Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Které zmrzliny jsou nejlepší? A na co si dát při výběru pozor?

Každé léto vzniká stejná otázka: Jakou zmrzlinu si dát bez zklamání z průmyslové chuti, náhražek, bleskové roztékavosti a krystalků ledu? Poctivě jsme ochutnali velké množství různých zmrzlin a přinášíme vám výběr těch nejlepších.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Cerny

21. 7. 2010 23:40
Nejlepsi zmrzlina?

Zdaleka nejlepsi zmrzlina je ta, co si udelate doma. Ovsem za predpokladu, ze mate "zmrzlinovou masinku" - a ta nemusi byt vubec draha - da se koupit uz za 1500 Kc! Da se v ni udelat i softeis , je to jen otazka Rp. Domaci zmrzliny jsou sice lepsi, ale jednu nevyhodu maji: jsou poctive a tudiz povetsinou "kaloricke bomby" - hodne slehacky, zloutky, cukr, plnotucne mleko. Na druhe strane u ovocnych zmrzlin mate az 50% ovoce, ktere si sami vypestujete a natrhate. A vse je bez dalsich aditivu jako barviva, stabilisatory, antioxidanty, umele aroma, emulgatory, povrchove aktivni latky atd..... A to vse u Vasi domaci zmzliny chybi. proc se tyto aditivy vlastne pridavaji? Aby se zlevnila vyroba (mene az vubec zadne ovoce), aby se prodlouzila skladovatelnost (ta ma take vliv na cenu), aby se do zmzliny naslehalo co nejvice vzduchu (aby jste opticky kupovali velky kus zmrzliny) a aby se mohli ve vyrobe pouzit levnejsi suroviny, nahrazky (napr. rostlinne tuky) zkratka aby produkt byl vsestrane osizen a vyrobce maximalizoval zisk. Jestli to pak nekomu chutna, nebo to je zdrave, to uz je vedlejsi - to nikoho nezajima..... 

Tak dobrou chut! 

0 0
možnosti