Diskuze
KAREL ČAPEK: Hlas nevlastenecký
Děkujeme za pochopení.
J. Chudáček
Nádherný článek
Donedávna jsem si myslel, že jednoduchost až primitivnost české stravy, hlavně maso, knedlíky a pivo, se rozbujela až za komunismu. Zde však vidím, že to má hlubší kořeny. Souhlasím s Čapkem, že strava má též vliv na myšlení člověka. Takto to v Česku dopadlo (ačkoliv není možno zcela generalizovat):
http://chudacek.blog.idnes.cz/c/136409/My-jsme-Knedlici.html" target="_blank">http://chudacek.blog.idnes.cz/c/136409/My-jsme-Knedlici.html
Zajímavý současný francouzský filosof Michal Onfray tvrdí, že změna společnosti k lepšímu znamená též dobré a kvalitní jídlo. Prodalo se již dostatek jeho knih, takže už nemusí vydělávat a dává zadarmo přednášky o filosofii a o umění žít. Součástí jeho přednášek (v Caen v Normandii) je večeře uvařená jedním z předních francouzsýchi kuchařů.
P. Fiala
Projevy stěhování lidí do velkoměst
To by pan Čapek koukal, co lidé ve velkoměstě dnes jedí a pijí. Jistě by mu mohl být poučným materiálem chov zvířat v klecích (jejich zdravotní stav v různých zemích EU) a následně jdoucích na porážku pro miliony strávníků třeba v Praze. A mohl by uplatnit i obyčejné kupecké počty, aby se čtenář zamyslel a konal.