra lžičkou na míchání latte pobaveně zabíjejícího profesora en sucre d´Art mne podobné otázky opouštějí jak ethylvanilin srdíčko české maminky…

0 0
možnosti

sharka

30. 11. 2009 8:14
než být nevyspalá a protivná...

tak to raději cukroví zadám cukrárně v Rohovládově Bělé (u Pardubic), kde mi upečou přímo fantastických nešizených 14 druhů, vezmu 2 kg pro nás a 2 kg pro rodiče, upečeme jen výbornou vánočku a mám vystaráno...okna neřeším a záclony den před Štědrým dnem protáhnu pračkou,ještě vlhké pověsím a je klid... nazdobím stoly,na konzole připnu vánoční decentní "živé" girlandy....a Veselme se,radujme se....

0 0
možnosti

mamka

30. 11. 2009 12:05
Re: než být nevyspalá a protivná...

Je fakt, že domácí pečení je náročné na čas a hodně špinavého nádobí kolem. Každý rok si říkám, že se na to letos vykašlu a cukroví koupím v těch vyhlášených cukrárnách. Zkusila jsem to jen jednou, když jsem byla nemocná. Ale bylo to fakt hrozný. Vzhledově pěkné, ale bylo to v podstatě jedno těsto, jen různě zbarvené, tvarované, plněné a polité. Zkrátka, linecké na deset způsobů.

Navíc, pouhých 2 kg cukroví by v naší rozvětvené rodině neprošlo. Během svátků se sejdou příbuzní a přátelé, něco si s sebou nabalí mladí na hory, musí zbýt na Silvestra a Nový rok. Vím, že je to kalorická bomba, ale k Vánocům prostě cukroví, a zejména doma pečené, neodmyslitelně patří.

0 0
možnosti

Jiří

28. 11. 2009 20:15
souhlasím.

Právě jsem viděl v TV, jak lidé kupují adventní věnce. To je trapné - to už si je neumí vyrobit? Doma dělaný taky potěší víc.

0 0
možnosti

mamka

28. 11. 2009 17:06
Ze mě by paní Slavíková radost neměla,

peču sice každoročně kolem 15ti druhů vánočního cukroví, ale ještě nikdy jsem nepoužila pistáciové oříšky, pekanové ořechy nebo piniové oříšky. I ta absolutní pohoda během pečení mi chybí. No, hlavní je, že rodině moje cukrovíčko s vlašskými ořechy, či mandlemi chutná. No ne?

0 0
možnosti