Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak se stát food kritikem? A v čem práce 'ochutnávačů' spočívá?

Chodit po restauracích a za peníze někoho jiného si dopřávat drahá jídla. Profese gourmet kritika vypadá jako příjemná a nijak namáhavá práce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

J. Stejskal

9. 12. 2010 16:21
No, nevím

ale: "například přednášky o symbióze vědy a vaření od šéfkuchaře Ferrana Adrii) nebo čtení odborných publikací a ověřených kuchařských knih (například sloupky recenzenta amerického magazínu Vogue Jeffreyho Steingartena" mi připadá nesmyslné.

Farano Adria je spíš laboratorní technolog a vynálezce, jak z něčeho udělat něco jiného. v jeho El Bulli se podávají podivná jídla, na které snobové stojí frontu. Pravdou je, že Adria je velmi ceněný mezi kolegy, ale ty přednášky nemají se znalostí jídla nutnou pro food kritika vůbec nic společného.

Jeffrey Steingarten je sice slavný kritik, ale ve svých sloupcích se převážně věnuje Americkým restauracím a oto je něco z úplně jiného soudku. Takže taky vlastně k ničemu. Autorka patrně přečetla knihu The Man Who Ate Everything, která vyšla i česky a teď nevím jak se tady jmenuje. A tím budí zdání světovosti.

Chce to zůstat na zemi a hlavně vědět, jak doopravdy chutná třeba česnek.

0 0
možnosti
VM

V. Mareš

5. 1. 2011 15:39
Re: No, nevím

Něco číst mi nepřipadá jako nesmyslné. Nemusíme to ihned vztahovat na Českou republiku, ale člověk by měl mít určitý přehled. A určitá pravidla platí všude na světě, je jedno, jestli jsme v USA nebo v Čechách.

Líbí se mi vaše poslední poznámka, dopravdy je důležité znát základní chutě, ale to někteří kuchaři neumějí rozeznat.  

0 0
možnosti