Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Češi olivový olej znají, používat ho ale neumí, ukázal průzkum

O olivový olej je v Česku stále větší zájem. Značná část populace ho však používat neumí. Svědčí o tom průzkum italské potravinářské společnosti, jehož se letos v červenci zúčastnilo 628 respondentů ve věku od 15 do 65 let.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Linhart

14. 11. 2010 23:05
Nakupování v MAKRU.

Vždy, asi tak dvakrát do roka, bylo 5 l Extra Virgin Olio Oil v krásné plechovce v akci. Cenu si už nepamatuji, ale vždy to vyšlo, za dobu do další akce jsme EVOO doma "vypili". Používali jsme ho jako jediné mastidlo v domácnosti na FŠICKO. Nefritovali jsme. Dnes kupuji jiný EVOO taky v akci v 0,75 l a třeba i topinky z tmavého chleba jsou supersuper, delší dobu už používám rozprašovač EVOO a je to výborný vynález, druhý hned po vynalezení EVOO. Že je něco "zdravé", mě spíš odradí, OFŠEM EVOO je něco jiného.

0 0
možnosti

M. Prokop

10. 11. 2010 15:11
Co to je,

"bio" oleje?

0 0
možnosti

J. Linhart

14. 11. 2010 23:08
Re: Co to je,

BIO je výborné pro pěstitele a prodejce. Co může být na obydlené Zeměkouli BIO ? FŠECHNO nebo nic !! Je to jen past na peníze. Není to ani lepší ani zdravější, jen drazší.

0 0
možnosti

M. Trhlík

10. 11. 2010 13:08
Češi olivový olej znají,používat ho ale neumí

Tak jsem se i trochu poučil i když olivový olej používám.Velmi mně potěšilo,že i protichůdné názory na olivový olej jsou přijímány s pochopením a bez emocí.

0 0
možnosti

J. Frgalova

9. 11. 2010 17:38
olivový olej

chce zvyk, já např. nyní jiný než olivový nepoužívám a ty ostatní mi smrdí :-) jako mogul

0 0
možnosti

J. Frgalova

9. 11. 2010 17:36
Extra virgin

se dává do studené kuchyně, a běžný olovový v ceně od 50-80kč se používá na teplou kuchyni. Extra virgin je lisovaný za studena a 1x, kdežto ty ostatní jsou lisovaný třeba ikskrát dokud to teče, tudíž jejich kvalita je čímdál menší.

0 0
možnosti

J. Frgalova

9. 11. 2010 17:37
Re: Extra virgin

nee olovový, ale olivový, roztomilý překlep :-) pardon

0 0
možnosti

J. Orlík

9. 11. 2010 16:45
Já používám extra virgin BIO.

Rozhajcuju ho, až prská a pak na něj píchnu kolco gothajského. Pa-rá-da. Kde se hrabe sádlo, máslo nebo spuštěný špek. Ve své gastronomické příručce razím názor, že je třeba používat do jednoho jídla přibližně stejně kvalitní ingredience.  Co na tom, že ten gothaj stojí 10 kaček a extra panenského oleje dám za padesátku. Hlavně, že je jídlo vyvážené. Ale teď vážně-používat extra virgin na teplou kuchyni, kdy zahřátím příjde o veškeré své přednosti, které právě stojí tolik peněz, jako například o veškeré vitamíny,  může jen gastronomický terorista.

0 0
možnosti

t. Lamatschek

10. 11. 2010 11:38
Re: Já používám extra virgin BIO.

Dam ti radu. Na smazeni zasadne pouzivej Virgin olive oil, ne extra virgin, ten neni vhodny na smazeni a prepaluje se ....

0 0
možnosti

R. Langer

9. 11. 2010 15:16
Olivový olej

mi smrdí... :-(

0 0
možnosti

J. Franke

9. 11. 2010 10:39
Já to mám jednoduché.

Mojí ženě chuť a vůně oliv vadí a tak vařím po "staročesku", kdy jako M.D. Rettigová používám ponejvíce máslo a sádlo někdy i olej slunečnicový.

0 0
možnosti

B. Rampír

9. 11. 2010 11:18
Re: Já to mám jednoduché.

Mně nevadí ani tak vůně, či chuť, ale hlavně ta nekřesťanská cena.

0 0
možnosti

J. Havelka

9. 11. 2010 10:20
Jak si vybrat.

Na trhu je veké množství olivových olejů "extra virgin". Ceny se velmi liší. Jak se pozná skutečně velmi kvalitní značka? Souvisí s cenou?

0 0
možnosti